Teden Nefiks kariernih busov

NEFIKS-TEDEN-KARIERNIH-BUSOV
04 jul2018
261

SLOVENIJA – Teden kariernih busov je eden od sklepnih dogodkov uspešnega dvoletnega projekta Nefiks zaposlitvene rešitve, ki deluje pod okriljem Zavoda Nefiks. Od 18. do 22. junija je avtobus z mladimi iskalci prve zaposlitve obiskal 5 slovenskih regij in nas pripeljal naravnost do delodajalcev ter odločevalcev v regiji: služba namreč ne poišče nikogar, stvari je treba vzeti v svoje roke.

NEFIKS-teden-kariernih-busov 5Zamisel zveni povsem preprosta, kajne? Naročiš avtobus, se odločiš, kam bi rad šel in že iščeš novo službo! Organizacijska ekipa Tedna kariernih busov, sedmerica udeležencev skupine Nefiks zaposlitvene rešitve, se je v treh tednih spoznala z dejstvom, da je organizacija vse prej kot brezskrben posel. Z mentorico Uršo Žorž, izkušeno organizatorko, so Ana, Nina, Petra, Simon, Tina in Vesna od zasnove do izvedbe spoznali vse majhne in večje naloge, ki vodijo k dobro izvedenemu dogodku.

Strokovno vodstvo je namreč najboljša bližnjica do konkretnih izkušenj. Tina pravi, da je mentorica Urša v skupini nenehno iskala njihove adute, da so lahko od izkušnje kar največ odnesli:

“Pokazala nam je, kako se pripraviti na najboljše, hkrati pa pričakovati, da bo šlo kaj narobe in biti v takih primerih prilagodljiv, kar je po mojem mnenju zelo dobra popotnica tako za profesionalno kot za zasebno življenje.”

Tudi Ani je delavnica po njenih besedah prinesla ogromno novih znanj in jo spodbudila k izstopu iz cone udobja, hkrati pa je razširila svojo mrežo poznanstev:

“Na delavnicah sem spoznala super skupino izredno marljivih deklet, s katerimi smo tri tedne res trdo delale in vse posvetile uspešni izpeljavi zastavljenega dogodka; mentorica Urša, resnično topla in srčna oseba ter izjemna mentorica, pa nam je tudi v trenutkih kolektivne zmedenosti in padca motivacije znala dvigniti moralo in nas ponovno navdati z energijo.”

NEFIKS-teden-kariernih-busov 4Posebna znanja udeležencev so pomenila, da je vsak v projektu zasedel svojo specifično nalogo: od PR-ovca do grafičnega oblikovalca. Petra, na primer, je tako ustvarila likovno podobo tedenskega dogodka.

“Prijavila sem se, ker želim delati kot organizatorka,” je povedala Nina. “Ugotovila sem, da je to res nekaj kar si želim delati in da sem dobra v tem. Super se mi zdi, da smo dejansko izvedli dogodke, ki smo jih morali organizirati in da ni bilo samo teorije in simulacije. Postala sem tudi bolj samozavestna, saj sem morala javno nastopati, pri čemer sem imela do zdaj velike težave.”

NEFIKS-teden-kariernih-busov 6Prvi fazi organizacije je nato sledila izvedba: karierni busi so nas tako odpeljali na Štajersko, Gorenjsko, Dolenjsko, Primorsko in v Ljubljano. V vsaki regiji smo obiskali dva ali več delodajalcev, z njimi izvedli krajše delavnice, nato pa se oglasili še pri odločevalcih v regiji ter se pogovorili o zaposlovanju mladih v regiji. Organizacijski ekipi smo se pridružili še vsi tisti, ki so nas zanimale zaposlitvene možnosti v različnih večjih podjetjih po celi državi.

Malokrat se zgodi, da imaš v tako kratkem času dostop do direktorjev in drugih vodilnih kadrov v podjetij – tistih v podjetju, ki odločajo o tvoji usodi na zaposlitvenem razgovoru. Dobro je bilo spoznati, da so vsi res le ljudje, ki razumejo stisko živčnih kandidatov na drugi strani mize in nam želijo, da se čimbolje odrežemo. Najpogostejši nasveti, ki so nam jih zaupali, so:

- CV naj bo iskren;

- svoje kompetence predstavi argumentirano in z razmislekom o situaciji, v katerih si jih pridobil;

- dobro se pozanimaj o podjetju. Preberi si članke v medijih, spoznaj vodilne kadre, preglej, v kaj verjamejo in kakšne ljudi iščejo;

- priznaj svoje pomanjkljivosti in samozavestno poudari prednosti: učljiv in prilagodljiv kader je najboljša naložba za prihodnost;

- naj te ne zanima le plača! Izpogajaj si raje testno, slabše plačano obdobje preizkusa in povej, kaj boš podjetju doprinesel, ter kako si želiš biti kompenziran, ko se jim dokažeš;

- ne sili v službo, ki te ne veseli, in podjetje, v katerem se ne počutiš prijetno;

-  v prostor vstopi samozavestno. Že v eni sekundi se odločimo o prvem vtisu.

Poročilo o tem, kako smo se imeli v posameznih regijah, si lahko preberete tukaj.

V tem mesecu v sklopu Nefiks zaposlitvenih rešitev organiziramo še:
Poletna šola z Zavodom Nefiks – Parla Italiano,
Usposabljanje za menedžerje v socialnih podjetjih,
Poletni Excel

Nefiks

“Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.”

Vir in foto: Zavod NEFIKS

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji