Otroci, vrnjeni v Srednjo Ameriko in Mehiko, bolj izpostavljeni nasilju, revščini in stigmi UNICEF-ovo najnovejše poročilo

24 Avg2018
1,971

SVET – Nasilje, revščina in pomanjkanje priložnosti niso le najpogostejši vzroki za migracije otrok iz Srednje Amerike (Gvatemale, Hondurasa, Republike Salvador) in Mehike, temveč hkrati tudi posledica vračanj otrok iz Mehike in Združenih držav Amerike, poudarja UNICEF-ovo najnovejše poročilo. UNICEF poziva vlade k sodelovanju pri implementaciji rešitev za blaženje vzrokov za migracije in varovanju dobrobiti otrok na begu.

Poročilo Iztrgani iz svojih domov v Srednji Ameriki in Mehiki preučuje vrsto izzivov in nevarnosti, s katerimi se srečujejo otroci begunci in migranti ter njihove družine na begu in v postopkih vračanja.

»Poročilo navaja, da so milijoni otrok v regiji žrtve revščine, nasilja, prisilnih migracij in v nenehnem strahu pred deportacijo,« je povedala Marita Perceval, regionalna direktorica UNICEF-a za Latinsko Ameriko in Karibe. » V številnih primerih otroci, ki so bili poslani nazaj v svoje države, nimajo več doma, kamor bi se vrnili, so globoko zadolženi in postanejo žrtve tolp. Če so vrnjeni v nemogoče razmere, obstaja večja verjetnost, da bodo znova migrirali.«

Poročilo med drugim ugotavlja:

– Revščina – Republika Salvador, Gvatemala in Honduras so med najrevnejšimi državami na zahodni polobli, pri čemer je v omenjenih državah 44, 68 in 74 odstotkov otrok, ki živijo v revščini. Revni otroci in družine pogosto najamejo posojila za financiranje migracij v ZDA, zaradi česar so v še bolj negotovi finančni situaciji, ko so aretirani in poslani nazaj brez denarja, saj ne morejo vrniti posojil. Takšne finančne težave prispevajo k temu, da številne družine ostanejo brez domov in brez sredstev za plačilo osnovnih življenjskih storitev.

– Nasilje – Nasilje tolp je v mnogih skupnostih v Srednji Ameriki zelo razširjeno, pri čemer so otroci pogosto ugrabljeni in rekrutirani kot izvajalci kaznivih dejanj, obenem pa tudi žrtve zlorab, izkoriščanja ter umorov. Med letoma 2008 in 2016 je bil v Hondurasu dnevno umorjen približno en otrok. Podobno je bilo v Republiki Salvador leta 2017 umorjenih 365 otrok, medtem ko je bilo v Gvatemali lani zabeleženih 942 nasilnih smrti otrok. Otroci in družine, ki so migrirali zaradi strahu pred nasiljem, so lahko izpostavljeni še večjim tveganjem, če so prisilno vrnjeni v državo izvora brez podpore ali zaščite, saj so bili v lokalnih skupnostih že prej ogroženi. Številni povratniki postanejo notranje razseljeni, saj je preveč nevarno, da bi se vrnili domov.

– Stigmatizacija – Vrnjeni otroci in njihove družine so zaradi neuspelih poskusov migracij v Mehiko in ZDA pogosto stigmatizirani, kar otežuje reintegracijo otrok v izobraževanje in iskanje zaposlitve odraslih članov družine.

– Ločitev in pridržanje – Pridržanje in ločevanje družine s strani organov za migracije sta globoko travmatični izkušnji, ki lahko negativno vplivata na otrokov dolgoročni razvoj. Ohranjanje družin skupaj in alternativne rešitve pridržanju so ključni ukrepi pri zagotavljanju načela največje koristi otrok beguncev in migrantov.

Poročilo navaja številna priporočila za večjo varnost otrok beguncev in migrantov ter za zmanjšanje dejavnikov, ki družine in otroke prisilijo, da zapustijo svoje domove v iskanju varnosti ali boljše prihodnosti ob tem pa uporabljajo nevarne migracijske poti.

»Bistvenega pomena je odpraviti tveganja, s katerimi se soočajo otroci begunci in migranti, in temeljne vzroke za množične premike prebivalstva,« poudarja Percevalova. »Vladni voditelji imajo sedaj priložnost narediti pravo stvar. To pomeni izvajanje pristopov, ki dokazano pomagajo blažiti osnovne vzroke: zaščito otrok na begu vse dokler ne dosežejo cilja; omogočiti otrokom dostop do ključnih storitev med celotno migracijsko potjo; zagotoviti, da se deportacija in vračanja izvršijo le, če so v korist otroka ter jim zagotoviti zaščito in podporo potrebno za uspešno reintegracijo.«

Programi, ki jih podpira UNICEF v severni Srednji Ameriki in Mehiki, pomembno izboljšujejo življenja otrok na begu, vendar bi jih bilo potrebno močno razširiti in okrepiti, da bi lahko pomagali vsem ogroženim otrokom v regiji.

– 409 otrok migrantov je bilo med letoma 2016 in aprilom 2018 pridržanih v Mehiki, od katerih jih je bilo 91 odstotkov vrnjenih v Srednjo Ameriko.

– Približno 96.216 migrantov iz severne Srednje Amerike, vključno s 24.189 ženskami in otroki, je bilo vrnjenih iz Mehike in ZDA med januarjem in junijem letos. Več kot 90 odstotkov jih je bilo deportiranih iz Mehike.

Vir: Unicef, foto: UNICEF Bindra

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji