Vsi smo na trgu dela  Delo človeku da veliko lepega, morda največ v življenju.

26 Apr2017
5,825

SLOVENIJA – Delo in trg delovne sile se spreminjata hitreje kot kdajkoli prej, prav tako pa se spreminjajo generacije mladih, ki z drugačnim mišljenjem in pod drugačnimi pogoji, kot so jih imeli njihovi starši, poskušajo ostati konkurenčni na trgu dela. Na omenjeno temo objavljamo prispevek Alenke Zdešar, vodje Galerije življenja, ki verjame, da uspešnost in konkurenčnost na trgu dela nista naključje, temveč sta izraz naše poklicanosti, kompetentnosti in inteligentne izvedbe. Kako prepoznati in uresničiti svoje talente, da lahko v svojem delu uživamo, pa si preberite v pomenljivem zapisu, ki je lahko majhna vzpodbuda, pri iskanju vaše lastne poklicne poti.

Karierna pot posameznika je bila do nedavnega jasno začrtana že z izbiro študija, vendar se delo in trg delovne sile zadnjih deset let izredno hitro spreminja. Če je kaj gotovo, je to, da je negotovo prav vse, na kar smo v preteklosti lahko računali. Služb za vse življenje, ki so jih bili vajeni naši starši, ni več. Delovnih mest, kot jih poznamo danes, bo vse manj in mnogo današnjih poklicev v prihodnje ne bomo več potrebovali. Pripraviti se moramo na pogosto menjavo delovnih nalog, delovnih okolij in menjavo karier. Velika verjetnost je, da nas v prihodnosti čakajo projektne naloge, v multidisciplinarnih ekipah, ki se bodo prek platform sestavljale v skladu s potrebami na trgu. Še bolj, kot sedaj, bo pomembno, kaj znamo, kaj zmoremo izpeljati v praksi in manj, kakšna je naša temeljna izobrazba.

In kako zmagati v boju za preživetje, kako v spreminjajočih pogojih in obdobju izrednega tehnološkega napredka ostati konkurenčni na trgu delovne sile? Kako konkurirati z roboti, ki le čustvovati ne bodo znali bolje od nas, kako biti srečni in uživati pri tem, kar delamo?

Biti v nečem res dobri in konkurenčni na trgu ni nikoli naključje. Je izraz naše poklicanosti, kompetentnosti in inteligentne izvedbe. Je rezultat uresničenega talenta, trdnega namena, resnega dela, strasti in predanosti. Po raziskavah je človek, ki uživa v svojem delu, za skoraj štirideset odstotkov uspešnejši od sodelavca, ki svojega dela ne opravlja z veseljem in vsaj za tretjino bolj učinkovit.

Alenka Zdešar, vodja centra Galerija življenja

Svojo odpornost na negotove razmere moramo začeti krepiti čim prej, že v času formalnega izobraževanja. Poleg strokovnega moramo pridobivati funkcionalna znanja na več področjih, razvijati moramo svoje sposobnosti in svojo osebnost. Brez znanja tujih jezikov v povezanem svetu ne gre, naučiti se moramo več kot enega. Izjemno pomembno je razvijati sposobnost komuniciranja, na vseh ravneh. Jasno sporočanje, poslušanje, javno nastopanje, neverbalno komuniciranje, pisno izražanje, komuniciranje v timu, so sredstva, s pomočjo katerih naše znanje lahko ustrezno izrazimo, sicer bo zaradi slabega izkoristka služilo bolj sebi kot drugim. Osebnost najbolj razvijamo v medosebnih odnosih in teh prav tako ni brez ustrezne komunikacije.

Če želimo biti med tistimi, ki uživajo v svojem delu, moramo obvezno posvetiti pozornost svojim nadarjenostim, talentom, jih odkriti in razvijati. Ugotoviti moramo, za kaj smo poklicani, kdaj prihajamo v akord s seboj, kdaj smo sposobni dati od sebe najboljše. Iskren dialog, s katerim lahko osmislimo svoje delo in življenje, dolguje sebi vsak od nas.

Talenti so prirojene sposobnosti, ki nam omogočajo, da na določenem področju dosegamo nadpovprečne rezultate ali da v krajšem času pridemo do zelo dobrih rezultatov. Ker so del nas, pridejo, brez posebnega truda, na dan v vseh okoliščinah. Največjo napako naredimo, če jim ne prisluhnemo, če zatajimo najpomembnejši del svoje osebnosti. Talent nima niti spola, niti kvote. Nobena kvota ne bo pomagala, če se ne boste znašli na področju, kjer bo vaš talent prišel do izraza. Če ne bo rezultatov, se bo klavrno končalo, pa ne zaradi spola.

Ko raziskujete svoje talente, si lahko pomagate z vrsto vprašanj in opazovanjem. Vprašajte se, kaj počnete z lahkoto, kje ste sproščeni, kaj bi učili, če bi bili učitelj, na katerih področjih se vaš razvoj odvija hitreje, kot pri ostalih. Razmislite o nalogi, ki ste jo odlično izvedli in kje ste najbolj uživali. Opazujte se in druge prosite, naj vas opazujejo.

Kot ni preprosta nobena družbena sprememba, tudi nobena notranja bitka ni. V iskanju svojega bistva ljudje iščemo identitete, jih prevzemamo in menjamo. Preizkusite se na več področjih, da boste lažje odkrili, kje ste najboljši, kje vam srce vedno znova zaigra in poleti v svobodo. Tega občutka nihče ne more spregledati, le pozorni morate biti in si ga priznati. Nihče ne more narediti to namesto vas, vam pa lahko zelo pomaga dober mentor. Poiščite si ga, več, če je potrebno, za vsa področja na katerih se želite razvijati.

Če delate s strastjo in žarom, če vas delo vedno znova vznemirja in privlači, vam ne bo zmanjkalo volje in ustvarjalne pristnosti. Takrat lahko poiščete lastno izrazno pot in si svoj poklic, če je treba, izmislite. Ne poskušajte prikriti tistega kar nimate, poudarite svoje prednosti. Ne bodite krogec, ki se poskuša stlačiti v odprtino v obliki kvadrata.

Možgani so verjetno edina stvar, ki jih s pomočjo tehnologije ne bomo mogli množično izdelovati, a nas od strojev in robotov ločuje še nekaj pomembnega. Pogum, nimajo ga in ga nikoli ne bodo imeli. Vredno je tvegati, kajti, če si upamo, lahko izgubimo za trenutek tla pod nogami, če si pa ne, lahko izgubimo vse življenje. Najlažje smo pogumni tam, kjer smo najmočnejši. Lahko stopimo naprej in ne podležemo konformizmu, ki povzroči, da talenti neuporabljeni zagrenjeno tiho shirajo do nerazpoznavnosti.

Družbena resničnost je stkana iz mnogih zgodb, iz dejanj, dosežkov, strahov, ljubezni, sodelovanja, uresničenih sanj posameznikov in skupin. Naše neskončne zmožnosti, neustavljive želje po uresničitvi idej, iz dneva v dan ustvarjajo izjemne zgodbe, ki vplivajo na razvoj organizacij, družbe, človeštva in ustvarjajo pogoje za nove zgodbe. Delodajalci zato ne iščejo le strokovnjakov, še manj izvajalcev, pač pa soustvarjalce dobrih zgodb.

Zavedati se moramo, da smo prav vsi na trgu. Ko najmanj pričakujemo, nas nekdo opazuje in nam morda ponudi priložnost. Sposobni jo bomo izkoristiti, če bomo nanjo pripravljeni.

Alenka Zdešar, karierni in poslovni coach, Galerija življenja

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Osebni arhiv Alenke Zdešar, svetovni splet

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji