Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2017 Ali je čas za digitalno mladinsko delo?

30 Nov2017
877

MARIBOR – Nacionalni posvet mladinskega sektorja je potekal v ponedeljek, 27. 11. 2017 in v torek, 28. 11. 2017, v Narodnem domu v Mariboru. Je letni dogodek namenjen mladim, mladinskim delavcem in voditeljem, predstavnikom mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter vsem drugim, ki na takšen ali drugačen način soustvarjamo in sooblikujemo področja, politike in programe za mlade. Posveta se je skupaj udeležilo več kot 150 mladinskih delavk in delavcev.

Letošnji posvet mladinskega sektorja je potekal dva dni in v organizaciji treh partnerjev – Urada RS za mladino, Mladinskega sveta Slovenije in Mestne občine Maribor ter s sodelovanjem Mladinskega kulturnega centra Maribor ter Mestnega Mladinskega Sveta Maribor.

Predstavljene so bile aktualne teme, ki predstavljajo naš skupen izziv in so povezane s s hitrim tehnološkim razvojem in digitalizacijo družbe. Digitalno okolje je postalo glavno gonilo inovacij, rasti, izobraževanja in zaposlovanja. Kako se na vse to dogajanje v Sloveniji odziva mladinski sektor? Kako smo pripravljeni na nove izzive, ki nam jih prinaša digitalizacija družbe? Ali znamo izkoristiti vse možnosti in priložnosti, ki nam jih ponuja razvoj informacijskih tehnologij? Kaj nam ta proces prinaša dobrega in kaj slabega? Kakšne so digitalne kompetence in zakaj so pomembne? Kako lahko s pomočjo tovrstnih znanj pospešimo razvoj mladinskega dela, mladinskih politik in participacijo mladih na vseh ravneh?

Mladinski delavci Evropskega kulturnega in tehnološkega centra Maribor smo se udeležili izobraževalnih delavnic:

1. Digitalne kompetence,

2. Medijsko opismenjevanje mladih,

3. Uporaba družbenih omrežij pri komuniciranju,

4. Digitalno zagovorništvo,

5. Odprti podatki za odprte glave.

V okviru delavnice Medijsko opismenjevanje mladih smo se dotaknili cyberbullyinga, sextinga, delikatnih vsebin in kontaktov za pomoč pri zlorabi identitete na internetu, govorili smo o varovanju osebnih podatkov, prekomerni rabi interneta ter ne nazadnje kako se odklopiti/offline. Naučeno smo uporabili na praktičnem primeru 16. letnika, kako bi lahko ustrahovanje preprečili oziroma ustavili. Pridobljeno znanje nam bo koristilo pri vsakodnevnem delu z mladimi.

V okviru posveta je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič podelila državna priznanja v mladinskem sektorju za letošnje leto. Prejeli so ga: Zveza tabornikov Slovenije, Društvo parada ponosa, Društvo center za pomoč mladim Maribor in državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju pa je dobil Janez Plevnik.

Vir in foto: Jelena Kosi, Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, Center eksperimentov Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji