»SHARING IS CARING« v Marseillu Mladi iz Novega mesta sodelovali na projektu

28 Dec2016
2,667
20161222_130956

DRPD Novo mesto

FRANCIJA – Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je v sodelovanju s francoskimi, španskimi in grškimi partnerji na programu ERASMUS+ Strateška partnerstva na področju
mladine zaključil drugi del projekta, ki je potekal v mestu Marseille v Franciji od 10. do 17. 12. 2016, udeležili pa so se ga trije sodelujoči iz Slovenije.

Glavni cilj projekta, ki ga vodi francoski partner GO-ercn, je povezovanje lokalne skupnosti ter beguncev in migrantov, z vzpostavitvijo koncepta »givebox« kot kraja izmenjave storitev in informacij, ki vplivajo na lažje vključevanje migrantov v vse sfere družbe.

20161216_203303

DRPD Novo mesto

V drugi fazi projekta so se udeleženci iz štirih držav srečali s številnimi organizacijami v Marseillu, ki delujejo na področjih povezovanja in vključevanja migrantov ter mladih. V procesu informiranja so udeleženci skupaj z organizacijami, migranti in drugimi deležniki identificirali vsebino »givebox« oz. prostora izmenjave, ki ga bodo polnile najrazličnejše informacije za migrante in ostale prebivalce. V »givebox« bo mogoče odložiti ponudbe in potrebe, ki bi jih lahko izmenjevali, npr. možnost učenja senegalskega, slovenskega, angleškega ali kakšnega drugega jezika, druženje in infrastrukturno spoznavanje lokalnega okolja in ključnih ustanov, izmenjava življenjskih zgodb in izkušenj ipd.

Naslednja faza projekta se bo osredotočila na sodelovanje z oblikovalskimi fakultetami v vseh štirih državah, ki bodo na podlagi natečaja oblikovali »givebox« iz palet. Z zaključkom projekta v septembru 2017 pa bodo prostori izmenjave vzpostavljeni v vseh štirih državah.

20161217_170756

DRPD Novo mesto

Projekt ob kreativnem procesu zagotavljanja mest izmenjave vzpostavlja tudi druge prostore srečevanj skozi dogodke in druženja med lokalnim prebivalstvom in migranti. V Marseillu so udeleženci v sodelovanju z lokalnimi nevladnimi organizacijami sodelovali pri soorganizaciji večjega dogodka, v okviru katerega so pripravili Živo knjižnico in razstavo enega izmed francoskih udeležencev z begunsko izkušnjo. V živi knjižnici je sodelovalo šest posameznikov z različnimi migracijskimi izkušnjami, in sicer oseba z mednarodno zaščito iz Ugande, prosilec za mednarodno zaščito iz Gvineje, prosilec za mednarodno zaščito zaradi političnega preganjanja, oseba z mednarodno zaščito zaradi preganjanja na podlagi istospolne usmerjenosti in drugi. Na dogodku se je z razstavo predstavil tudi begunec iz Gvineje, Souleymane Balde, ki je na štirinajstih tkanih platnih predstavil nevarno in več kot leto dni dolgo pot od Gvineje čez Senegal, Mali, Alžirijo, Maroko ter mediteranskego morje, kjer se je le za las izognil smrti, ter nato čez Španijo do Francije, kjer živi danes.

Projekt je namenjen odpiranju javnega prostora in povezovanju, s ciljem ozaveščanja o pomembnosti človekovih pravic, strpnosti in različnosti ter preprečevanja rasizma, diskriminacije in strahu pred neznanim ter iskanju kreativnih rešitev za blaženje težkih razmer, s katerimi se srečujejo migranti.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji