Izkoreninjenje vključevanja otrok v oborožene skupine UNICEF: V Južnem Sudanu letos iz rok oboroženih skupin izpuščenih že več kot 900 otrok

13 Avg2018
1,276

AFRIKA – Oboroženi skupini v Južnem Sudanu sta  iz svojih vrst izpustili več kot 100 otrok. V letošnjem letu je bilo tako iz rok oboroženih sil v tej državi izpuščenih že več kot 900 otrok.

V kraju Yambio na jugu države je danes potekal že četrti tovrstni obred letos, na katerem so izpustili otroke, ki so bili vključeni v oborožene sile. V prihodnjih mesecih naj bi iz rok oboroženih skupin izpustili še več otrok.

»Napredek, dosežen v letošnjem letu, nam daje upanje, da se bo nekega dne vseh 19.000 otrok, ki v Južnem Sudanu še vedno služijo v vrstah oboroženih skupin in oboroženih sil, lahko vrnilo v svoje družine,« je povedal Mahimbo Mdoe, UNICEF-ov predstavnik v Južnem Sudanu. »Dokler ne dosežemo tega cilja, bomo nadaljevali s prizadevanji za izkoreninjenje vključevanja otrok v oborožene skupine in spopade.«

Med slovesnostjo so bili otroci uradno razoroženi in opremljeni s civilnimi oblačili. V okviru programa za ponovno vključevanje v družbo, ki ga izvaja UNICEF v sodelovanju s partnerji, bodo deležni zdravstvene oskrbe, svetovanja in psihosocialne podpore.

Ko se bodo otroci vrnili domov, bodo njihove družine tri mesece prejemale pomoč v obliki hrane, ki jo bo zagotovil Svetovni program za hrano v podporo ponovnemu vključevanju otrok v normalen vsakdan. Da bi izboljšali družinski prihodek in zagotovili preskrbo s hrano tudi v prihodnje, bo otrokom zagotovljeno tudi poklicno usposabljanje. Prav pomanjkanje finančnih sredstev in nezmožnost samostojnega preživljanja je pogosto eden glavnih razlogov za vključevanje otrok v oborožene skupine. Poleg storitev, povezanih z preživetjem, bo UNICEF v sodelovanju s  partnerji zagotovil, da bodo imeli osvobojeni otroci dostop do psihosocialne podpore, prilagojenih učnih programov v šolah in centrov za pospešeno učenje.

V oboroženih silah so prisiljene sodelovati tudi deklice. Na fotografiji je 15-letna deklica, ki je bila aprila letos izpuščena iz rok oboroženih sil. Pred dvema letoma so jo vojaki ugrabili skupaj s sestricama, odtlej pa je bila prisiljena opravljati gospodinjska opravila, kot so kuhanje, čiščenje in prinašanje vode iz oddaljenih vodnih virov. Številne deklice so tudi žrtve zlorab in (spolnega) izkoriščanja.

Izpustitve otrok so rezultat skupnih prizadevanj UNICEF-a, UNMISS in vladnih partnerjev. Pogajanja z oboroženimi silami zahtevajo precejšnjo energijo, nenehen trud ter zavezo vseh vpletenih,« poudarja Mdoe. »Zelo sem hvaležen partnerskim organizacijam in vladi za njihov trud v korist otrok v Južnem Sudanu“.

Večina od 128 otrok (90 fantov in 38 deklic) je bila izpuščenih iz vrst narodnoosvobodilnega gibanja  Južnega Sudana (SSNLM), ki je leta 2016 podpisalo mirovni sporazum z vlado in zdaj združuje sile z nacionalno vojsko – medtem ko je bilo iz oboroženih skupin (SPLA-IO) sproščeno le majhno število otrok.

Za izvajanje programa za izpustitev otrok iz oboroženih sil ter njihovega ponovnega vključevanja v normalno življenje UNICEF potrebuje finančna sredstva. V prihodnjih treh letih tako UNICEF v Južnem Sudanu za podporo programu izpustitve, demobilizacije in ponovnega vključevanja 19.000 otrok, ki ostajajo v rokah oboroženih skupin, potrebuje 45 milijonov ameriških dolarjev.

Podprite UNICEF-ove programe pomoči otrok po vsem svetu in se pridružite mesečnim darovalcem Staršem otrok sveta (www.starsiotroksveta.si). Otrokom po vsem svetu boste tako zagotavljali zdravstveno oskrbo, čisto pitno vodo, prehrano, izobrazbo, zaščito pred izkoriščanjem in nujno pomoč ob naravnih nesrečah. Vplivali boste na zakone in politike, da bo glas otrok slišan in upoštevan ter njihove pravice spoštovane. Vaša redna pomoč bo omogočala dolgoročne razvojne spremembe, ki bodo omogočile boljše življenje generacijam otrok.

Vir: Unicef Slovenija

Foto: UNICEF Rich

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji