Kdo bo branil alter? Festival alternativne glasbe.

12 Maj2017
1,853

RAVNE NA KOROŠKEM – V Koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks na Ravnah so organizirali festival alternativne glasbe, imenovan Valter brani alter.

Valter brani alter je festival alternativne glasbe, ki ga v KMKC Kompleks organizirajo enkrat letno. Ime so mu dali leta 2015, ko se je ob praznovanju 12 let obstoja mladinskega centra bolj alternativne kulture KMKC Kompleks, odvila njegova prva različica. Ime festivala je nastalo po analogiji filma Valter brani Sarajevo, predvsem v kontekstu vedno večje zapostavljenosti alternativne glasbe, ki se jo s takšnim festivalom brani in spodbuja.

 Festival se je pričel v četrtek, 4. maja, s predvajanjem dokumentarnih filmov o alternativni sceni, nadaljeval pa v petek, 5. maja, z večernimi koncerti. Kompleks je prvič gostil hrvaška izvajalca ManMachine ter Neon Lies, z značilnim electropopom, synthpopom in synthfunkom. Večer je postregel tudi s slovensko zasebo Futurski (Jan Vihar, Žiga Petkovšek, Evita Drvarič in Dominika Maša Kozar) z elektropop in s synthpop zvoki.

2

Futurski (SLO) / Foto: Nika Hölcl Praper in Špela Peruš

 Dan kasneje, v soboto, 6. maja, se je dogajanje sprva selilo v Ugasle peči na Prevalje, kjer se je odvil Šibovje skate kontest – pomerili so se virtuozi na rolkah iz celotne Slovenije. Tovrstno tekmovanje športno društvo Šibovje organizira že tretje leto. Sobotno večerno dogajanje je nato ponovno pripadalo koncertom v Kompleksu: nastopil je slovenski izvajalec Ledeni (trap glasba), večer pa je pospremil tudi dvojec iz SNIF kolektiva, in sicer DJ Dvmir ter Lil Ris.

0

Ledeni (SLO) / Foto: Nika Hölcl Praper in Špela Peruš

“Alternativna glasba je sicer namenjena bolj ozkemu krogu poslušalcev, zato si umik v neko strogo in ozko alternativno smer na Koroškem težko privoščimo. S tem namenom je festival Valter brani alter vseeno dovolj nežen, če se lahko tako izrazim, da vključuje različne glasbene okuse in vsekakor dovolj zanimiv, da si koncerte privoščijo tudi tisti, ki se sicer ne bi opredelili kot ljubitelji alternativnega. V vsakem primeru pa je v ospredju kvaliteta ter cilj, da na Koroško pripeljemo še neslišane, zanimive in drugače izvajalce, ki jih sicer gotovo ne bi,” je podala sklepne misli po festivalu direktorica KMKC Kompleks, Ana Pisar.

3

Šibovje skate kontest / Foto: Nika Hölcl Praper

Vir in foto: Koroški mladinski center Komleks

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice Regijski dogodki

Sorodni članki

Avtorji