GorA RockA, kjer se rocka dobrodelno Dobrodelni festival, ki ga brez prostovoljcev zagotovo ne bi bilo.

17 Jul2018
2,426

TOLMINFestival GorA RockA je nastal na ideji, zasnovati dobrodelen rock festival z dosegljivimi cenami za obiskovalce in z željo, da s skupnimi močmi in prostovoljnim delom organizatorji festivala ustvarijo nekaj novega in uspešnega. Na uredništvu mlad.si smo v sklopu mesečne teme Mladi in urbane kulture, za mnenje prosili organizatorje in gonilno silo enega izmed največjih slovenskih festivalov Jerneja Kendo, ki so junija letos na Šentviško planoto v okolici Tolmina, privabili kar 13.000 obiskovalcev. Poleg zabave in medgeneracijskega povezovanja, pa je posebnost festivala dobrodelnost, ki obstaja zaradi velikega števila prostovoljcev: “Naš festival je v tem vidiku svetovni fenomen. Nobena natakarica, redar ali pobiralec smeti za svoje delo noče prejeti plačila. Prostovoljci so osnova festivala in brez njih ne bi bili tam, kjer smo.” je o mladih in drugih prostovoljcih povedal Kenda.

Organizatorji festivala so poskrbeli za pester program

Ob36222495_10156317809281897_6980388429523582976_oiskovalci festivala so se lahko v treh koncertnih večerih naužili prave rock glasbe. Kot prvi nastopajoči sta se predstavili skupini Shotdown in Jocker Out,  glavne zvezde večera pa so bili Zablujena generacija, zagrebška turbofolk-punkrock wellnes skupina Brkovi, za piko na I pa so nastopili še Elvis Jackson. Za zabavo do jutranjih ur je poskrbel Ansambel Ikebana. V soboto so rockerske ritme obiskovalci lahko začeli poslušati že ob 16. popoldan, ko so se začele predstavljati neuveljavljene skupine, ki so jih organizatorji izbrali s posebnih razpisom. Večer pa so nadaljevali Nude, ki v tem letu praznujejo 20 obletnico delovanja. Avven so poskrbeli za pravo rockersko kuliso in tako pripravili občinstvo za Hamo&Tribute 2 Love in Mi2. Zabava do jutra je bila zagotovljena s Gasoss Band. V nedeljo pa smo lahko slišali skupino Nera, Koala Voice, Big Foot Mama in Happy Ol Mc’Weasel. Zadnji nastopajoči, ki je poskrbel da se ni spalo do sončnega vzhoda, pa je bila skupina Ne joči pevec.

Dogajalo pa se je tudi čez dan, saj so organizatorji pripravili pester kulturni in športni program. Obiskovalci so se razmigali La ta je bil sestavljen in turnirjev v odbojki in nogometu na mivki ter beerpongu. Najmočnejši pa so se lahko pomerili v vlečenju vrvi. Festival pa so obiskali tudi trije komiki Boštjan Gorenjc – Pižama, Perica Jerkovič in Gašper Bergant, ki so skupaj izvedli svojo najnovejšo predstavo Brade.

Vodilo GoreRockA ostaja dobrodelnost

Glavno vodilo festivala pa ostaja dobrodelnost. Organizatorji že vsa leta ves izkupiček namenijo dobrodelnim ustanovam in lokalni skupnosti. Kot nam je povedal Kenda dobrodelnost obstaja zaradi velikega števila prostovoljcev: “Naš festival je v tem vidiku svetovni fenomen. Nobena natakarica, redar ali pobiralec smeti za svoje delo noče prejeti plačila. Prostovoljci so osnova festivala in brez njih ne bi bili tam kjer smo. Letos je pri nemoteni izvedbi festivala pomagalo okoli 250 prostovoljcev in ravno ti ljudje so recept, zakaj imajo na festivalu GorA RockA posebno vzdušje. “Radi bi, da se imajo naši prostovoljci dobro in da pri svojim delom uživajo. Ta energija se prenaša na glasbenike, ki znajo vzdušje prenesti na oder in poskrbeti, da se zabava nadaljuje.” je o vlogi mladih  in drugih prostovoljcev za konec povedal Kenda.

GorA RockA tako ostaja edinstven festival. Tako po lokaciji, vzdušju in dobri volji vseh tako glavnih organizatorjev kot obiskovalcev. In kot so organizatorji povedali, nikoli ne bodo največji Slovenski festival. Vedno pa bodo strmeli k temu, da bodo najboljši. In to bodo poskušali dokazati tudi na naslednji jubilejni že 15. Gori RockA!

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: GorA RockA arhiv

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji