Moja prostovoljska izkušnja v Sloveniji

04 Jul2018
1,604

LJUBLJANA – Velik del leta 2017 sem v okviru programa Erasmus+: Evropska prostovoljska služba (EVS) preživela v Sloveniji. Projekt se je imenoval »Potuj. Misli. Deli. Skozi EVS«. Imela sem odlično gostiteljico, organizacijo Socialno akademijo iz Ljubljane. Ko sem se prijavila na projekt, se udeleževala različnih Skype sestankov, podpisala pogodbo, zapakirala svoj kovček in na koncu prispela v Ljubljano, se nisem zavedala, da bo prihajajoče leto kot vožnja na vlakcu smrti, polna dragocenega znanja, dogodkov, prijateljev in osebnostne rasti.

25urnadan...nedelam_3_PetraŠkrjanc-300x200Lahko rečem, da ima projekt zelo primerno ime, saj mi je dal možnost, da sem med bivanjem v tujini s pomočjo sodelavcev in EVS prijateljev razvila veščine, ki sem si jih vedno želela, vendar nisem imela časa in sredstev za njih. V tem letu sem se imela možnost učiti skozi delo o fotografiji, snemanju, montiranju, delu z otroki, poleg tega sem sodelovala pri načrtovanju ter organizaciji velikega dogodka in mladinski izmenjavi. Glavni moto mladinske izmenjave je bil »The right amount of everything« in resnično mislim, da sem se v Sloveniji naučila ravno tega, prave količine vsega.

Ko razmišljam o izkušnji, ugotavljam, da sta mi EVS in Socialna akademija dala priložnost, da gledam, se učim ter odkrivam širok spekter nalog in aktivnosti. V zadnjih mesecih projekta pa sem imela priložnost razviti svoj lasten projekt in se posvečati stvarem, v katerih sem resnično dobra.

IMG_2760-300x225Pri EVS programu ne gre samo za delo in razvijanje poklicnih spretnosti. EVS je kot velika zabava, ki se je udeležuje veliko mladih iz cele Evrope. To so odprti ljudje s podobnimi interesi, a različnimi življenjskimi zgodbami in kulturnim ozadjem. Zabavni del vsega je, da se med projektom spoznavamo, organiziramo različne dogodke, potujemo … in z vsakim novim srečanjem zavemo, da smo se naučili tudi nekaj novega o sebi. Prej si nikoli ne bi mislila, da sem sposobna štopati. Potem pa sem skupaj s svojim EVS prijateljem štopala po celotni Hrvaški. Kasneje sem sama preštopala velik del zahodne Evrope in na to sem zelo ponosna :).

Kot sem že povedala, se je moj projekt glasil »Potuj. Misli. Deli. Skozi EVS«. In del »Deli« je nekaj, kar sem vzela s seboj, ko sem se vrnila v Srbijo. To pomeni, da vsi spomini in izkušnje, ki jih pridobiš v času EVS-a, postanejo del tebe in ostanejo del tebe še dolgo po zaključku projekta. Je pa na tebi, da zgrabiš in deliš to izkušnjo na vseh področjih svojega življenja.

Oglejte si Marianin osebni projekt – 10 things what made me happy on my EVS

Projekt sta sofinancirala:

2000px-Erasmus_Logo.svg_-300x86 Logo_Movit-300x111

 

Vir: Mariana Fodor, Socialna akademija

Foto: Socialna akademija

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji