Poslanica ministrice mladim Mednarodni dan mladih 2018

10 Avg2018
762

SLOVENIJA – Poslanica ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič ob mednarodnem dnevu mladih.

Dragi mladi,

mednarodni dan mladih vsaj enkrat na leto celotno družbo opomni na pomembnost vseh vas mladih, kot pomembnih partnerjev in soustvarjalcev razvoja in naše prihodnosti. Vsi, ki se ukvarjamo z mladimi, pa ta dan še posebej vzamemo kot priložnost in odgovornost, da vedno in znova opozorimo na izzive in probleme, s katerimi se srečujete. Organizacija Združenih narodov vsako leto določi osrednjo temo, ki ji je posvečen mednarodni dan mladih. Letos so to varni prostori oziroma varna okolja za mlade.

Organizacija Združenih narodov opozarja, da mladi potrebujete varne prostore in okolja, kjer se lahko družite, se udejstvujete v aktivnostih, ki naslavljajo vaše različne in raznolike potrebe in interese,  sodelujete v odločevalskih procesih in se svobodno izražate. Ti prostori so lahko prostori v družbi, ki vam omogočijo aktivno udejstvovanje v odločanjih; to je lahko javna infrastruktura, ki vam omogoča sodelovanje v športnih in drugih prostočasnih aktivnostih v skupnosti; to so digitalni prostori, ki vam pomagajo komunicirati preko meja in z vsakomer. Dobro načrtovani fizični prostori, v katerih delujete, pomagajo nasloviti potrebe različnih skupin, predvsem tistih izključenih ali izpostavljenih nasilju. Še posebej je to pomembno v lokalnih okoljih in skupnostih.

V Sloveniji tej tematiki posvečamo precej pozornosti. V okviru osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja že več let spodbujamo zagotavljanje varnih in spodbudnih učnih okolij, v katerih se boste lahko učenci/ke in dijaki/inje počutili varne in sprejete ter kjer boste vključeni v soustvarjanje okolja. Pomembno vlogo pri zagotavljanju varnih prostorov in okolij imajo organizacije v mladinskem sektorju, ki mladim nudijo možnosti različnih prostočasnih aktivnosti, spodbujajo vaše vključevanje v različne procese in vam omogočajo, da razvijate svoje potenciale.

Če želimo vzgajati odgovorne mlade posameznike, ki prispevate k družbi, vam moramo tudi omogočiti, da se o vašem življenju odločate sami, a ob tem ustvarimo za to tudi ustrezne pogoje. Polnoletnost prinaša odgovornosti, ki učijo in izzivajo. Verjamem, da jih sprejemate s polno mero, kot odgovorne državljanke in državljani.

Ob vašem dnevu vam želim, da boste vedno našli pot do varnih prostorov in okolij. Takšnih, ki bodo vključujoči in spodbudni, ki vam bodo omogočali ustvarjalnost in inovativnost; takšnih, v katerih boste našli odgovore na vaša vprašanja in izzive. Bodite pogumni, proaktivni, a preudarni. Najprej pa odgovorni do sebe in vseh, ki so vam blizu.

Hvala vsem, spoštovani mladi, ki že danes ustvarjate odgovorno in varno družbo vseh vas. In našo skupno.

Dr. Maja Makovec Brenčič

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport

Vir in foto: uredništvo mlad.si (povzeto po MIZŠ)

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji