Anketa: Evropski teden mobilnosti

19 Sep2017
2,028

SLOVENIJA – “Združimo moči, delimo si prevoz” je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Aktivnosti potekajo sicer celo leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom 2017, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila. Na uredništvu mlad.si smo ob tej priložnosti pripravili anketo, v kateri smo želeli izvedeti, kakšnih prevozov se mladi najpogosteje poslužujejo, kaj si predstavljajo pod trajnostnimi oblikami mobilnosti in kaj jih najbolj motivira za izbiro drugih prevoznih sredstev. Vprašali pa smo jih tudi ali bi si bili pripravljeni deliti lastništvo avtomobila.

images

Bcikelj.

Jan Magdič (Ljubljana, 29 let): Za prevoz najpogosteje uporabljam avto, pa tudi avtobus in vlak. Trajnostne oblike mobilnosti so tiste, ki vzamejo v zakup dolgoročni učinek. Ne samo za naravo,  ampak tudi dolgoročno na način ozaveščenosti, odnos ljudi, ekonomijo… Dobre prakse teh primerov so gotovo: Blablacar, prevozi.org, štopanje, car-sharing, posredno nizkocenovni prevozi (letala, avtobusi). Sam se za uporabo the največkrat odločim zaradi vpliva na okolje in prihranka denarja (mojega in proizvajalčevega- cena energije, baterij…). Lastnega prevoznega sredstva še nimam in dvomim, da bi ga hotel deliti, ampak vse se lahko zgodi.

Nina Babič (Ljubljana, 34 let): Za prevoz se največkrat poslužujem kolesa (sem vestna kolesarka skozi vse leto), kadar pa gre za daljšo razdaljo pa uporabim avto. Pod trajnostnimi mobilnostmi si predstavljam tiste oblike prevoznih sredstev, ki nimajo dolgotrajnih posledic na okolje in človeka. Trenutno se tudi pri nas uporablja že kar nekaj teh: car-sharing, bicikelj, mestni avtobus… Mene za izbiro takšnih oblik najbolj motivira “gušt”, da se vsedem na kolo in imam svojih 20 min, poleg tega pa praktičnost uporabe tega v mestu.

Janja Horvat (Ljubljana, 25 let): Najpogosteje uporabljam avtobus in grem peš. Trajnostne oblike mobilnosti se nanašajo na uporabo prevoznih sredstev, ki ne škodujejo okolju, večji uporabi javnih prevoznih sredstev. Dobre prakse tega so: car-sharing, uporaba javnega prometa, kolesa, hoja… Za te oblike se odločujem predvsem zaradi prihranka denarja. Trenutno imam v lasti kolo in rolarje, vendar če bi imela avto, bi si  lastništvo avtomobila delila, ker je ceneje, ne potrebujem ga tako veliko in  lažje bi si privoščila druge stvari.

Nives Felič (Ljubljana, 29 let): Za prevoz uporabljam avto, kolo in noge. Pod trajnostnimi mobilnostmi si predstavljam obliko prevoza, ki za svoj namen ne onesnažuje okolja in je ekonomsko bolj ugodna. Plus to, da promovira uporabo skupinskih oblik prevoza. Mene najbolj motivira zavedanje, da lahko naredim nekaj za okolje in seveda da tudi nekaj prihranim. Avta nimam, imam pa kolo, ki ga občasno tudi delim.

Jon Zaletelj (Ljubljana, 21 let): Za prevoz uporabljam avtobus in longboard, največkrat pa grem kar peš. Trajnostne mobilnosti  si predstavljam kot nekaj obstojnega, npr. kolesarjenje, pešačenje, vlak in avtobus. Sam se za izbiro the največkrat odločim na podlagi prihranka denarja in vpliva na okolje. Trenutno sem lastnik kolesa, longboarda in skiroja. Če bi imel svoj avto in bi ga zaradi nekih razlogov moral deliti, bi bil najbrž pripravljen.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Svetovni splet

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete

Sorodni članki

Avtorji