Izzivi mladih na poti do osamosvajanja Dogodek ob mednarodnem dnevu mladih 2018

38761791_10155424948660706_6763009354305110016_n
10 avg2018
276

SLOVENIJAMladinski svet Slovenije je v petek, 10.8., ob Mednarodnem dnevu mladih organiziral igranje igre ‘Kače in lestve’ in s tem opozoril na težave, ki se pojavljajo ob osamosvajanju mladih.

Mladinski svet Slovenije (v nadaljevanju MSS),  krovno združenje mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalnem nivoju in reprezentativna organizacija za zagovarjanje interesov mladih v Republiki Sloveniji, je ob Mednarodnem dnevu mladih (12. 08.) opozoril na težave, ki se pojavljajo ob osamosvajanju mladih. Stanovanjska problematika, neredne oblike zaposlitve, kreditni krč, izgorelost … so vse prepreke, ki danes otežujejo mladim osamosvajanje.

Za bolj grafično uprizoritev problemov ob osamosvajanju, je MSS ob Mednarodnem dnevu mladih organiziral igranje igre ‘Kače in lestve’ v naravni velikosti in ob tem predstavil statistike, ki kažejo zakaj se mladi danes osamosvojijo kasneje kot prejšnje generacije.  Mladi smo danes še vedno med najbolj nezaželenimi iskalci stanovanj, nadpovprečno veliko slovenskih mladih (glede na njihove evropske vrstnike) živi pri starših ali pa ima prekarno obliko zaposlitve.

Tin Kampl, predsednik MSS je na dogodku povedal: ”Mladi smo velikokrat samo figure na igralni površini, kjer nas lokalni, državi in evropski odločevalci premikajo sem in tja. Mladi smo pahnjeni v igre lakote, kjer drug z drugim tekmujemo za kratkotrajne zaposlitve in precenjena stanovanja. Razumeli smo, da smo morali vsi v duhu solidarnosti nositi bremena gospodarske krize, ne moremo pa razumeti, zakaj smo danes mladi izključeni iz žetve sadov gospodarskega preboja.”

Letošnji Mednarodni dan mladih, so na MSS organizirali v sklopu kampanje Partycipiraj, s katero smo na MSS v času volilne kampanje za državnozborske volitve in sestavljanju koalicijske pogodbe opozarjali na položaj mladih in nujnost ukrepov, ki bodo položaj mladih izboljšali.

Pri obeležitvi Mednarodnega dne mladih 2018 sta se MSS-ju pridružila tudi Zavod Mobin z Evropsko mladinsko kartico in Zavod Nefiks, ki v sodelovanju z UKOM-om organizira projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije so si namreč izbrali Stand – up.  Le tega vidijo kot način, kako zelo resno temo prekarnega dela mladim predstaviti veliko bolj sproščeno.

Dogodka se je udeležil tudi direktor Urada RS za mladino Rok Primožič, ki je za portal mlad.si o izzivih mladih povedal: “Mladi se srečujejo z več izzivi in glavni izmed njih je, kako se osamosvojiti. Ideja mladosti je, da je to čas v katerem pridobiš zadostna sredstva in znanja, da lahko živiš samostojno in mislim, da je so danes glavni izzivi mladih, kako uspešno zaključiti študij, kako najdi službo, se  odseliti od staršev in rešiti svojo stanovanjsko problematiko. To so izzivi, s katerimi se mladi že nekaj let srečujejo in se bodo najverjetneje tudi v prihodnj. Kljub temu, da se situacija osamosvajanja mladih v zadnjih letih izboljšala, še vedno ni idealna in bo na tem področju potebno še veliko dela. Ob tej priložnosti bi še morda izpostavil, da je letošnji mednarodni dan mladih namenjen varnim okoljem in prostorom za mlade, kar se mi zdi zelo pomembno tudi z vidika prispevka organizacij v mladinskem sektorju, ki so tiste, ki te prostore mladim vsekakor najbolje omogočajo, po drugi strani pa nas misel letošnjega mednarodnega dneva mladih opozarja, da moramo dati mladim priložnost v družbi tako v različnih odločevalskih procesih, kot vseh procesih, ki tečejo v državi. Mislim, da bi moralo biti eno izmed glavnih sporočil današnjega dneva, da mlade vključujemo v vse procese ter da jih poslušamo in upoštevamo, ko načrtujemo različne ukrepe in poskušamo izboljšati družbo.

Vir in foto: uredništvo mlad.si (vir: MSS)

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji