Zakaj bi samo sedeli in čakali? Če lahko nekaj naredimo sami

20 Avg2018
2,557

PIRAN – Mladi menijo, da v Luciji, največjem naselju v piranski občini, ni najbolje poskrbljeno za aktivno preživljanje prostega časa mladih. Po drugi strani pa je v naselju veliko društev in organizacij, ki skrbijo za zapolnitev urnika starejših občanov, upokojencev.

Prav ta »nepravičnost« je zbodla tri mlada dekleta, ki so se odločile vzeti stvari v svoje roke.

Ivana (18), Nina (18) in Anika (23) so v okviru ŠIMC, Mladinskega EPI centra Piran pripravile mladinsko izmenjavo z naslovom “Youth (vs) with seniors”. Ideja se je rodila na podlagi razmišljanja o tem kako izboljšati ponudbo prostočasnih aktivnosti za mlade v Luciji. Ugotovile so, da v Luciji in okolici primanjkuje kvalitetne ponudbe dogodkov za mlade, hkrati pa v naselju prevladujejo starejši občani. Ti dve starostni skupini krajanov pa le redko sodelujeta in zato med njima obstaja veliko stereotipov. Tako so nastali prvi koraki pri pripravi mladinske izmenjave, ki jo sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

Rdeča nit mladinske izmenjave, ki je potekala od 29. julija do 5. avgusta v Luciji je bilo medgeneracijsko sodelovanje. Udeleženci iz Španije, Portugalske, Hrvaške in Severne Irske (stari od 16 do 19 let) so izmenjali izkušnje in primere dobrih praks sodelovanja mladih in starejših iz svojih držav, spoznavali delovanje lokalnih organizacij (Društvo Faros, Društvo upokojencev Piran, Društvo Šola zdravja – skupina Lucija Sonce, Turistično društvo Taperin), svoj pogled na sobivanje različnih generacij pa jim je predstavil tudi župan Občine Piran, gospod Peter Bossman.

Ob koncu izmenjave so udeleženci skupaj z omenjenimi društvi v parku Sonce pripravili medgeneracijski dogodek, kjer so skupaj igrali različne družabne igre, se naučili izdelovati taperine in punčke iz cunj, barvali sol, izmenjali življenjske modrosti in se drug od drugega naučili veliko novega.

Cilj bolje povezati oziroma zbližati mlade in starejše je bil tako dosežen, želja vseh pa je, da se taka druženja nadaljujejo tudi v prihodnje.

Za pomoč in podporo pri izvedbi izmenjave se zahvaljujemo Občini Piran, Društvu Faros – univerza za tretje življenjsko obdobje Piran, Društvu upokojencev Piran, Društvu Šola zdravja – skupini Lucija Sonce in Turističnemu društvu Taperin.

Projekt Youth (vs) with seniors (2018-1-SI02-KA105-014559) sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

Erasmus-Movit-footer-1024x125

Besedilo: Anika Legat, Ivana Radič (Mladinski EPI center Piran)

Foto: Ivana Radič, Adrienn Veres, Michelle McClaferty

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Mednarodno Projekti

Sorodni članki

Avtorji