Mladinska izmenjava “Povej mi, kdo si”

IMG_0278
08 avg2018
174

IDRIJA – Urša in Nika iz MC Idrije sta v številkah opisali mladinsko izmenjavo “Povej mi, kdo si“.

V številkah:

– 7 dni v Idriji

- 36 sodelujočih

- 7,5 kg pomfrija za kosilo

- 1 očiščena in prebarvana telefonska govorilnica v parku pre MCI-jem

- 32 metrov izdelanih zastavic na terasi

- 5 izdelanih iger za mestno igrišče

- 13 barv v spreju

- 48 metrov maskirnega traku

- 1 izlet v Ljubljano

O izmenjavi sta Urša in Nika zapisali:

IMG-8733“V nedeljo, 1. 7, so nam španski udeleženci, polni pričakovanj in hkrati utrujeni od idrijskih ovinkov vrnili obisk. Bivali smo v Hostlu Idrija, ki se nahaja v istem objektu kot Mladinski center Idrija, zato smo se v nedeljo najprej porazdelili po sobah, sledile so delavnice, kjer smo določili vsak svojega skrivnega prijatelja. Po končanem programu je sledila več kot zaslužena večerja. Prve težave so se pojavile že pri tuširanju, ker je bil v vsakem nadstropju samo po eden tuš, za približno 20 ljudi. Borbe  so bile zelo zanimive. V programu smo imeli načrtovano spanje ob 23. uri, toda za tiste, ki ne veste, se v Španiji večerja takrat šele zaključi in so tako navajeni spanja ob zelo poznih urah. Lahko rečemo, da smo hodili spati po špansko in se zbujali, po slovensko. Utrujeni smo se že zbudili v novo jutro. Sledile so delavnice na temo Youthpassa. Večerjo smo imeli v mestu in sicer tradicionalno idrijsko jed, žlikrofi. Kljub njihovim izrazom: »is good«, so vseeno ostajali polni krožniki. V večernih urah pa smo imeli lov za zakladom, preko katerega so Španci spoznali naše mesto. Njihovi vtisi nad Idrijo so bili pozitivni, saj je za razliko od Španije, Idrija cela zelena. Najmanj navdušenja so pokazali nad ogromno količino stopnic, ki jih imamo v Sloveniji. Eden izmed Špancev je tudi izjavil : »Slovenia is 2 things: forest and stairs«. V torek smo imeli delavnico, pri kateri smo v različnih skupinah izdelovali gigantske igre, katere lahko preizkusite na Mesntem igrišču, zvečer pa je potekal turnir v različnih aktivnostih. Nadaljevali smo ga še v sredo dopoldne, popoldne pa smo si privoščili izlet v Ljubljano. Z vzpenjačo smo se povzpeli do ljubljanskega gradu, naprej pa smo imeli prosti čas, ki smo ga pametno izkoristili za sladoled in nakupovanje. Španci so srečali tudi našega predsednika: Boruta Pahorja. Z njim so se vsi slikali, kajti v Španiji njihovega predsednika ne vidiš kar tako na ulici in brez varnostnikov. V četrtek dopoldne smo še dokončevali izdelavo igric iz torkovih delavnic, popoldne pa smo jih sami peljali na izlet z družinami. Vsi so bili zelo navdušeni nad lepotami Slovenije. Čas je hitro mineval, prišel je že petek in s tem izlet v Belo, kjer smo preživeli prijetno dopoldne. V večernih urah je sledila še zabava na terasi, kjer ni manjkalo smeha, solz in podoživljanja neverjetnih spominov. Tudi zadnji dan nismo varčevali z energijo, saj nismo šli spat ter smo skupaj s Španci bedeli do 6. zjutraj in čakali na njihov odhod.

Vsakemu, ki si želi pridobiti veliko novih izkušenj, prijateljev in spominov, priporočava izmenjave, ker smo s to izmenjavo dobili majhno špansko družino.”

Projekt sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

 Bi se nam pridružil na izmenjavi?

MCI je partner v projektu LOCAL, ki združuje mladostnike, mladinske delavce in predstavnike občin iz SLovenije in Lihtenštjana z namenom skupnega sodelovanja, izmenjave dobrih praks vključevanja mladih in izvajanje aktivnosti v lokalnem okolju s poudarkom na trajnostnem načinu življenja. K sodelovanju v projekt vabimo 6 mladih med 15 in 25 let, ki se bodo aktivno vključili na aktivnosti projekta (mednarodna izmenjava, srečanja, izvedba lokalnih dogodkov po želji udeležencev …). Uvodno srečanje bo v začetku novembra v Lihtenštajnu. Piši nam na info@mcidrija.si.

untitled-99 (1)

Projekt sofinancira program Evropske unije Erasmus+, vse aktivnosti so za udeležence brezplačne.

Vir in foto: Mladinski center Idrija

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji