“Današnji mladini je bila Evropa položena v zibelko” Komentar vodje Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manje Toplak

31 Maj2018
1,774

SLOVENIJA – V mesecu maju so se zvrstili številni dogodki povezani s praznovanjem začetkov skupne zgodbe Evropske unije. Na uredništvu mlad.si smo zato ob tej priložnosti za komentar prosili vodjo Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manjo Toplak. Po mnenju Toplakove je zavedanje mladih in tudi drugih državljanov o prednostih, ki jih prinaša življenje v Evropski uniji postalo nekaj samoumevnega:”Ugodnosti EU koristimo na vsakem koraku, ne da bi se zavedali tega. Pri tem ne mislim samo na mir in svobodo, temveč tudi na zelo konkretne stvari, kot so denimo označba na lončku jogurta, telefoniranje po enakih cenah znotraj Evrope, nizkocenovni leti in študentske izmenjave.” Več o aktivnostih, ki jih v sklopu svojih programov za mlade pripravlja Evropski parlament, zanimanju mladih in aktivni participaciji, pa si preberite v prispevku.

Mladi v Evropski uniji

Manja (1)Mladi živijo Evropo, so Evropejci v pravem pomenu besede. Ko sem bila sama gimnazijka, je bila zame Evropa »obljubljena dežela.« Na referendumu za vstop Slovenije v EU sem bila prva v vrsti, saj sem si želela življenja brez meja, študija in dela v tujini ter blaginje, ki jo omogoča Evropa.

Današnji mladini pa je bila Evropa položena v zibelko. Ugodnosti EU koristijo na vsakem koraku, ne da bi se zavedali tega. Pri tem ne mislim samo na mir in svobodo, temveč tudi na zelo konkretne stvari, kot so denimo označba na lončku jogurta, telefoniranje po enakih cenah znotraj Evrope, nizkocenovni leti in študentske izmenjave. Biti del EU je za mlade danes nekaj samoumevnega. Pa ne le za njih, temveč smo se vsi kar hitro navadili na prednosti, ki jih prinaša EU. Verjetno bi najbolje dojeli pravi pomen življenja v EU, če bi se za kratek čas prestavili v življenje, ki smo ga živeli pred četrt stoletja.

Mislim pa, da se mladim dela krivica s trditvami, da jih nič ne zanima. V programih Evropskega parlamenta za mlade, kot sta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola vedno znova ugotavljamo, kako zavzeto in kreativno sodelujejo. Je pa res, da za sprejemanje informacij uporabljajo drugačne kanale, kot smo jih bili vajeni mi. Pri tem mislim predvsem na družbena omrežja. In naša naloga je, da se jim poskušamo približati, jim prisluhniti in spregovoriti v njihovem jeziku.

Evropski parlamen v sklopu svojih aktivnosti mladim ponuja več programov

Evropski parlament ima več programov za mlade, ki jih izvajamo tudi v Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji. Najbolj prepoznavna sta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola.

Oba sta namenjena srednješolcem. V projektu Šola ambasadorka sodeluje 49 strokovnih srednjih in poklicnih šol ter gimnazij, skupaj neposredno in posredno blizu pet tisoč dijakov. Namen projekta je približati mladim konkretno delovanje EU in jih spodbuditi k aktivnemu državljanstvu. V okviru projekta Evrošola, pa obišče Evropski parlament v Strasbourgu vsak mesec več sto dijakov iz vseh držav članic, ki se preizkušajo v vlogi evropskih poslancev. Vstopnico za Evrošolo si dijaki pridobijo z uspešno uvrstitvijo na nacionalnih tekmovanjih.

Skupine učencev, dijakov in študentov skoraj vsak dan gostimo tudi v interaktivnem multimedijskem centru Doživi Evropo in njihovi odzivi so zelo pozitivni. Multimedijski center je za mlade privlačen, saj jim na interaktiven in zabaven način prikaže delovanje evropskih inštitucij in kakšen vpliv imajo odločitve sprejete na ravni EU na življenje nas navadnih državljanov. Javnomnenjske raziskave kažejo, da Slovenci sorazmerno dobro poznajo vlogo Evropskega parlamenta v primerjavi z evropskim povprečjem.

Mladi bi morali biti bolj politično aktivni

Če bi bili mladi bolj politično aktivni, bi verjetno tudi politiki intenzivneje zastopali njihove interese.  Mladi večkrat trdijo, da na politiko nimajo vpliva in zato zavzemajo pasivno vlogo. Vendar pa so s svojo pasivnostjo še kako aktivni, saj prepustijo odločanje drugim in s tem vplivajo na oblikovanje političnega okolja.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji