Konferenca Mladimo prihodnost Na konferenci

13 Avg2018
2,147

Gospodarsko razstavišče, Ljubljana 13.09.2018 ob 8:00

SLOVENIJA – Letos poteka že 19. leto, odkar 12. avgusta obeležujemo Mednarodni dan mladih in osveščamo o problemih in ovirah, s katerimi se srečujejo mladi in mladinske organizacije. Čeprav je mladinski sektor v preteklih letih napredoval, predvsem po zaslugi samoiniciativnosti mladih in mladinskih organizacij, je stanje danes še daleč od zadovoljivega. Ob mednarodnem dnevu mladih zato 10 mladinskih organizacij najavlja konferenco mladih »Mladimo prihodnost«. Konferenca bo 13. septembra 2018 v Ljubljani, udeležil pa se je bo tudi najvišji politični predstavnik Evropske komisije, evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih, kamor v Sloveniji uvrščamo mlade med 15. in 29. letom starosti. To je tudi čas, ko naj bi mladi »prešli« v obdobje zrelosti, odraslosti, se osamosvojili, zaposlili in ustvarili družino. A na tej poti se mladi že leta srečujejo z enakimi problemi. Mladinske organizacije so se odločile te probleme nasloviti v najširšem možnem krogu in z vsemi ključnimi akterji, ki vplivajo na mladinski sektor in mladinsko politiko v Sloveniji in Evropski Uniji.

Združene mladinske organizacije bodo 13. septembra 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani organizirale konferenco z naslovom Mladimo prihodnost. Konferenca bo sestavljena iz 4 sklopov, delavnic, na katerih bodo mladi in mladinske organizacije predstavili rezultate in spoznanja dosedanjega dela v mladinskem sektorju, primere dobrih praks ter izzive s katerimi se mladi danes soočajo. Pri tem bodo odprli razpravo na področjih, za katere menijo, da so ključna za prihodnost mladih – mladinsko delo in neformalno izobraževanje, mladinski sektor in mladinske organizacije, zaposlovanje mladih in dostojno delo ter aktivno državljanstvo mladih – ter za vsako področje podali tudi konkretna priporočila za izboljšave.

Zaključni del konference dialog z državljani in bo namenjen pogovoru mladih z odločevalci. V tem delu bo sodeloval tudi evropski komisar odgovoren za področje mladine Tibor Navracsics. Razprava ne bo namenjena samo predstavitvi evropskega pogleda na mladinski sektor in njegov nadaljnji razvoj, temveč dejanski razpravi evropskega komisarja, domačih političnih predstavnikov z udeleženci konference. Mladi se namreč dobro zavedajo, da lahko spremembe pridejo zgolj in samo z aktivno razpravo in sodelovanjem s tistimi, ki imajo v rokah škarje in platno.
»Če kdo, se mladi najbolj zavedamo vseh preprek, ki jih moramo obiti v procesu naše osamosvojitve in prehod v odraslost. Tu sta v ospredju predvsem trg dela in stanovanjska politika. A težave mladih so širše, kot se zdi na prvi pogled. Neustrezen status mladinskega dela, mladinskih organizacij, neformalnega izobraževanja in neformalno pridobljenih kompetenc ter podhranjeno financiranje kaže na odnos do reševanja te problematike. Mladi imamo znanje, izkušnje in primere dobrih praks tako doma kot v tujini in to želimo v celovitem paketu predstaviti tistim, ki oblikujejo mladinsko politiko doma v Evropi. Z njimi želimo vzpostaviti in graditi dialog ter aktivno prispevati h kreiranju nadaljnjih korakov razvoja mladinskega sektorja,« izpostavlja Tea Jarc iz organizacijskega odbora konference Mladimo prihodnost.

Več informacij: Alenka Hodžić,  070/ 728 – 501, info@mladimoprihodnost.si, koordinatorka konference

O konferenci Mladimo prihodnost

Konferenca mladih bo 13. septembra 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Organizira jo 10 mladinskih organizacij: Sindikat študentov, dijakov in mladih brezposelnih – Sindikat Mladi plus; Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon; IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Socialna akademija – zavod za izobraževanje, raziskovanje in kulturo; Zavod Nefiks; Zavod Mladinska mreža MaMa; Društvo mladinski ceh; Zveza tabornikov Slovenije; Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Znanstveno-raziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, so. p.

Namen konference je povezati ključne deležnike na področju mladinskega dela in aktivnega državljanstva  ter povečati vidnost mladinskega sektorja v družbi.

Več informacij in program konference si lahko ogledate na spletni strani TUKAJ.
Udeležba na konferenci je brezplačna. Prijave zbiramo prek spletnega obrazca TUKAJ.

Se vidmo 13. septembra!

 esssss

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Dogodek

Dne: 13.09.2018 8:00 ob 8:00
Kraj: Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Natisni stran Natisni stran

Kategorije v fokusu

Sorodni članki

Avtorji