Leto 2014 in 2015 – Mladinski sektor potrebuje resen razmislek in skupen preboj v javnost

31 Dec2014
2,324

Kmalu se bomo poslovili od starega in stopili v novo – leto. Zadnji teden pred koncem leta pa je na Uradu RS za mladino potekal informativni dan za Javni poziv 2015 – za sofinanciranje programov mladinskega dela. Predstavljene so bile ključne smernice in izhodišča za prijavo na razpis v letu 2015 in seveda za sofinanciranje mladinskega dela organizacijam, ki imajo status organizacije v javnem interesu v mladinskem sektorju. Morda ni naključje, da je v prvih odstavkih večkrat napisano mladinsko delo? Lahko bi rekli, da gre za opozorilo, za to, da smo vse blj pozorni innanačni, da mladisnko delo res ni vse kar delajo mladi. Na to je potrebno biti še poseje pozorni v prihodnje, saj je mladinsko delo pomemben segment in pomembna družbena dejavnost skozi katero se mladi učijo in si privzgajajo vrednote za življenje, ki jih bodo delili naprej med svoje vrstnike, tudi starše in kasneje na svoje otroke. Ni zanemarljivo, da mladinski delavci, ki izvajajo mladinsko delo,  mladim dajejo vzgled, jih vzgajajo za dobre in odgovorne državljane. Na tej točki pa je potreben razmislek o tem, kako deluje v Sloveniji mladinsko delo, kdo ga izvaja in kakšna je njegova kvaliteta ter do kam seže.

Morda smo res na točki preloma, v času ko se kriza iz določenih sektorjev poslavlja in počasi seli v druge sektorje, navsezadnje, morda tudi v mladinski sektor? In prav iz takšnih točk nastanejo nova in še močnejša izhodišča, stališča, sektorji. Zato smo morda na točki preloma, ko se bomo morali vprašati, kam gremo, postaviti nove vrednote in podati odgovore na družbene izzive, ki jih potrebuje sektor in mladi, za katere delamo. Napredek o premisleku in razmisleku, kako in kam naprej, smo že naredili v  letu 2014, ko smo imeli posvet na temo razvoja mladinskega sektorja, katerega produkt je nastala resolucija mladinskega sektorja in politike. Takšnih posvetov verjamem, da si jih v zdravi meri želimo še več v prihodnjih letih, ne  samo v 2015. Potrebno se ja zavzeti za skupna stališča, jih javnosti posredovati in naše želje-potrebe čim bolj jasno izraziti. Biti moramo konkretni in vsebinsko dovolj močni, da nas bodo prepoznali. In kar je tu še najpomembnejše in najbolj potrebno je to, da nastopimo skupaj, da smo močnejši, da postanemo pomemben akter na agendi odločevalcev, medijev in lokalnih skupnosti. (Še vedno obstajajo skupnosti, kjer mladi, mladinsko delo in mladinske organizacije ne najdejo dovolj podpore).  Ob vsaki temi in vsebini, pa ne moremo mimo politike. Tudi v letu 2014 smo bili mladi del politike in zaradi družbenega stanja smo se končno uspeli pozicionirati na politično agendo. Koalicija nacionalnih mladinskih organizacij se je v začetku leta borila za poseben status sekretarja za mladino v vladi. In ta ideja je z našo predsednico vlade tako hitro in enostavno kot je nastala, tudi odšla. Veseli me, da je koalicija nacionalnih mladinskih organizacij MSS, Mreža MaMa, ŠOS, Mladi plus in Zavod Y trdna in da bo še naprej ostala in delovala ter se združevala, saj ne smemo pozabiti, da so se prvič od kar pomnimo,  tako zavzeto združile organizacije s področja mladine in enotno nastopile. Trenutno jih druži Jamstvo za mlade, a verjamem na še močnejši preboj.

Če se vrnem na poletje 2014 ne moremo mimo tega, da smo v mladinskem sektorju občutili politično krizo, predvsem v neaktivnosti Sveta vlade RS za mladino in v neaktivnem izvajanju Programa za mladino. Kje smo, kam gremo in kako? Pretrese smo v mladinskem sektorju v 2014 doživeli tudi z informacijo, da nas bodo – nas mlade združili s starejšimi v medgeneracijski urad?! In ravno sedaj, ko smo skoraj dobili svojega sekretarja, z novo oblastjo pa bi nas združili s starejšimi? (Da ne bo pomote, smo za sodelovanje, a ne s korakom ali koraki nazaj.) In to ravno sedaj, ko bi si zaslužili ime mladina-o v imenu enega izmed ministrstev? Lahko bi zapisala, da nam ni bilo lahko v letu 2014, a se je dokaj vredu zaključilo, čeprav …(o tem kmalu)… Poleg tega, pa je to leto tudi leto prehoda finančne perspektive, ko mladinske organizacije največ črpajo iz EU Sredstev. Soočamo se z velikimi izzivi. Razpisov skorajda še ni?! OP bo kmalu deloval?

Za mnoge je edino upanje Urad RS za mladino in dobra pogajalska izhodišča direktorja, ki skrbi in se trudi za naš sektor. Upamo in držimo pesti za kakšen procent več in tudi to, da nas kriza in varčevanje, ne bi prizadelo. Ves čas moramo biti oprezni in skrbeti, da nam mladinskega deleža ne vzamejo, zmanjšajo. To je naša dolžnost, do nas, sektorja in mladih, ki jim z mladinskim delom dajemo izkušnje, jih pripravljamo na samostojno avtonomno pot in jih vzgajamo. Morda je leto 2015 res leto za premislek o novih načrtih, vizijah, spletanju novih še trdnejših vezi in pogledom čez meje, ki jih več ni, vsaj v EU. Vsaj z vidika JP URSM 2015 lahko izpostavimo, da se bo naš Urad zavzemal za rešitev razvoja mladinskih struktur na lokalni ravni, preoblikovanjem javnega poziva v bolj učinkovitega in postavil nove temelje ter odgovoril na vprašanje etike v mladinskem delu. In to si tudi želimo, saj tisti, ki smo na nek način povratniki v mladinski sektor in, ki nas je mladinsko delo vzgojilo, opazimo marsikateri manjko in veliko potrebo. In tu, in sedaj, danes je priložnost za dobre načrte za prihodnje leto in za to, da mladinski sektor potrebuje resen razmislek, za skupen preboj v javnost. Vsi smo del tega in skupaj delamo za naš sektor, ki nam je vsem veliko dal!

Srečno 2015!

Vir: Uredništvo mlad.si 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji