“Na mladih kmetih podeželje stoji” 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2018!

22 Avg2018
2,098

Gornja Radgona 25.08.2018 do 30.08.2018

GORNJA RADGONA – 56. mednarodno kmetijsko-živilski sejem AGRA 2018, ki bo med 25. in 30. avgustom potekal v Gornji Radgoni, letos v ospredje postavlja mlade kmete. Sejem, ki je namenjen vsem, predvsem pa mladim kmetom in prevzemnikom kmetij, to leto poteka pod geslom “Na mladih kmetih podeželje stoji”. Na 71.300 kvadratnih metrih razstavnih površin bo novosti in vrhunske blagovne znamke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave živil ter prehrane predstavilo več kot 1840 razstavljavcev iz 32 držav.

Mladi kmetje predstavljajo enega izmed najpomembnejših stebrov kmetijstva po vsem svetu in so nepogrešljivi člen za ohranjanje in prihodnji razvoj kmetijstva ter za poseljenost in obdelanost podeželja, kar se zavedajo tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdrastvo in prehrano.  MKGP bo letos mladim kmetom posvetilo dogajanje tako na razstavnem prostoru sejma, kot z mednarodno ministrsko konferenco, ki bo potekala v petek, 24. avgusta 2018  v Mariboru. Na konferenci bodo mladi izpostavili vprašanje digitalizacije v kmetijstvu ter vloge, ki jo imajo pri vključevanju mladih v kmetijstvo nacinalne politike. Zaključki konference bodo predstavljeni na otvoritveni sejemski dan.

Pokazati želimo pomen sodelovanja med organizacijami, kar kot primer dobre prakse dokazujemo z akcijskim načrtom med MKGP, KGZS in ZSPM. »Od mlade kmeta do skrbnega gospodarja!« Vsi imamo enak cilj, vsak pa na svoj način doprinaša, da se temu cilju približujemo. Zavedam se, da je pot še dolga a bo konferenca zagotovo pomemben mejnik na naši skupni poti. Udeležence in seveda vso javnost želimo opozoriti, da moramo za skupno dobro sodelovati in se poznati. Ko bodo odločevalci razumeli težave s katerimi se mladi kmetje soočajo in seveda ko bodo mladi kmetje razumeli delovanje inštitucij bo iskanje rešitev veliko lažje.“so o mednarodni konfereci povedali na Zvezi podeželske mladine Slovenije

Zveza slovenske podeželske mladine bo na sejmu v sklopu programa obeležila 25 let ustanovitve ZSPM, kot neodvisne in samostojne organizacije, za otroke, družine in mlade kmete pa pripravljajo številne aktivnosti, med drugim se bodo lahko mladi kmetje preizkusili v igri Od mladega kmeta, do skrbnega gospodarja in preko ovir prišli do svoje kmetije. V sodelovanju s Socialno Akademijo in Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede pripravljajo strokovne predstavitve, na katerih bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj kmetijstvu prinaša industrija 4.0. “Dogodkov za mlade bo letos na sejmu ogromno. Zato vabimo vse mlade, ne samo tistih iz kmetij, da spremljajo Fb stran Zveze slovenske podeželske mladine, in se kakšnega tudi udeležijo. Podeželje namreč ni nekaj kar se tiče samo tistih, ki tam živijo in kmetijstvo še zdaleč ne bi smelo zanimati samo kmetov, saj hrano potrebuje čisto vsak – in to trikrat na dan.

Poleg podeželske mladine in mladih kmetovalcev bodo težišče letošnje Agre še hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, digitalizacija, inovativnost, znanje in povezovanje, trajnostno gospodarjenje z gozdovi, kmetijska tehnika za visoko učinkovitost in trajnostno kmetovanje, ekološko kmetijstvo, med številnimi novostmi letošnje prireditve, pa radgonski sejmarji izpostavljajo medeni hram, tržnico mladih kmetov ter konjeništvo kot športno disciplino.

 Na Zvezi podeželske mladine Slovenije so izpostavili naslednje dogodke:

Sobota, 25. 8. 2018

10.00 Otvoritev in predstavitev zaključkov kongresa mladih kmetov in kmetijskih ministrov (maneža)

Nedelja, 26. 8. 2018

9:00 Tržnica mladih kmetov (pred upravno stavbo Pomurskega sejma)

10:00 Strokovne predstavitve “Precizno kmetijstvo – utopija ali realnost slovenskega kmetijstva?” (dvorana 5)

Ponedeljek, 27. 8. 2018

10:00 Agroeksperti nove generacije – Srečanje mladih strokovnjakov s področja kmetijstva in agroživilstva (dvorana 5)

Torek, 28. 8. 2018

15:00 Opolnomočenje mladinskih delavcev/voditeljev za delo z brezposelnimi mladimi in mladimi iz depriviligiranih območij ( dvorana 4)

Več o programu si lahko preberete na uradni strani sejma Agra.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Sejem Agra

 

Dogodek

Dne: 25.08.2018
do: 30.08.2018
Kraj: Gornja Radgona

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji