Stop animacija, Animafest in StopTrik

22221995_10212755314891099_8777029315860296632_n
03 jul2018
231

MARIBOR – Animafest Zagreb je eden izmed starejših in večjih festivalov animiranega filma v našem delu Evrope. Ponuja ogled tekmovalnega programa sodobne svetovne produkcije animiranega filma (ne glede na animacijsko tehniko), retrospektivo animiranih filmov, pa tudi predstavitve, predavanja, delavnice, razstave in pester spremljevalni program. Letos se je odvil med 4. in 9. junijem v večih kinematografih in na drugih prizoriščih po Zagrebu. Udeležila sem se dveh festivalski dni, in sicer 8. ter 9. junija.

Prvi večer sem si ogledala animirani celovečerec This magnificent cake! v režiji Marca Jamesa Roelsa in Emme De Swaef. This magnificent cake! je antologija 5 različnih zgodb, ki se odvijajo v kolonialni Afriki. Spoznamo 5 svojstvenih likov, ki so med seboj le bežno povezani. Gre za preplet realnega in izmišljenega dogajanja, film je fuzija obeh svetov. Zgodbe so delno osnovane na resničnih dogodkih, veliko podob pa je nadrealno sanjskih. Avtorja filma sta sodelovala že pri kratkem animiranem filmu Oh Willy …, ki je prejel 80 mednarodnih nagrad, med njimi tudi Cartoon d’Or za najboljši evropski kratki film. Oba filma sta posneta v tehniki stop animacije [stop motion], ki je ena izmed starejših tehnik animiranega filma. Povezuje ju še nekaj skupnih točk – podobna estetika, katere avtorica je Emma De Swaef. Liki in scene so pri obeh v celoti izdelane iz volne, filca ter tekstila. Uporaba teh materialov še podkrepi sanjskost podob.

Ogledala sem si tudi razstavo Morgan’s organs znanega angleškega režiserja in animatorja Roberta Morgana, ki večinoma ustvarja v tehniki stop animacije. Na razstavi je bilo možno videti Morganove risbe, slike in lutke oz. dele lutk iz njegovih najbolj znanih animiranih filmov. Na primer silikonske roke in glavo mačke iz The Cat with Hands (2001), bitje narejeno iz nohtov nožnih palcev in bitje, ki spominja na humanoidnega zajca, oba iz Bobby Yeah (2011). Filmi Roberta Morgana so zelo prepoznavni in pogosto groteskni, veliko likov je izdelanih iz silikona, ki je obdelan tako, da daje občutek mesenosti. Za svoje animirane filme je Robert Morgan prejel več kot 30 mednarodnih nagrad.

Njegove filme si je bilo mogoče ogledati tudi na eni izmed preteklih edicij mednarodnega filmskega festival StopTrik, ki od leta 2012 poteka v Mariboru in na Poljskem. Animafest Zagreb in StopTrik sta partnerska festivala. StopTrik je, za razliko od Animafesta, posvečen samo animiranim filmom, narejenim v tehniki stop animacije. Ponuja tekmovalni program svetovne produkcije stop animiranega filma zadnjih dveh let, panoramo in retrospektivo animiranih filmov, projekcije za otroke, pa tudi predstavitve avtorjev, razstave, delavnice in pester spremljevalni program. Delavnice animiranega filma so namenjene profesionalcem, pa tudi začetnikom, ki bi se želeli z animiranim filmom bolje spoznati. Delavnico vsako leto vodi drug znan animator, letos bo to Anglež Osbert Parker. StopTrik se bo odvil med 4. in 7. oktobrom 2018 v Salonu uporabnih umetnosti, Lutkovnem gledališču Maribor, GT22, galeriji K18 in še nekaterih mariborskih prizoriščih.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Vir: Brina Fekonja, Pekarna Magdalenske mreže
Foto: Janez Klenovšek in Marko Makuc

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji