Najbolj odmevne zgodbe v 2017 Pregled leta

28 Dec2017
4,139

SLOVENIJA – Uredništvo portala mlad.si je pripravilo krajši pregled nekaterih najodmevnejših dogodkov in zgodb leta 2017 v mladinskem sektorju. Pri sestavljanju seznama smo izpostavili predvsem tiste zgodbe, ki so odmevale take znotraj mladinskega sektorja, kot v širši javnosti. V sklopu mesečne teme Vrhunci v letu 2017, pa smo pripravili tudi anketo v kateri so uspehe, ki so zaznamovali odhajajoče leto, zapisale tudi nekatere organizacije v mladinskem sektorju.

Mladinska mreža MaMa je v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji v mesecu marcu 2017, izvedla Dialog z državljani, na katerem je preko 600 mladih s predsednikom Evropske komisije Jean Claude Junckerjem, predsednikom Vlade RS, dr. Mirom Cerarjem in evropsko komisarko za mobilnost in promet Violeto Bulc, razpravljalo o prihodnosti in položaju mladih v EU.

Pestro dogajanje v mesecu maju

V okviru 8. evropskega tedna mladih je potekal festival mladinskega dela – Mladinstival. Mladinski delavci in delavke so na dinamičen, interaktiven, raznovrsten, predvsem pa zanimiv način predstavili in proslavili mladinsko delo z vidika aktivnega (evropskega) državljanstva ter polnejše participacije mladih v demokratični družbi.

naslovnica-1-719x10241-211x300Urad RS za mladino je izdal e-knjigo o mladinskem sektorju v Sloveniji: Zgodbe o uspehu. V elektronski knjigi se je prvič na enem mestu predstavilo kar osemdeset organizacij, ki delujejo v mladinskem sektorju v Sloveniji in so s svojimi projekti in dobrimi praksami dokaz, kako prodoren, barvit in hkrati pogumen  je mladinski sektor v Sloveniji, ki pogosto presega vzorce običajnega delovanja drugih socialnih skupin v naši družbi.

Vlada RS na svoji redni seji imenovala novega v.d. direktorja Urada RS  za mladino, Roka Primožiča. Z novim direktorjem pa smo ob mednarodnem dnevu mladih, 12. avgusta, na uredništvu mlad.si pripravili  poglobljen intervju .

Razpisi in projekti 

Meseca junija je v Kongresnem centru Brdo pri Kranju potekala slavnostna podelitev priznanj Prostovoljec leta 2016, ki ga je organiziral  Mladinski svet Slovenije. Ta je letos že petnajstič zapored razpisal natečaj za Naj prostovoljko in Naj prostovoljca, Naj prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja in voditeljico, Naj mladinski projekt ter posebno priznanje za mednarodno prostovoljstvo in 2 priznanji za posebne dosežke. Kot častni pokrovitelj projekta Prostovoljec leta je prireditev gostil predsednik RS Borut Pahor.

Zavod Vozim in zavarovalnica Generali sta v začetku decembra začela vseslovensko iniciativo ‘Heroji furajo v pižamah‘, ki ponuja rešitev aktualne problematike vožnje mladih pod vplivom alkohola. Za konkretno rešitev problema so predstavniki Zavoda Vozim izvajali brezplačne in varne vožnje z zabav v treh manjših slovenskih krajih.

Portal mlad.si

V letu 2017 se je kot eden najbolj branih intervjujev zapisal intervju s predsednikom Vlade RS, dr. Mirom Cerarjem, prvim premierom v Sloveniji, ki je odgovarjal na vprašanja o mladini in mladih, ki so nastala v sodelovanju z organizacijami mladinskega sektorja, kot pomembnim povezovalnim členom med mladimi in odločevalci.

Na uredništvu mlad.si smo v decembru pripravili anketo, v kateri smo nekatere izmed organizacij mladinskega sektorja vprašali, po čem si bodo zapomnili leto 2017, kako uspešno je bilo in kakšni so njihovi načrti za prihajajoče leto. Na vprašanja so odgovarjali Zavod Bob, Zavod Ypsilon, Zavod Mobin, Mladinska mreža MaMa in Center za mlade Domžale. Svoje dosežke pa so v bolj obširnih prispevkih predstavili tudi Koroški mladinski kulturni center Kompleks, Mladinski center Dravinjske doline, Zavod Nefiks in Zavod za izobraževanje Koper Ummi.

Mladinski sektor sta v letošnjem letu razveselili dve novici

Prva je sprejetje Nacionalne poklicne kvalifikacije mladinski delavec, ki je rezultat skoraj desetletnega dela različnih akterjev  in organizacij ter njihovih prizadevanj za uveljavitev  za uveljavitev  poklica mladinski delavec. Dolga pot, ki je terjala več vzponov in padcev, se je uspešno zaključila v začetku junija 2017, ko je je Strokovni svet RS za poklicno in strokovno izobraževanje dokončno potrdil Katalog standardov strokovnih znanj in spretnosti. Konec decembra smo dobili tudi prvo članico komisije za potrjevanje in sprejemanje nacionalne poklicne kvalifikacije mladinski delavec in sicer Lauro Krančan.

Druga razveseljujoča novica po kateri si bodo organizacije v mladinskem sektorju zagotovo zapomnile leto 2017 pa je javni razpis “Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju,, ki ga je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavilo v novembru 2017. Javni razpis omogoča 140 zaposlitev mladim iskalcem prve zaposlitve in brezposelnim mladim, starim od 15 do vključno 29 let, na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju,

Ob koncu leta

Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2017

Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2017

Konec novembra je v mestu Maribor potekalo letno srečanje mladinskega sektorja Slovenije – Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2017 z naslovom “Ali je čas za digitalno mladinsko delo?, ki se ga je udeležilo preko 150 mladinskih delavcev in delavk.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Nacionalno

Sorodni članki

Avtorji