Mladinska izmenjava Izkoristi priložnosti

28 Dec2011
2,385

Od torka 27. decembra 2011, EPeKa gosti v Mariboru večstransko mladinsko izmenjavo, ki bo trajala sedem dni.

 

Sodelovalo bo 29 mladih (večinoma brezposelnih) in mladinskih delavcev iz držav: Portugalska, Italija, Grčija, Turčija in Slovenija.

 

Položaj mladih v EU je trenutno še posebej zaradi gospodarske krize zelo negotov. Brezposelnost mladih v EU, ki znaša visokih 21 %, je eden ključnih problemov današnje družbe. Vsi, ki so na zavodu za zaposlovanje pa so trenutno v najboljših letih za ustvarjanje in delo. Mladi na zavodu za zaposlovanje širom EU se čutijo nemočni, brez idej, motivacije in so razočarani nad stanjem v družbi. Posledično se porajajo upori, vandalizem kot v preteklem času v Veliki Britaniji, protesti v Španiji, Grčiji in še kje. ZRZ EPeKa s partnerji iz evropskih držav v projektu "Izkoristi priložnost" želi mlade motivirati, jih spremeniti v aktivne državljane in jim ponuditi možnosti, ki jih EU institucije in programi za njih ponuja z namenom pridobivanja izkušenj in novega znanja.

 

Aktivnosti v katerih bodo mladi sodelovali so predstavitve delovanja nevladnih organizacij, primeri dobrih praks sodelovanja in kakšne so možnosti vključitve mladih v Evropski skupnosti. Nekaj od teh bodo predstavili na samem projektu "Izkoristi priložnost":

– prostovoljno delo na lokalni ravni,
– prostovoljno delo v okviru Evropske prostovoljne službe v tujini,
– izobraževanje v okviru programa Vseživljensko učenje,
– mobilnost v EU in možnost zaposlitve s pomočjo EURES-a.
 

Predstavitve bodo potekale v okviru neformalnega izobraževanja s pomočjo metod kot so predavanja, debate, skupinski pogovori, delavnice,…
 

Predstavili bodo primere dobrih praks s strani nevladnih organizacij in prostovoljcev. Ker v projektu sodelujejo mladi iz različnih držav bo proces medkulturnega učenja pomemben del izmenjave.

 

Končni produkt mladinske izmenjave bo fotografski dnevnik udeležencev. V dnevniku bodo zajete izkušenje ter želje za prihodnost mladih v EU. Natisnjen bo v slovenskem in angleškem jeziku. Po mladinski izmenjavi bodo udeleženci pridobili potrdilo neformalnega izobraževanja – Youthpass.

 

Partnerji v projektu Izkoristi priložnosti so:
Znanstveno raziskovalno združenje za umetnost, kulturno-izobraževalne programe in tehnologijo EPeKa (koordinator)
FBA – Braga European Youth Capital 2012, Portugalska
System and G, Grčija
Sinopia Comunita Giovanile – Onlus, Italija
Gordion Youth Club, Turčija

 

Projekt je podprt s strani EU programa Mladi v akciji, Študentske organizacije Slovenije in Urada za mladino RS.

 

Več informacij o samem projektu na: www.epeka.si ali info@epeka.si

Sorodni članki

Avtorji