Državno prvenstvo v slamovski poeziji Predizbor v Mariboru

17 Avg2018
738

MARIBOR – Na literarnem dogodku v Salonu uporabnih umetnosti, katerega gost bo Jani Kovačič, bomo dobili dva nova finalista, ki se bosta na tretjem državnem prvenstvu v slamovski poeziji v Celju potegovala za naziv državnega prvaka oz. prvakinje .

Junija se je končala tretja mariborska sezona slamovske poezije, ki je posebna oblika izvajanja urbane poezije v živo – v Mariboru slamovsko poezijo predstavljamo v obliki rednih mesečnih večerov z nazivom Ožuljeni jezik. Dogodki običajno potekajo v obliki tekmovanj, kjer žirija in publika ocenjujeta nastope prijavljenih pesnic in pesnikov; slamovska poezija pa v Sloveniji še posebej dobro uspeva tudi v Kamniku (serija slamovskih večerov Pest besed), na Ptuju (Udarno in ekspresivno), v Celju (Zasljemimo!) in v Ljubljani (Mi smo tu).

Po zaključku sezone 2017/2018 se je junija pričela serija predizborov za slovensko državno prvenstvo v slam poeziji, ki bo letos potekalo 1. septembra v Celju (leta 2017 je potekalo v Kamniku, prvo prvenstvo pa se je odvilo leto prej v Mariboru). Slovenski zmagovalec ali zmagovalka državnega prvenstva se bo nato udeležil-a evropskega prvenstva v slam poeziji, ki bo letos potekalo na Madžarskem. Še dve leti pa nas ločita od leta 2020, ko bo gostiteljica evropskega slamovskega prvenstva Slovenija.

Doslej so se na predizborih na Ptuju, V Celju in v Ljubljani v finale uvrstile in uvrstili Eva Kokalj, Petra Kokol, Amadej Kraljevič, Nina Medved, Klavdija Volf in Mišel Ristov, 18. avgusta 2018 dobimo še dva finalista na kamniškem predizboru na dogodku v dvorcu Katzenberg, zadnja dva finalista pa bomo dobili na predizboru v Mariboru.

Mariborski predizbor za državno prvenstvo bo tudi letos tradicionalno potekal v Salonu uporabnih umetnosti in sicer v soboto, 25. avgusta 2018, ob 19. uri, natanko teden dni pred finalom v Celju.

Dogodek bo potekal v obliki treh tekmovalnih krogov, na katerih nastopajoči in nastopajoče brez uporabe kostumov in rekvizitov predstavijo svoje avtorske pesmi. Nastope bo ocenjevala žirija občinstva ter vabljeni žirantje Denis Škofič, Tanja Cvitko in gost dogodka Jani Kovačič. Večer bo moderirala Mojca Pibernik, z gostom Janijem Kovačičem, uveljavljenim kantavtorjem, pa se bo o njegovih odličnih tekstih pogovarjala Helena Zemljič. Pravila na tekmovanju bodo takšna, kot smo jih sicer vajeni na rednih mariborskih mesečnih večerih slam poezije Ožuljeni jezik. Nastopajoči pripravijo tri avtorske pesmi, ki so omejene na tri minute, dogodek pa se odvija v treh krogih, pri čemer iz kroga v krog prehajajo tekmovalci z najboljšimi nastopi po mnenju žirije. V finalni krog se uvrstita dva izbranca. Izmed njiju je zmagovalec tisti, ki v zadnjem krogu najbolj prepriča zbrano publiko, oba pa potujeta na finale državnega prvenstva v slam poeziji.

 Prijave za nastop v Mariboru: ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na facebook strani Slam zverine.

Informacije o dogodku: ozuljenijezik@gmail.com ali info@mkc.si.

Dogodek organizirajo MKC Maribor – MKC Črka in pesniško društvo Slam zverine, v sodelovanju z Bando ferdamano, Salonom uporabnih umetnosti ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Zahvale za donacije: LGM, UGM, SNG Maribor, Večer in Vivapen.

Vir in foto: Mladinski kulturni center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji