Služba me ne išče, zato jo mladi iščemo sami

24 Dec2013
2,420

Projekt Služba me ne išče letos že drugo leto zapored mladim pomaga pri iskanju dela. Projekt ob podpori znamke ORTO izvaja Zavod Nefiks, namen projekta pa je mladim prek zaposlitvenih  klubov pomagati pri povečanju njihove zaposljivosti.

Specifika klubov je v njihovi metodologiji in moči skupine. Člani kluba skupaj delajo, se učijo drug od drugega in pred zunanjimi deležniki nastopajo kot skupina. Kadar posameznik ne more priti do priložnosti, da sam pride do podjetja ali organizacije, lahko to stori ob pomoči skupine.

Klubi so sestavljeni iz skupine 10-15 mladih, ki se prve tri mesece sestajajo tedensko in naslednjih sedem mesecev  enkrat mesečno. Na začetku si vsak posameznik zastavi individualni cilj in oblikuje karierni načrt. Trije meseci so namenjeni  skupnim aktivnostim, ko mladi spoznavajo potencialne delodajalce, se seznanjajo z načini, kako učinkoviteje pritegniti njihovo pozornost in pridobivajo nove veščine pri načrtovanju kariernih poti.  Nadaljnje delo temelji na delu z mentorjem, ki so praviloma uspešni posamezniki ali vodilni delavci iz gospodarstva. Ključna vloga mentorjev je spodbujanje udeležencev pri uresničevanju zaposlitvenih ciljev.
Ena izmed nalog vsakega kluba je, da si zastavi in izpelje podjetni izziv. Dokazano je, da mladim v Sloveniji manjka kompetenca podjetnosti, zato je v klubu čas in prostor, da manjkajočo kompetenco pridobijo oz. nadgradijo. Prva podjetniška aktivnost se je odvijala na trgu v Bad Radkersburgu v sosednji Avstriji. Zaposlitveni klub Gornja Radgona se je predstavil na božični stojnici s »Sladkim zaposlitvenim kotičkom«, kjer so prodajali pecivo, kuhano vino, čaj in palačinke.

Po dobrem mesecu delovanja zaposlitvenih klubov so vidni že prvi uspehi. Klubi so se dogovorili za prve obiske podjetij, razvili podjetniške ideje, člani se vse bolj pogumno prijavljajo na razpise in dogodke, ki spodbujajo podjetništvo …  Na Start up dogodku je bila ena izmed članic del zmagovalne ekipe, v zadnjem tednu pa je prvi klubovec dobil zaposlitev.

Zaposlitveni klubi potekajo od novembra do maja, v Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni in v Zagorju ob Savi, skupen klub pa deluje v Vojniku in Šentjurju.

 

 

Vir: Klara Vidmar, Zavod Nefiks
 

Sorodni članki

Avtorji