O volitvah, mladih, vremenu in sodelovanju

30 Dec2014
2,397

Konec ledene dobe

Letošnje leto je Slovenijo zaznamovalo kar nekaj dogodkov, ki so ali pa še bodo bistveno vplivale na prihodnost mladih. Doživeli smo hiperinflacijo volitev, kup vremenskih katastrof, spremembe na področju zaposlovanja dijakov in študentov in še kaj. Na prvi pogled mogoče omenjene zadevščine res ne dajejo občutka, da bistveno vplivajo na položaj mladih v deželi, a vsaka zase prispeva kamenček v mozaiku jutrišnjega dne. Ta zapis je seveda osebno mnenje ob zaključku leta, ki je za takšne zapise odločen termin, v večjem delu se sicer nanaša na dogajanja v lokalnem okolju, a zato ni nič manj zanimiv.

 

O volitvah

O evropskih volitvah, razen očitnega, ne bomo izgubljali besed. Večinoma se jih nismo udeležili. Zakaj je temu tako, si lahko vsak izmed nas odgovori sam, mogoče je odtujenost prava razlaga, mogoče ne. Dejstvo je, da nas Evropa očitno ne zanima.

 

Z novo sestavo Državnega zbora in vlado smo pridobili tudi osnutek koalicijskega sporazuma in en tak simpatičen grm z zajcem, ki ga nismo pričakovali: Urad za medgeneracijsko solidarnost namesto Urada za mladino. Nismo ljubitelji ali privrženci uradov, a nas je zamisel dobesedno sesedla. Če  "urad za mladino" zveni malo nesmiselno, pa je vseeno dobro, da ga imamo. Ni ne vem kaj, denarja je malo, še vedno je urad, a "medgeneracijska solidarnost" res ne pove veliko drugega o mladih kot to, da so mladi lahko (ni pa nujno) zreducirani na deležnike ene izmed generacij, ki naj bodo solidarni z drugimi generacijami. Mogoče lepa misel, ki v ozadju skriva obupno idejo. In takšnih zamisli, ki so sicer v večjem delu bolj skrite,  je v slovenski družbi o mladih več kot preveč. Navedba o preoblikovanju Urada za mladino je sicer iz končne verzije koalicijskega sporazuma izpadla. Še dobro, da kdo to bere, kajne?

 

Na koncu smo praznik demokracije dočakali še v najožji domovini, občini. Če so predhodne volitve vseeno izkazale relativno nezainteresiranost mladih za izbiranje predstavnikov, pa smo v Postojnski občini doživeli vzpodbudno aktivacijo mladih za volitve. Ja, mladi ljudje s(m)o šli, volili in verjetno tudi izvolili novega župana. Divje,  dobro, up vzbujajoče. Morda je to tisto medgeneracijsko sodelovanje o katerem je bilo govora v koalicijski pogodbi.

 

O vremenu in ljudeh

V začetku februarja je zaledenelo, drevesa so pokala, elektrika je odšla v tople kraje, ljudje so zmrzovali, civilna zaščita pa nič. Ob nekaterih drugih so bili junaki te zgodbe v Postojni vsekakor mladi, kot prostovoljci na Centru za socialno delo, prostovoljni gasilci, še posebej pa kot pobudniki in organizatorji kriznega centra. Tabornikom gre zahvala, da so se za razliko od "pristojnih" odzvali, ker so gledali in videli, zaznali težave in ponudili rešitev. Ljudje so se v centru lahko segreli, pojedli topel obrok, napolnili telefone, predvsem pa dostopali do informacij, ki jih sicer ni bilo. Prostovoljke in prostovoljci so pripravljali zabavne in poučne programe za ljudi, ko so jih ti najbolj potrebovali. Potem je šlo na bolje. Tudi to je bila verjetno medgeneracijska solidarnost. Hvala vsem!

 

O študentih in njihovem delu

Študentsko delo je stvor, ki ga z vsako spremembo zakonodaje še malo bolj pokvečijo. Na tem področju ena takšna resna reforma ne bi prav zares škodila, saj sedanji sistem koristi še najbolj posrednikom del, državi in študentskim organizacijam, najmanj pa mladim, ki delajo. Nova obremenitev bruto izplačila je preprosto absurdna. Študentske organizacije so posel zagovarjanja interesov mladih, ki delajo, opravile izrazito slabo. In z vsako spremembo je za mladega človeka, ki dela, slabše. Na koncu se bo izkazalo, da malo delo sploh ni bila tako slaba zamisel. Zato bi bil čas za reformo, za začetek v glavah predstavnikov študentov, kasneje pa še za reformo zakonodaje. Tudi zato, da bi bilo tudi na tem področju udejanjene več znotrajgeneracijske solidarnosti.

 

Ekipa Mladinskega centra Postojna

 

 

 

 

Vir: Zveza društev mladinski center Postojna 

Sorodni članki

Avtorji