Veš, kaj znaš?

21 Avg2018
903

SLOVENIJA – Danes se mlade spodbuja, da se čim več izobražujejo tudi izven formalnega šolanja in pridobivajo različne izkušnje že med šolo/faksom. Različne dijaške/študentske organizacije, prostovoljske aktivnosti, poletne šole, študijske izmenjave in prakse, društva itd. so na vsakem koraku in jih vabijo v svoje vrste.

Potem se pa zgodi, da se študentsko življenje zaključi in čas je za prijavo na delovno mesto. Na tej točki se mladi končno soočijo z vprašanjem, ki jih bo spremljalo od tukaj naprej: »Kaj pa znate? Zaradi katerih veščin ste primerni za to delovno mesto?«  In tu se velikokrat zalomi. Mladi na neformalen in priložnosten način osvojijo številna znanja in veščine, za katerimi pa le redko stoji potrdilo, podobno šolskemu spričevalu ali univerzitetni diplomi, ki bi pričalo o tem, da posameznik res nekaj zna. Kako torej pokazati, kaj so se mladi naučili in usvojili?

Iz leta v leto se za beleženje in prepoznavanje neformalno osvojenih znanj in kompetenc vedno bolj širi uporaba digitalnih značk. Pionir na področju t. i. odprtih značk, ki v sebi nosijo kodo z vsemi informacijami o pridobljenih znanjih in veščinah, je bila Mozilla.  Danes obstaja širok nabor spletnih strani in aplikacij, ki posameznikom omogočajo uporabo takih značk, mi pa prisegamo na Badgecraft.

Princip je preprost: organizacija na izbrani platformi postavi sistem značk, ki si jih nekdo lahko prisluži s svojimi aktivnostmi. Ko oseba doseže zadovoljujoč standard znanja, mu organizacija odobri izdajo značke. S tem ubijemo kar tri muhe na en mah:

– Mladi na sistematičen način sledijo svojemu učenju in znajo ozavestiti, kaj so se naučili.

– Značke so digitalne, kar pomeni, da se lahko pripnejo v življenjepis, LinkedIn profil ipd. Delodajalec nato z enim samim klikom zve, kaj točno kandidat zna in kako je do tega znanja prišel.

– Značko izda določena organizacija, kar delodajalcu pokaže, da je kandidat s to organizacijo res sodeloval in mu omogoči, da preveri njeno verodostojnost.

Seveda se osvojene značke lahko uporabljajo tudi v druge namene. Posameznik se lahko tudi odloči, da jih ne bo delil z drugimi. Vseeno pa mu omogočijo, da ima na enem mestu pregled nad vsemi svojimi znanji in veščinami, da sledi svojemu napredku in da sistematično beleži svoje dosežke in aktivnosti.

Kot praktičen primer lahko izpostavimo projekt Lahkih nog naokrog, na katerem TiPovej! sodeluje z organizacijama Mladi zmaji in Zavod Voluntariat. V okviru projekta smo oblikovali 3-stopenjsko usposabljanje za mlade, vsako stopnjo pa podkrepili z digitalnimi značkami. Ob koncu projekta udeleženci prejmejo potrdilo, na katerem so navedene tudi vse značke, ki jih je posameznik osvojil med trajanjem projekta. Vsak pa se zase odloči, katero značko bo poskusil osvojiti in katero ne, ali bo na koncu te značke uporabil ob prijavi na delovno mesto, ali pa se z njihovo pomočjo čez 15 let z nasmeškom spomnil, kaj vse je počel v svojih 20-ih.

Vir: TiPovej!

Foto: Zavod voluntariat

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji