Državljanstvo – obveznost ali pravica? Mladinska izmenjava Erasmus+

36487237_1974403656104913_6924079192069898240_n
06 avg2018
163

EVROPA – V dneh med 27. junijem in 6. julijem so mladi iz našega društva, Izabela, Lavra, Maja in Primož ter mladinska delavka udeležili mladinske izmenjave v mestu Kecskemet na Madžarskem. Mladinsko izmenjavo E+ je organiziral naš dolgoletni partner Nyitott Szemmel Egyesület (Open Eye Association).

Na izmenjavi je sodelovalo kar 5 držav, Madžarska, Romunija-Transilvanija, Portugalska, Makedonija in Slovenija. Izmenjava je bila naslovljena Active citizenship – obligation or right? (Aktivno državljanstvo – obveznost ali pravica?).

Mladinska izmenjava je mladim ponudila priložnost seznanitve možnosti sodelovanja v E+ projektih po Evropi in spoznali sodelujoče organizacije in njihovo delo. V osmih dneh izmenjave se je veliko zgodilo. Prvi dnevi so bili namenjeni medsebojnemu spoznavanju, krepljenju skupinskih vezi, aktivnostim v mestu in v naravi. Tako smo si ogledali mestne znamenitosti in okušali madžarske kulinarične dobrote. Obiskali smo botanični vrt in najvišjo točko mesta. En dan smo preživeli na ranču, kjer smo se seznanili z delom na kmetiji, živalmi in se popeljali po panorami s kočijo. En dan smo preživeli v termah, kjer smo bili animatorji otrokom, ki so v tem času preživljali na taboru. V teh dneh izmenjave smo imeli čas za razpravo in izmenjavo mnenj o delovanju evropske unije in mladih v njej kot aktivni državljani. Porodilo se je kar nekaj novih idej za projekte v okviru aktivnega državljanstva.
Ena izmed najbolj zanimivih razprav je bila obdelava stereotipov, v kateri so se mladi srečali z različnimi stereotipi, se z njimi strinjali ali ne in našli ustrezno razlago svoje odločitve. Tako so imeli priložnost razviti razpravo in oblikovanju stališč. Izmenjavo smo zaključili z lepimi izkušnjami, novimi spoznanji in poznanstvi.

Vir in foto: Društvo Salezijanski mladinski center Maribor

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji