“Izzivov mi ne bo zmanjkalo!”

12 Apr2018
1,140

SLOVENIJA – V mesecu marcu je Slovenija dobila novo mladinsko delegatko OZN (UN Youth Delegate Slovenia) Uršo Svetelj, ki bo naslednja glasnica dela Združenih narodov z mladimi in za mlade, hkrati pa glasnica mladih iz Slovenije pri tej mednarodni organizaciji!Ljudje, projekti, učenje, vzdušje, pripadnost – vse to mi je hitro zlezlo pod kožo.” je na vprašanje o delu v mladinskih organizacijah odgovorila vsestanska novoizvoljena mladinska delegatka OZN. Več o tem, kaj je Uršo Svetelj spodbudilo k odločitvi za kandidaturo ter kakšni so izzivi, ki jo čakajo v letu trajajočem mandatu, si preberite v prispevku.

Ste mladinska trenerka, organizatorka dogodkov, TEDx navdušenka, blogerka, soustanoviteljica zavoda ImpACT ter zagovornica mladih. Kdaj in kje ste se sami prvič srečali z delom v mladinskih organizacijah?

Prvič sem se z delom v mladinskih organizacijah srečala ob začetku mojega študija. Kot komunikologinja sem se pridružila Študentski sekciji Slovenskega društva za odnose z javnostmi, kjer sem prevzela funkcijo mednarodnega sodelovanja. Z mednarodnimi društvi sem se povezala v Zvezi Komisp in moja ljubezen do dela v mladinskih organizacijah je hitro rastla. Ljudje, projekti, učenje, vzdušje, pripadnost – vse to mi je hitro zlezlo pod kožo.

Urša 1

Nva mladinska delegatka pri OZN, Urša Svetelj, foto: osebni arhiv.

Kaj vas je spodbudili k odločitvi za kandidaturo mladinske delegatke pri OZN?

Po končanem študiju sem si želela ohraniti čim bolj aktiven stik z mladinskimi organizacijami, kar še vedno počnem kot mladinska trenerka. Vseeno pa se mi je zdelo, da lahko ob svojem delu lahko naredim več za družbo. Ker sem se vedno dobro počutila v mednarodnem okolju in ker se v svojem bistvu identificiram predvsem s tem, da sem prebivalka planeta Zemlja, da sem globalna državljanka, je bila odločitev za kandidaturo popolnoma spontana. Odlična priložnost, da je ponovno naučim veliko novega, spoznam ljudi s celega sveta, bolje razumem mladinsko problematiko v globalnem smislu, hkrati pa dodam svoj košček družbi in mlade spodbudim k razmisleku o današnjih izzivih na globalni ravni.

Kakšni izzivi vas kot delegatko OZN čakajo v  prihajajočem letu ter kakšni so cilji, ki ste si jih zastavili?

Izzivov mi vsekakor ne bo zmanjkalo – želim si povečati prepoznavnost in informiranost o delovanju OZN med mladimi, v ospredju pa je seveda agenda 2030. Prepričana sem, da bi lahko vsaj mladi, ki so aktivni v mladinskih organizacijah, poznali globalne cilje trajnostnega razvoja. Mladi smo namreč tisti, ki bomo prihodnost živeli, zato je pomembno, da se zavedamo, v katero smer se razvijamo kot družba. Spodbujala bom razmislek mladih o globalnih problemih in širila zavedanje o agendi 2030 med tistimi mladimi, ki za to pravzaprav še niso slišali. Glede na to, da sem kot mladinski delegat samo ena oseba, se mi zdi ključno povezovanje in sodelovanje z mladinskimi organizacijami pri promociji agende 2030. Opažam, da je delovanje mladinskih organizacij v Sloveniji usmerjeno predvsem na lokalno in nacionalno raven, zato so mladi premalo izpostavljeni globalnim temam, ki presegajo meje lokalnega okolja. Kot tretji pomemben cilj pa vidim tudi samo komunikacijo z mladimi in našo participacijo v razmišljanju o prihodnosti. V kakšnem svetu želimo živeti čez 10,20,30,40 let? Kakšne spremembe si želimo? Kako lahko k tem spremembam prispevamo sami? Verjamem, da imamo ideje, kakšen svet bi radi pustili za seboj in da lahko vsak od nas prispeva k tem, da bo naša družba boljša in da bomo dosegli globalno visoko kakovost življenja.

Vir: uredništv mlad.si

Foto: Osebni arhiv Urša Svetelj

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji