Začetki Hostelling International in naše slovensko združenje

PZS (2)
13 jul2018
323

EVROPA – Zgodovina Hostelling International je dolga že več kot 100 let. Prve mladinske hostle je 1909 osnoval nemški učitelj Richard Schirrmann, ki je prostore svojo šole poleti namenil za poletna prenočevanja mladih popotnikov, kasneje se je ta hostel prestavil v grad Altena, kjer se nahaja še danes. 1919 je Shirrmann ustanovil nemško združenje Youth Hostlov. 1932 je 14 držav ustanovilo mednarodno združenje hostlov International Youth Hostel Federation, danes pa ima združenje Hostelling International že več kot 80 članic in več kot 4000 hostlov na navdihujočih lokacijah v več kot 80 državah sveta.

PZS (3)

Slovenska zgodba se je začela 1892, ko je bilo ustanovljeno Ferijalno društvo Sava, ki je svojim članom omogočala ugodna potovanja po Sloveniji in prenočevanja na skednjih ali pa v sobi, ki ni bila v uporabi. Danes je Popotniško Združenje Slovenije polnopravni član Hostelling International. Popotniško združenje ima sedež v Mariboru, v državi pa se nahaja več kot 40 HI hostlov, ki ustrezajo visokim standardom, ki se jih more držati vsak HI hostel po svetu.

Pri PZS spodbujamo mobilnost mladih skozi mladinske hostle in mladinske izmenjave, ki jih organiziramo tudi sami. Letos smo tudi zasnovali novo, preglednejšo spletno stran. Zanimiv je predvsem HI Connect program, ki ga izvajamo z drugimi nacionalnimi organizacijami in preko katerega naši člani izkusijo delo in življenje v tujini, se naučijo tujega jezika, in si naberejo ogromno izkušenj.

Potovanja želimo prikazati kot način pridobivanja neformalnega znanja in izkušenj. Želimo, da bi popotniki skozi potovanja začeli ceniti različne kulture celega sveta in spoštovati vse ljudi.

PZS (1)

Imamo bogat prostovoljski program, v katerem vsak ljubitelj potovanj lahko najde nekaj zase. Prostovoljci nam tako pomagajo pri naši promociji tako na socialnih omrežjih kot tudi po terenu, za nas posnamejo lepe fotografije, pišejo članke o svojih dogodivščinah in še veliko več. Naši prostovoljci ustvarjajo spletni časopis Globetrotter, v katerem najdete veliko navdihujočih potopisov in nasvetov za vsakega popotnika. Objavljeni so tudi novi popusti in zgodbe o hostlih. Vsem našim prostovoljcem ponujamo člansko izkaznico, s katero dobijo 10 % popust na prenočevanje v vsakem HI hostlu, pa tudi veliko drugih raznovrstnih popustov po celem svetu. Popusti so raznoliki – od popustov na vstopnine, pa vse do popustov za sposojo avta.

Vir in foto: Popotniško združenje Slovenije

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji