“Priznanje je vedno potrditev, da delaš dobro!” Mnenja Naj prostovoljcev 2017

18 Jun2018
2,157

SLOVENIJAV ponedeljek, 4. junija 2018, je na Brdu pri Kranju pod organizacijo Mladinskega sveta Slovenije potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta 2017, na kateri so bila podeljena priznanja in t.i. Naj nazivi izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. O nagrajencih smo na uredništvu portala mlad.si že poročali, tokrat pa smo  prejemnike naziva Naj prostovoljec 2017 prosili za mnenje, zakaj so se odločili za opravljanje prostovoljskega dela ter kaj jim pomeni priznanje za opravljeno delo. Več o vtisih si preberite v nadaljevanju prispevka.

Naj prostovoljec v starostni skupini do 19 let – Urban Lečnik Spaić iz Ljubljane

20170803_ZLET-2017_Pija Šarko_IMG_3875

Urban Lečnik Spaić, foto: Pija Šarko

Najmlajši (do 19 let) Naj prostovoljec je postal Urban Lečnik Spaić iz Ljubljane, in sicer na predlog Gimnazije Vič. Urban je namreč izjemno dejaven mladostnik, ki izkazuje visoko raven vodstvenih in organizacijskih sposobnosti, ki jih nesebično uporablja za motiviranje vrstnikov in dejavnosti v lokalni skupnosti. Njegove aktivnosti zajemajo širok spekter prostovoljstva v okviru dijaške skupnosti, taborniškega ter gasilskega društva.

“Prostovoljec sem že nekaj časa. Kot gasilec in tabornik sem bil aktivno vključen v dogajanje in aktivnosti v času mojih gimnazijskih dni. Pri gasilcih in tabornikih sem se razvijal, pridobival nova znanja, postal bolj samostojen in iznajdljiv, tre predvsem dobil veliko prijateljev. Pri svojem delu pa me ženejo nasmehi in zadovoljni ljudje s katerimi delamo ali pa jim pomagamo.

Priznanje razumem kot zahvalo za moje delo, ter potrdilo da pri svojem delu puščam pozitiven pečat.”

14409634_10207432075941667_5589143172965571468_o

Ajet Kevrič, foto: osebni arhiv

Naj prostovoljec v starostni skupini od med 20 in 29 let – Ajet Kevrić

V starostni skupini 20 do 29 let je Naj prostovoljec postal Ajet Kevrić iz Velenja, in sicer na predlog CUDV Draga. Gre za igralca, ki samoiniciativno pripravlja aktivnosti, s katerimi prispeva h kvaliteti življenja ljudi s posebnimi potrebami. Je ustanovitelj društva, ki počne prav to – nudi ljudem s posebnimi potrebami različna izobraževanja, srečanja idr. dogodke z namenom omogočiti jim priložnosti, ki jih sicer ne bi imeli.

“Za prostovoljstvo sem se odločil, ker želim spodbujati mlade k sočutju tistim, ki potisnjeni na rob družbe (apeliram na osebe s posebnimi potrebami). Želimo dati tem osebam priložnost, da zažarijo kot si zaslužijo. Verjamemo, da so lahko enakovredeni naši družbi, a brez dane priložnosti se tega neda ugotoviti. 

 Priznanje/naziv, hmm.. Jaz in ekipa mojih prijateljev, ki smo prostovoljci humanitarnega društva Bod’ to kar si ne počnemo stvari, ki jih drugi nebi zmogli. Naš moto ‘naj govorijo dejanja’.”

Naj prostovoljka v starostni skupini od med 20 in 29 let – Maja Maraž

Fotografija (Maja Maraž)

Maja Maraž, foto: osebni arhiv

Naj prostovoljka v isti starostni skupini je postala Maja Maraž iz Kopra, ki je izjemno angažirana na področju socialnega varstva, pri delu z otroki, njihovimi starši ter tudi starostniki. Poleg tega pa s svojim delovanjem v okviru Združenja zakonskih in družinskih terapevtov tudi prispeva k prepoznavnosti psihoterapije v javnosti.

Odločitev za prostovoljno delo je izvirala predvsem iz želje pomagati sočloveku na empatičen in kakovosten način. Hkrati se mi je to zdela odlična priložnost za postavljanje teoretičnega znanja iz področja psihologije v prakso.

Na naziv gledam predvsem, kot na priložnost ozaveščanja javnosti o duševnem zdravju. To področje je na žalost še vedno zelo zavito v stigmo in razne tabuje.”

 Priznanje za posebne dosežke – Boris Krabonja

Boris Krabonja, foto: osebni arhiv.

Boris Krabonja, foto: osebni arhiv

Boris Krabonja iz Ptuja, je na predlog Društva za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva UP-ornik postal dobitnik priznanja za posebne dosežke. Izjemen prostovoljec že leta žrtvuje svoj čas za ozaveščanje javnosti o socialnih krivicah, še posebej se ukvarja z ljudmi, ki živijo pod pragom revščine, predvsem brezposelnimi in upokojenci. V letu 2017 je v okviru dejavnosti društva uspešno preprečil 15 deložacij in 440 posameznikom omogočil preživetje z zagotavljanjem prehranskih bonov ter s plačilom položnic.

Prostovoljec sem postal iz potrebe po blaženju revščine, ki se je po letu 2008 stopnjevala, še zlasti v Štajerski regiji. Najprej sem opazil, da se je pojavila socialna stiska med mojimi dijaki, kasneje sem se iz šolskega okolja aktiviral tudi v širše okolje.

Priznanje je vedno potrditev, da delam prav, kajti velikokrat se na tej poti sprašujem o svojem delu in seveda tako kot vsi prostovoljci imam tudi jaz številne dileme, strahove in velikokrat si negotov… ob takih trenutkih za kratek čas dobiš občutek, da si na pravi poti.”

hasna-460x460

Hasna Dugonić, foto: osebni arhiv

Naj prostovoljka, v skupini prostovoljcev starih 30 ali več – Hasna Dugonić

Naj prostovoljka, v skupini prostovoljcev starih 30 ali več, je postala Hasnija Dugonjić iz Jesenic, in sicer na predlog Društva Up Jesenice. Prostovoljka je ena najaktivnejših pri projektu, ki je namenjen dvigu zaposljivosti ranljivih skupin, sodeluje pri vodenju dnevnega centra in izvaja delavnice za otroke.

Prostovoljstvo me je veselilo od mladih nog. Ker soseda ni mogla v službo in ni imela varstva, sem ji kot osnovnošolka pomagala pri varstvu doječice in 4 letnega sinka. In tako sem vedno priskočila na pomoč in pomagala na vseh področjih. Prostovoljstvo me res izpopolnjuje in s tem bogatim sebe in druge ( ta moto je pravi, sicer prepisan, a drži). V Dobrodelnem društvu Up izpolnjujem svoje želje in sanje, ogromno pomagamo ljudem v stiski, domačinom z nizkimi dohodki, priseljencem. Sem vodja skupine Razkrite Roke, kjer se z ženskami iz vseh republik bivše Jugoslavije družimo, pletemo, kvačkamo in bogatimo kulturo.

Naziv mi pomeni veliko. Vesela sem, da so drugi videli in spoznali mojo dobrodelnost ter da sem pokazala mladim, da dobrodelnost bogati tudi nas stare. Mislim pa, da čut za dobrodelnost prineseš s seboj na svet. Hvala tudi naši vodji ambasadorki miru, Faili Pašić Bišić za nominacijo.”

Vsem nagrajencem in nagrajenkam se v imenu uredništva mlad.si še enkrat iskreno čestitamo.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Osebni arhiv Naj prostovoljcev

Naslovna fotografija: MSS

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji