Coinhab – Ugodneje do doma Spoznajte Tajo Benčina, ustanoviteljico in idejno vodjo platforme Coinhab.

06 Jun2017
1,280

SLOVENIJA – V Sloveniji je stanovanjska problematika mladih ena ključnih tem mladinske politike, saj večina mladih zaradi pomanjkanja finančnih sredstev nima možnosti, da bi gradila individualne objekte, niti nima možnosti najema stanovanj, ki so pogosto predraga in neprilagojena željam in potrebam mladim (stanovanjskega izziva pa seveda ne moremo izvzeti od izziva zaposlovanja mladih). Na uredništvu mlad.si vam predstavljamo uspešno mlado arhitektko Tajo Benčina, ki jo je nepremičninska situacija v Sloveniji spodbudila k ustanovitvi alternativnega načina, platforme Coinhab, ki omogoča cenejša stanovanja.

Taja Benčina, ustanoviteljica Coinhaba.

Arhitektka Taja Bencina je idejo o platformi Coinhab snovala že med študijem, oblikovala pa se je kasneje, ko je začela delovati v lastnem arhitekturnem biroju.  Tako svoj delovni, kot tudi prosti čas namenja platformi, saj je za podjetje v razvoju pomembno, da se mu neprestano posvečaš. Dokler ekipa ‘’ne splava’’, da podjetje postane profitabilno, moraš vanj vložiti ogromno energije in lahko traja nekaj let. Da je podjetje začelo delovati je bila zaslužna predvsem ekipa, ki prihaja iz različnih strok, kar je omogočilo podjetju tržno prednost. Seveda pa so k uspehu delno pripomogli tudi zunanji mentorji, tako iz stratup okolja, ko tudi iz realnega trga, kjer se podjetje skuša vzpostaviti.

Coinhab je spletna platforma za kolektivno gradnjo, kjer lahko kupec stanovanjskih enot izbira med različnimi stanovanjskimi enotami in pri tem je v sam projekt vključen prej, kot pri običajnih tržnih projektih. Platforma deluje podobno kot princip “kickstarterja” za kolektivne stanovanjske projekte. Bodoči graditelji lahko zbirajo med različnimi stanovanjskimi enotami, ki so na platformi dostopni do zapolnitve projekta.

Ko se določen projekt zapolni ga ekipa Coinhab posreduje nepremičninskemu inženiringu, ki prevzame izvajanje projekta. S Coinhabom lahko kupci stanovanjske enote prihranijo tudi do 20%, predvsem zaradi ugodnosti “količinskega popusta“, ki ga prinaša kolektivna gradnja in tudi zaradi sposobnosti in pripravljenosti nepremičninskega inženiringa, da ponudi nižjo ceno, saj ima za projekt vnaprej zagotovljene kupce. Idejno zasnovo projekta izdelajo ponavadi arhitekti ekipe Coinhab, oziroma drugi, partnerski arhitekti. Coinhab s povezovanjem kupcev stanovanjskih enot in nepremičninskih inženiringov, ki izvajajo gradbene projekte, med drugim rešuje tudi problem nepremičninskih inženiringov, ki brez kupcev vnaprej težko sami financirajo projekt. Prav tako pa je brez sodelovanja arhitektov in bodočih uporabnikov v zgodnjih fazah snovanja projekta vprašljiva tudi kvaliteta in prilagojenost stanovanjske enote.

Coinhab logo.

Ožja ekipa coinhaba je sestavljena iz treh strokovnjakov, ki s svojim znanjem skrbijo za gladko delovanje platforme in izvajanje projektov. Taja Benčina je ustanoviteljica in idejna vodja podjetja, arhitektka, ki ima več kot 8 let izkušenj s snovanjem projektov in pridobivanjem gradbenih dovoljenj. Programer Jure Škorc, vodja razvoja, skrbi za brezhibno delovanje platforme in njeno neprestano izpopolnjevanje, arhitekt Tomaž Pažek pa polni platformo z novimi idejnimi zasnovami projektov in skrbi za marketing in komunikacijo s strankami. Ekipi pomagajo tudi zunanji sodelavci, arhitekti in tržniki.

Več o platformi Coinhab

Vir: Uredništvo mlad.si

Foto: Osebni arhiv Taje Benčina

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji