Mladi in stanovanjska problematika

pexels-photo
22 avg2018
140

SLOVENIJA – Morda ste že slišali šaljiv aforizem, ki pravi, da milenijska generacija hodi naokoli, kot da ima vse v najemu. Seveda cilja na dejstvo, da večina mladih, ki so se odselili od staršev, živi v najemnih stanovanjih, lastništvo stanovanja ali hiše pa se zdi zelo težko dosegljivo, če je sploh zaželeno. Zlasti po obdobju tranzicije so se stanovanjske zmožnosti mladih med 25. in 34. letom pri nas drastično poslabšale. V Sloveniji naj bi se sicer ženske v povprečju odselile od staršev pri osemindvajsetih, moški pa po tridesetem letu starosti. Dejavniki, ki na to vplivajo, so spremembe na trgu stanovanj, socialno-ekonomski položaj mladih, odnosi v družini, iz katere izhajajo, pa tudi različni svetovnonazorski pogledi in življenjski stili.

Glavna ovira mladih na poti v samostojno življenje je pogosto finančna sposobnost, ki izhaja iz zaposlitvene nestabilnosti. Kljub izboljšanju podatki že več kot desetletje konsistentno kažejo, da je delež brezposlenosti daleč največji ravno med mladimi, ki so tako ena izmed najbolj ranljivih skupin na trgu dela. Starši so posledično največkrat prisiljeni finančno (kot tudi moralno) podpirati svoje otroke še konkretno v odraslost. Podaljšano bivanje pri starših je dandanes tako pogost pojav, da so sociologi, tako v Evropi kot drugje po svetu, to opisali kot novo fazo razvoja, ki so jo poimenovali LAT (ang. living apart together). Zanjo je značilna ekonomska odvisnost od staršev ob hkratni socialni neodvisnosti, kar spreminja odnose med starši in otroki.

Najemna stanovanja mladi kljub vsemu še vedno največkrat jemljejo le kot vmesno stopnjo na poti do lastnega bivališča. Za mlade je bivanje v najemnem stanovanju sicer lahko celo slabše kot bivanje pri starših, saj se odvisnost od staršev prenese na odvisnost od lastnika stanovanja. Zaradi že omenjenih finančnih težav, pa tudi neustrezne informiranosti, pogosto pristajajo na neprimerne razmere in neupravičene pogoje stanodajalcev. Ko boste iskali najemno stanovanje, se torej dobro pozanimajte o svojih pravicah, pa tudi ostalih možnostih, ki so vam na voljo, kot so npr. javna/neprofitna ali socialna stanovanja. Pravice najemnikov, pravice in obveznosti najemodajalcev ter drugo sicer opredeljuje Stanovanjski zakon.

Vir in foto: Društvo zaveznikov mehkega pristanka

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji