Problematična raba interneta Preventivne delavnice preprečevanja odvisnosti od interneta

29 Dec2017
1,306

MARIBOR – Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez v okviru programa ŠTEKER za naslednje leto pripravlja preventivne delavnice na temo preprečevanja odvisnosti od interneta namenjene srednješolcem, saj njihovi prostovoljci ugotavljajo, da se vse več mladih sooča s problemom prekomerne rabe interneta, ki vodi v številne težave na različnih področjih mladostnikovega življenja.

Veliko mladostnikov večino svojega prostega časa nameni sedenju za računalnikom in s tem pričnejo zanemarjati druženje s prijatelji in z družinskimi člani, opustijo svoje hobije ali pa prihaja do poslabšanja ocen v šoli. Zato je zelo pomembno, da pravočasno prepoznamo pojavljanje težav in mladostniku omogočimo, da pridobi nadzor nad uporabo interneta. Socialna omrežja kot so Facebook, Messenger, Skype, Twitter, Instagram in številna druga družbena omrežja so danes del našega vsakdana. Internet (in tudi računalnik) uporabljamo na vsakem koraku svojega življenja (npr. v službi, doma…). Brez njiju, se zdi, da (življenje) ni več mogoče (npr. študijske obveznosti – pisanje seminarskih, službene obveznosti). Zadnja leta imajo strokovnjaki polne roke dela z zasvojenostjo s spletom, med številnimi oblikami pa prevladuje zasvojenost z družabnimi omrežji. Med “žrtvami” te je vse več mladostnikov. Zakaj mladi? Otroci in mladi so bolj ogroženi oziroma ranljivi za razvoj vseh oblik zasvojenosti, saj se njihovi možgani še razvijajo in dozorevajo. Sprednji del možganov, ki skrbi, da nismo preveč impulzivni, da zmoremo premisliti o posledicah svojih dejanj, da smo sposobni kritične presoje, da zmoremo uravnavati čustvena stanja – najkasneje dozori. Pri zasvojenosti je ključno ponavljanje vedenja, pri pregledovanju facebooka, vedno novih odprtih zavihkih, novih klikih gre za nenehno ponavljanje vedenja – vsega tega se ne naveličamo. S ponavljanjem pa pride tudi do ojačevanja vedenja. S klikanjem pridemo do visoke stimulacije možganov, saj lahko vsebine na facebooku (hitro) menjujemo in nikoli nam ni dovolj. Ko tehnologijo uporabljamo za zabavo, za sprostitev, telo ni opozorjeno, da je utrujeno in človek ni naveličan. Vsaka informacija, ki jo dobimo na facebooku, je za nas “nagrada”. Zamoti nas, počutimo se boljše. Odpelje nas iz vsakdanjega življenja, v drugo okolje – v drugo realnost – v okolje brez časa, kjer se “za trenutek” sprostimo in pozabimo na skrbi… Za facebook velja, da je brezčasovni medij.

Pretirana izpostavljenost računalniku in spletu dokazano spreminja strukturo možganov. Pri opisovanju odvisnosti od interneta najdemo veliko podobnosti z odvisnostjo od kemičnih substanc. Pri najstnikih, ki so bili diagnosticirani kot odvisniki, so znanstveniki opazili poškodbe na belem tkivu možganov, ki med seboj povezuje vitalne dele odgovorne za čustvovanje, odločanje in samonadzor. Prav take poškodbe pa se na tkivu možganov pojavijo tudi pri ljudeh, ki so zasvojeni s kemičnimi substancami. Podobno se pojavljajo spremenjeno vedenje, mišljenje, čustvovanje, oseba ni sposobna vzdrževati abstinence, doživlja telesno stisko ob prekinitvi izpostavljenosti in življenje prilagaja odvisnosti. Študije dokazujejo, da je nastanek zasvojenosti časovno odvisen biološki proces, ki ga pomembno sooblikujejo tudi različni psihosocialni dejavniki. Prehod iz občasne uporabe interneta do nastanka zasvojenosti je pogojen s številnimi spremembami v delovanju možganov in se odraža v kompleksnih vedenjskih vzorcih (toleranca, senzitizacija, abstinenčni znaki, hrepenenje, kompulzivnost). Zato je tako zelo pomembno prepoznavanje tvegane rabe interneta pri mladostniku (ali odraslemu) in ukrepanje.

V namen osveščanja mladih o škodljivih posledicah prekomerne rabe interneta bodo prostovoljci društva IndiJanez in člani ekipe Šteker-ja, ki je program psihološke podpore in pomoči mladim, v naslednjem letu za dijake na srednjih šolah izvajali preventivne delavnice na temo preprečevanja odvisnosti od interneta.

Vir: Kulturno društvo Mladinski center Indijanez in zbirka prispevkov od Petra Topića (http://www.petertopic.si/prispevki)

Foto: splet

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji