Zaključni dogodek rezidenčnega obiska Razstava “One shows oneself, one shows up, but to the Other”

07 Avg2018
237

Maribor 10.08.2018

MARIBOR – V okviru programa Soba za goste / GuestRoomMaribor vljudno vabljeni na zaključni dogodek rezidenčnega obiska libanonskih umetnic_kov!

Razstavo, na kateri se bodo predstavili Giorgio Bassil, Melissa Ghazale, Carla Habib, Firas El Hallak in Mirella Salame, bomo otvorili v petek, 10. 8. 2018, v treh galerijah na Koroški cesti. Ob 19. uri pričnemo v Galeriji K18, nadaljujemo v galeriji Epeka, Centralni postaji, nakar si ogledamo intervencijo v prostore Youth hostla UNI in ob 21. uri zaključimo s koncertom zasedbe Kukushai v Vetrinjskem dvoru.

ONE SHOWS ONESELF, ONE SHOWS UP, BUT TO THE OTHER

Giorgia Bassila, Melisso Ghazale, Carlo Habib, Firasa El Hallaka in Mirello Salame povezuje študij na USEK (Holy Spirit University of Kaslik) in/ali na ALBA (Libanonski Akademiji finih umetnosti) v Beirutu pod mentorstvom Mihe Vipotnika – priznanega slovenskega video umetnika, ki v Libanonu poučuje že vrsto let. Njihovo sodelovanje se je po končanem študiju nadaljevalo preko projektov “In Medias Res” in “Vertical Collisions”, ter v okviru rezidenčnega programa Soba za goste in projekta “Two good listeners make a piece with silence”. Slovensko – libanonsko sodelovanje se odvija že drugo leto zapored in umetnike mlajše generacije postavlja v negotovo situacijo ustvarjanja skupne razstave, kar pomeni, da so izpostavljeni novemu okolju in kontekstom delovanja, hkrati pa nenehnemu dialogu in preizpraševanju lastnega umetniškega ustvarjanja.

Razstava One shows oneself, one shows up, but to the Other se ukvarja s percepcijo in reprezentacijo sebstva v sodobnem času ter obenem opazuje različne načine konstruiranja identitete v prepletu materialne in digitalno posredovane stvarnosti.

Mellisa Ghazale je iz digitalne zgodovine lastnega trdega diska izbrala številne relativno razumljive prizore, ki hkrati dokumentirajo njeno osebno zgodovino. S posneto dokumentacijo in arhiviranjem se ukvarja tudi Firas El Hallak, ki skozi dostopna tehnološka orodja manipulira s časom in lokacijo. V okviru razstave se skozi svoje delo bolj neposredno navezuje na prostorsko instalacijo Carle Habib in intervencije v javni prostor Mirelle Salame, ter poudarja preplet materialne in virtualne stvarnosti. Carla Habib ustvarja mrežo, ki se začne z delno apropriacijo fragmentov prejšnje razstave in nadaljuje skozi uprizarjanje osebnih izkušenj posameznih so-rezidentk_ov. Vprašanje pripadnosti je rdeča nit v ozadju vseh del in medtem ko ga ene_i umetnice_ki zastavljajo kot vprašanje materialne in virtualne stvarnosti, Mirella Salame pripadnost dojema kot odnos med človekom in naravo. Skozi izvajanje anonimnih akcij v nakupovalnih prostorih, instalacijo ter performans kritizira konzumeristično kulturo, ki vedno bolj prekinja odnos med človekom in naravo. Giorgio Bassil izhaja iz lastne izkušnje z zdravili in v svojem delu zastavlja vprašanja o duševnem zdravju posameznika na način, da z barvo izpostavi dele navodil za uporabo zdravil in jih hudomušno ponuja kot asociacije za nove, drugačne zgodbe o zdravljenju.

Producent: Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa Soba za goste / GuestRoomMaribor
Koproducenta: USEK – Holy Spirit University of Kaslik in PERON z.o.o., so.p.
Financerja: MOM in URSM
Donator: Asist d.o.o.
Partnerji: Galerija EPEKA, Centralna Postaja, Terme Maribor, Youth hostel UNI

Vir in foto:  Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Dogodek

Dne: 10.08.2018
Kraj: Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji