“Združimo se! Zadružništvo in mladi” Mednarodna konferenca

24 Avg2018
1,241

MARIBOR – Vabimo vas na mednarodno konferenco »Združimo se! Zadružništvo in mladi«, ki se bo odvila med 6. in 7. 9. 2018 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Za lažje načrtovanje vas prosimo, da nam svojo prisotnost sporočite preko spletnega obrazca.

Namen konference je v slovenskem prostoru skupaj z mednarodnimi strokovnjaki_njami odpreti debato o zadružništvu kot trajnostni obliki zaposlovanja mladih. Programi usposabljanj in akcije za vzpostavljanje zadrug mladih po Evropi se zlasti v predelih, kjer je možnost zaposlovanja majhna, množijo. Zadružništvo namreč nudi mladim trajnostna delovna mesta z večjo socialno varnostjo in med drugim z razpršitvijo tveganja na druge člane_ice zadruge, spodbuja vrednote kot sta solidarnost in demokracija na delovnem mestu.

IMG_7737(1)Konferenca bo namenjena tudi seznanitvi z zaključki projekta Združimo se! v okviru katerega se je v letih 2016 in 2018 približno 170 mladih skozi teoretične in praktične vsebine seznanjalo z delavskimi pravicami, participatorno ekonomijo in zadružništvom.  Predstavile_i bomo tudi analize in raziskave s področja zadružništva v Sloveniji in v Evropi ter pobliže spoznale_i zadruge, slovenske in tuje, v katerih predvsem aktivno delujejo mladi. V okviru konference bo Slovenijo prvič v vlogi generalnega direktorja Mednarodne kooperativne zveze (International Co-operative Alliance) obiskal Bruno Roelants, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja zadružništva. Med govorkami_ci bodo med drugim tudi Diana Dovgan iz Mednarodne organizacije delavskih, socialnih in producentskih zadrug (CICOPA), ki bo podrobneje predstavila mednarodno kampanjo za spodbujanje zadružništva med mladimi široko po svetu, We own it!, Ander Etxeberria iz najbolj prepoznavnega zadružnega združenja Mondragon, Claudia Sanchez Bajo, avtorica knjižne uspešnice Kapital in past zadolževanja – zadružništvo kot alternative, vodilna strokovnjakinja s področja zadružništva v Sloveniji Karolina Babič iz Centra avtonomne in alternativne produkcije (CAAP) ter Matic Primc, strokovnjak s področja participatorne ekonomije iz Organizacije za participatorno družbo.

Za zaključek bomo oblikovale_i smernice za ustvarjanje spodbudnega okolja za ustanavljanje zadrug za mlade v Sloveniji, predvsem z namenom zagotoviti mladim dostojne oblike dela, ki so posledica skupnega in demokratičnega lastniškega sistema.

Konferenca bo namenjena mladinskim delavkam_cem, odločevalkam_cem na področju mladine, delovne zakonodaje in gospodarstva na nacionalni in na lokalni ravni, mladim, članicam_om zadrug in strokovnjakinjam_om s področja zadružništva, delodajalcem, iskalcem zaposlitev in ZRSZ

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji