Kako se znebiti trupla? Literarni večer

27 Dec2016
1,953

KOČEVJE – Bolj kot literat, je Borut Marolt mladim poznan kot član skupine Niet. V Kreativnem središču Vezenina je predstavil svojo prvo knjigo z naslovom “Kako se znebiti trupla“.

Na literarnem večeru v Kočevju se je o tem z avtorjem pogovarjala moderatorka Romana Novak.

Borut Marolt kot literat

Borut Marolt kot literat

Glede na naslov je mogoče slišati kot srhljiva kriminalka, vendar gre za roman. Zgodba sledi protagonistu Tomažu, pevcu alternativnega benda, ki je po razpadu Jugoslavije razočaran nad novim sistemom v državi.

Borut Marolt, avtor knjige pravi: »Ne gre za kriminalko, gre za zgodbo o generaciji, o truplu, ki predstavlja generacijo, ki je malo izgubljena, ki je bila vzgojena v nekem drugem času, v sistemu, ko so veljale neke druge vrednote. V enem trenutku, ko ta generacija pride v puberteto, ne veljajo več. Zaradi tega je v zablodi, s tem da zgodba tega lika ni samo zgodba ene generacije, temveč njegova osebna zgodba- starši, ljubezen, aktivizem, vse to je nekako prepleteno

Naslovnica Kako se znebiti trupla

Naslovnica Kako se znebiti trupla

Zakaj takšen naslov, za čigavo truplo gre ?
»Naslov nas lahko zbega, namenoma sem tako izbral. Gre za to, da govori v romanu o enem fantu, ki odrašča nekje v obdobju konec 80-ih in v 90-ih letih prejšnjega stoletja, se samo-izprašuje, kaj se dogaja z njim, z njegovim življenjem, okolico. Hkrati vmes skače v svoje otroštvo. V bistvu je to neka zgodba od njegovega otroštva do 30. leta. Ta junak v bistvu predstavlja neko generacijo, njegove zgodbe so zgodbe več ljudi,« pojasnjuje Borut Marolt.
Glede na to, da je Marolt pisec tekstov, se je tokrat spoprijel s proznim delom. Kako je uspel prenesti svoje poetično pisanje v prozo in kako se je ta zgodba oblikovala?
»Začel sem pisati tekst za pesem, imel sem že neko zgodbo, tako da se je to potem zelo razvleklo. Po petih letih sem to našel v računalniku, in sem začel pisati naprej. Tako je bila neka zgradba zgodbe zelo hitro postavljena, sem se pa malo lovil.. glede pogleda nazaj, spomniti se nazaj, kako stvari izgledajo : ne moreš dati liku v zgodbi modre oči, če ima rjave. Te like si potem predstaviš, kako izgledajo. Npr. če fotko od svojega frenda daš
Osrednji lik Tomaž potuje v zgodbi preko različnih dežel, ki so v knjigi dokaj natančno opisane, od ulic, jezer, serpentin, specifičnih skalnih polic… Na vprašanje, ali gre to pripisati študiju geografije ali je dejansko obiskoval te kraje, Borut pojasnjuje : »Oboje. Na faksu geografije so nas učili drugače gledati pokrajine, naučiš se videti veliko več. Na drugi strani pa sem v večini krajev, ki jih opisujem, tudi dejansko bil.«
V romanu so opisana zelo jasna razmerja med svetom odraslih in odraščajočimi mladostniki. Glavni protagonist je že prestopil mejo nekega mladostništva, ima namreč že 26 let. Znane so predvsem tiste temine, s katerimi se mladostnik srečuje, podlega in celo podleže. Gre za starejše mladostnike – med 16. in 18. letom ter mlajše polnoletnike, to so mladostniki med 18. in 21. letom.
Roman poleg tega opisuje tudi prehod med dvema sistemoma, socializmom in kapitalizmom ter kako se je ta prehod odražal na nekega posameznika.
Večkrat se je zastavljalo vprašanje ali je to pravzaprav zgodba Boruta Marolta, prepletena z občutki na odru in mladostniki, s katerimi avtor dela v zavodu.
»Bolj je notri moja mladost, kot mladostniki, ki delam z njimi,« pove Marolt.

Knjiga torej ni priročnik za morilce, temveč nam prikazuje drugo plat pevca rokerskega benda, ki se je moral spopasti s karizmo predhodnika. Obiskovalci v Vezenini pa so v prijetnem večeru imeli možnost prisluhniti Borutovem ugotavljanju o spremembah razmišljanja mladostnikov, njihovega funkcioniranja, istočasno pa vpogled na svet s stališča Slovencev napram Evropejcem.

Vir in foto: Center za mladinsko kulturo Kočevje

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji