Urbana delavnica – mestna delavnica Mizarski tečaj po meri - človeka.

Zaboj
09 jul2018
327

LJUBLJANA – Vsi že poznate Urbano delavnico v Mostah? Mogoče kdo še ne, zato, Urbana delavnica (UD) je majhna mestna delavnica, kjer ti je na voljo vsako sredo od 14:00 do 20:00 orodje in mentor, s katerim se lahko naučiš izdelovati iz različnih materialov (npr. les, tekstil) glede na svoje ideje, ki ti rojijo po glavi.

UD je tri letni program financiran s strani Urada za mladino MOL. V letošnjem letu smo slovili predvsem po tečajih, ki smo jih organizirali. To so bili prvi mizarski tečaji pri nas.
Kako je potekal tečaj? Tečaj je bil namenjen vsem udeležencem/kam, ki uživajo v izdelovanju lesenih izdelkov. Skozi tečaj so udeleženci/ke pridobili znanja in veščine, kako obdelovati material in uporabljati orodje na način japonskih mizarskih tehnik. Izdelke smo skupaj zasnovali, pripravili material in jih tudi sestavili. Po delavnici so udeleženci/ke izdelek lahko odnesli domov!
Kaj so se udeleženci/ke naučili/e? Prvič, izdelali so svoj zaboj. Zaboj je eno izmed osnovnih kosov opreme, ki ga uporabljamo v vsakdanjem življenju. Vanj lahko spravljamo različne stvari, od orodja, do hrane, knjig in oblek. Na tečaju smo se najprej vprašali, na katere naše potrebe odgovarja zaboj in ga nato tudi na ta način zasnovali. Drugič, skupaj z udeleženci smo izdelali svoj stol po meri človeka, ki je udoben in zanimiv po izgledu. Za vse to pa je potrebno poznati karakter lesenega materiala in tudi načine primerne izdelave ter hkrati kako združiti strukturo in dizajn ter izdelati stol po želji. Tretjič, izdelali smo dizajnersko omaro. Njena glavna značilnost je namreč njena navpična struktura in s to karakteristiko se lahko oblikuje na več načinov. Udeleženci/ke so si zamislili svojo edinstveno omaro! Mentor in idejni vodja tečaja, Ryuzo Fukuhara, hvala za znanje in angažiranost!
Kot zanimivost za zaključek lahko poudarimo, da je bil tečaj mizarstva zelo zanimiv za širšo javnost in mesta so se hitro polnila. Naša začetna ideja programa UD-ja je bila, da želimo ročne spretnosti in delo z orodjem približati predvsem ženskemu spolu in ne boste verjeli, ampak tečaja se je udeležilo več kot tri četrt žensk. ☺
Čez poletje bo UD na dopustu, zato se ponovno javimo ko bo poletnih dni konec in vam povemo, kako se bo naša zgodba nadaljevala. Če pa bi imeli kakršnokoli vprašanje ali idejo, pa se lahko dogovorimo za termin po dogovoru, in sicer pišite na andrej@delavnicakonceptov.si.

Do takrat pa … Bodite poletni! Bodite kreativni! Bodite fino!

 
Ekipa Urbane delavnice
Več o programu
Sledi nam

Program omogočajo: Združenje SEZAM, Oddelek za mladino MOL, Urad za mladino Slovenije, Javno podjetje ljubljanskih parkirišč in tržnic, Društvo Konceptov, so.p., Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vir in foto: Združenje mladih, staršev in orok Sezam

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji