Nenasilna komunikacija Za boljši strukturiran dialog

14 Avg2018
1,057

Robbova 15, Ljubljana 29.08.2018

LJUBLJANA – V petek, 29. 6. 2018, smo na Zavodu Bob izvedli strukturirani dialog na temo naše stavbe, Stara pošta imenovane, ki stoji na naslovu Robbova 15. Želeli smo z mladimi iskati takšne rešitve za stavbo, ki bodo uresničljive, mogoče in v skladu s pričakovanji vseh deležnikov.

V prostorskem načrtu je naša stavma namenjena za rušenje. Kdaj? Čez nekaj let. Koliko je nekaj? Nihče ne ve; ko se bodo sestavili mnogi dejavniki. Ampak načrt predvideva rušitev. Mi, Bobovci in udeleženci, pa menimo, da le ni vse izgubljeno, da lahko najdemo tudi take rešitve, ki bodo skupnosti omogočile ohranitev Bobovcev, Bobovcem pa ohranitev skupnosti, če se nekoliko bolj poetičnoizrazimo.

Ameriška ambasada v Sloveniji je letos sofinancirala projekt Z nenasilno komunikacijo do boljšega strukturiranega dialoga, ki je sodelavcem in udeležencem Zavoda Bob omogočil spoznavanje z načeli nenasilne komunikacije in s procesom strukturiranega dialoga, v procesu pa smo se vsi skupaj učili tudi, kako oboje združiti za še bolji učinek. Proces je med drugim vključeval zbiranje
idej za strukturirani dialog, in mladi so pričeli s pobudami za boljši, primernejši in dostopnejši (tudi invalidom na vozičkih npr.) prostor. Ko so izvedeli, zakaj v stavbo, njeno sanacijo, v potenciale trajnostne energije in podobnega ne vlaga nihče (ker je stavba primerna za rušenje), so se odločili, da je iskanje mogočih rešitev v zvezi s stavbo smiselno in celo nujno.

Na omenjenem dogodku, ki ga je moderirala Kaja Šepec, smo v treh skupinah iskali rešitve. V vsaki skupini so bili mladi udeleženci, zaposleni in izkušeni arhitekt, ki pozna zakonodajo, postopke in okoliščine prostorskega načrtovanja, uporabe alternativnih prostorov (vagonov, šotorov, kioskov, prikolic, mobilnih hišk …). Povabili smo tudi predstavnike odločevalcev na ravni MOL, vendar smo zaradi neoptimalnega časa dogodka (v času poletnih oddihov) razumeli opravičila za neudeležbo, predvsem pa so vsi pokazali interes za skupno reševanje v prihodnosti, kar je pomembno, saj so predlagane rešitve v večini primerov vsaj posredno povezane z navezovanjem stika z odločevalci z MOL.

Vsako omizje je torej poiskalo (vsaj) eno rešitev in načrtovalo (vsaj) prvi korak, ki bo omogočil raziskovanje in upravljanje s potjo do cilja (= rešitev situacije). Prva skupina je iskala rešitve, povezane z drugimi prostori v okolici, npr. neprofitnimi prostori v lasti MOL, druga skupina je raziskovala, kako bi lahko spremenila obstoječ prostorski načrt in ohranila stavbo in prostore, tretja
skupina pa se je osredotočila na rešitev, povezano z uporabo alternativnih prostorov na mestu (oz. v neposredni bližini) sedanjih. Nadejamo se, da bomo čez nekaj mesecev, septembra ali oktobra, poročali o prvih rezultatih poizvedovanj.

Najpomembneje pa je, da smo v procesu strukturiranega dialoga uporabljali načela nenasilne komunikacije, kar nam je omogočilo bolj avtentično izražanje in boljši dialog. Izognili smo se pastem komuniciranja, ki zavira delanje korakov naprej (saj se npr. opira na “to že je” in “to se ne da”), obenem pa smo ob koncu procesa strukturiranega dialoga vsi udeleženci čutili, da smo (lahko)
komunicirali svoje potrebe, želje in iskali skupne rešitve, ki so druga drugo nadgrajevale, ne omejevale.

Vir in foto: Zavod Bob

Dogodek

Dne: 29.08.2018
Kraj: Robbova 15, Ljubljana

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki Strukturirani dialog

Sorodni članki

Avtorji