Alkohol med mladimi – pogled Ministrstva za zdravje in Svetovne zdravstvene organizacije

31 Dec2012
2,102

V novembru se je odvilo sklepno srečanje o alkoholni politiki, ki je sledilo 1. Evropski mladinski konferenci o alkoholni poitiki. Ob tej prožnosti smo vprašali Vodjo sektorja z akrepitev zdravja in zdravega sloga življenja z Ministrstva za zdravje in Vodjo pisarne Sovenskega predstavništva Svetovne zdravstene organizacije o njunem ogledu na alkoholno problematiko in kje vidita prostor za izboljšave.

 

Vesna Kerstin-Petrič – Ministrstvo za zdravje, vodja sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog

Kakšna je pozicija ministrstva za zdravje RS Slovenije glede svetniške pobude Mojce Kucler Dolinar o prepovedi pitja alkoholnih pijač na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana?

 

Tak občinski odlok so uvedli v kar nekaj občinah, nazadnje v Kranju. Ministrstvo (za zdravje – op. ur.) ta ukrep zelo podpira, in sicer zato, ker je to jasno sporočilo, da alkohol ni navadna dobrina in da je neprimerno, da pijemo kjerkoli, temveč se pije tam, kjer je za to določeno mesto, torej v gostinskih lokalih, oz. tam, kjer naj bi se to počelo. Popivanje na cesti, na odprtih prostorih ni sprejemljivo in je tudi zelo napačno sporočilo mladim, v smislu, da je tako početje nekaj običajnega, prav tako biti pijan ni nekaj običajnega. To so stvari, ki jih moramo v naši družbi korenito spremeniti.

 

 

Dr. Marijan Ivanuša – vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije, Slovenija

Kaj lahko mladi naredijo za večjo prepoznavnost njihovega mnenja v procesu odločanja?

 

Mladi predstavljajo veliko družbeno skupino. In zato, ker je relativno velika skupina, ima toliko večjo moč, toliko močnejši glas. Mediji so zagotovo eno od orodij, ki bi jih mladi lahko uporabljali in na ta način vršili nekakšen pritisk na širšo javnost in na politične odločevalce, da sprejemajo ukrepe, ki bodo v korist mladim. V korist mladim so politike, ki krepijo zdrav način življenja in odmikajo skupine mladih alkoholu naklonjenega načina življenja.

 

Vir: Uredništvo Mlad.si

 

 

Sorodni članki

Avtorji