Mladinska izmenjava Europoly

36914124_1982723021939643_426962303758368768_n
23 avg2018
483

EVROPA – Od 7. do 15. julija se udeležili še ene mladinske izmenjave z naslovom Europoly, ki jo je organiziral naš partner Nyitott Szemmel Egyesület (Open Eye Association) v kraju Vonyarcvashegyju , na severni obali Balatonskega jezera. Na tokratni izmenjavi so bili mladi iz treh držav: gostiteljica Madžarska, Romunija-Transilvanija in Slovenija, udeleženci pa stari od 13 do 15. let. Mladi so tekom izmenjave imeli nalogo razviti družabno igro, ki soigralcem pomaga osvojiti znanje o Evropi.

Po ne preveč naporni, triurni vožnji s Flixbusom nas je na avtobusni postaji v Siofoku pričakal naš vodja Arpad in nas odpeljal v naš nov dom, prijetno majhno hišico v bližini Madžarskega morja – Balatona, kjer so naš že pričakali novi prijatelji iz Madžarske, naslednje jutro pa so se nam pridružili še otroci iz Transilvanije.
Prve dneve naše izmenjave smo namenili predvsem spoznavanju drug drugega. Po zajtrku smo večino dneva preživeli na plaži, kjer smo skupaj z našimi novimi prijatelji uživali v (precej hladnem a prijetno osvežilnem) Balatonu, preizkusili tudi vodna igrala, igrali odbojko in nogomet ter številne družabne igre… Poizkusili smo tudi značilno Madžarsko sladico imenovano Kürtőskalács in Lángos. Manjkalo pa ni niti sladoleda, slushya in sladkorne pene.
Večere smo večinoma namenili druženju in igri, sprehodom (obiskali smo tudi trgovine s spominki) in sladoledu. Še dobro da so bili med našimi vrstami tudi skavti, da nam je že prvi dan uspelo uspešno postaviti šotore v katerih smo potem tudi taborili.
Sredi tedna nas je vreme malce presenetilo. Zaradi dežja smo se odpravili v muzej lova in vlakcev ter se posvetili izdelavi igre o Evropi, kar je bil tudi cilj naše izmenjave. Izdelali smo igro imenovano Europoly. Gre za igro, ki ne le zabavna temveč tudi zelo poučna. Na kratko: v igri potuješ po državah Evrope. Če želiš prestopiti mejo željene države moraš pravilno odgovoriti na eno vprašanje o tej državi. Če na vprašanje odgovoriš pravilno lahko vstopiš v to državo in jo hkrati tudi zasedeš. Ko so zasedene vse države se lahko igralci med sabo tudi borijo zanje tako da odgovarjajo na vprašanja. Zmaga igralec, ki uspe zasesti največ držav.
V četrtek smo pripravili tudi medkulturni večer. Večer je bil namenjen predstavitvi svoje države in preizkušanju tradicionalnih sladkih in slanih prigrizkov in pijač. Tako smo bolje spoznali države in kulturo naših novih prijateljev.
Naše bivanje na Balatonu se je končalo v nedeljo, 15. 7. 2018, ko smo se že zgodaj zjutraj odpravili nazaj na avtobusno postajo v Siofok in od tam nazaj proti domu. To je bila res nepozabna izkušnja. Spoznali smo nove prijatelje, izpopolnili svojo angleščino, uživali na Balatonu, preizkusili tradicionalno Madžarsko hrano in izdelali igro – Europoly. Mislim, da bi vsak izmed nas to z veseljem ponovil.

Besedilo in foto: Laura Kraševec

Vir: Društvo SMC Maribor

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji