Ulično kotičkanje v sobi

13 Avg2018
711

LJUBLJANA – Sezam sodeluje tudi z mnogimi mladimi umetniki. Tudi letos z multimedijsko umetnico in performerko Noemi Veberič Levovnik, ki je pripravila ulični projekt za mlade starše z otroki , ki prihajajo v mesto Ulično kotičkanje v sobi. Ta Soba na ulici je umetniška postavitev Noemi Veberič Levovnik, ki otrokom vseh starosti in njihovim staršem nudi prostor za povezovanje, druženje in prijetno preživljanje časa. Je alternativa kavarni in igrišču. Je umetnost dostopna vsem in kotiček domačnega v urbanem prostoru. Je galerija za otroke, v kateri se je mogoče igrati, kjer se sme vse prijeti in vsepovsod splaziti, zato je primerna tudi za najmlajše.

Letos (od junija do konca avgusta) smo se v Sobi šli kotičkanje – na vsaki postavitvi je umetnica izbrala predmet, okrog katerega se je spletla igra, pripovedovanje zgodb, risanje, skrivanje, odvisno od otrok in njihovih želja. Izbrani predmet je bodisi malce poseben predmet iz vsakdanjika (kot na primer stari telefon, ki je ena najljubših igrač malih obiskovalcev Sobe), bodisi umetniško delo. Predmet smo skrivali v sobi in ga iskali, tako starši in otroci so o njem delili svoje osebne zgodbe in ustvarjali po želji. Tako smo spletli mitologijo Sobe. Če smo lani brali pravljice iz celega sveta, smo letos ustvarjali svoje lastne pripovedi in delili drobce iz svoje intime skozi ta predmet.
Soba služi tudi kot galerija na prostem za vse, kar smo ustvarili, in kreacije so tako na ogled tudi mimoidočim. Soba je na nov način živ in živahni laboratorij intimnega v javnem prostoru.

Projekt je nastal ob podpori JSKD in Turizma Ljubljana.

Vir in foto: Združenje mladih, staršev in trok Sezam

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji