Srečanje mladih socialistov

SCDeclaration
24 jul2018
224

EVROPA – Od 9. do 14.7. 2018 je v Španiji potekalo srečanje Mladih evropskih socialistov. Na skrajnem JZ Španije, v Roti, se je zbralo več kot 700 nadobudnih mladih socialistov širom Evrope, z željo, da s skupnim sodelovanjem, možnostjo odprtega dialoga in predstavljanjem lastnih idej zagovarjamo in spodbujamo pomen njihovega uresničenja v družbi. Mladi stremimo k družbi, ki zagovarja univerzalne socialistične ideje in postavlja v ospredje človeka kot samostojno in svobodno bitje.  Le solidarna družba, ki spodbuja samoupravne demokracije, je tista, ki lahko uspešno kljubuje kapitalističnemu družbenemu razvoju.

YES Summer Camp oz. poletni kamp Mladih Evropskih Socialistov je eden najpomembnejših letnih dogodkov in hkrati najbolj obiskan dogodek Mladih Evropskih socialistov. Kamp je zasnovan z namenom omogočanja posameznikove popolne svobode in varnosti, brez strahu pred diskriminacijo, nasiljem in zlorabo. Njegov glavni cilj je krepitev medosebnih odnosov, poudarjanje pomena razumevanja in sprejemanje drugačnosti, zato je kamp mladih evropskih socialistov prostor, ki združuje. Združuje številne mlade perspektivne evropske posameznike s progresivnimi idejami, ki želimo imeti pomembno vlogo v odločevalnem procesu in se ne bomo zadovoljili zgolj z vlogo zunanjih opazovalcev. Letošnji summer camp je mladim aktivistom ponudil priložnost za naslavljanje ključnih vprašanj in odgovorov nanje. Kakšna je pravzaprav prihodnost našega gibanja v času, ko je evropski socializem v  globoki politični krizi, kakšna je vloga naše politične družine in tisto najpomembnejše, kateri so naši glavni cilji, saj kot je nekoč zapisal Michael E. de Montaigne: »Noben veter ni ugoden na ladji brez cilja.« V vsakodnevno izvedenih delavnicah smo se dotaknili nekaterih najbolj aktualnih družbeno-političnih tem. Interaktivnost delavnic je omogočala aktivno vključitev udeležencev v samo razpravo in nudila priložnost, da je glas slehernega posameznika slišan in upoštevan. Zadnja leta smo v Evropi priča številnim izzivom, ki jim niso kos niti najbolj uveljavljene evropske demokracije.

Populizem, migracije, eksplozija lažnih novic in nezmožnost prilaganja na hitro spreminjajoče se družbene spremembe so dokaz, da je mobilizacija in aktivna vključenost volivcev v demokratični sistem ključna za dosego željenih sprememb. Volivci ne smejo predstavljati zgolj sredstva za obveščanje, njihova politična integracija je nujna.

Summer camp je največji letni dogodek za Mlade evropske socialiste. Na eni izmed delavnic smo zato udeleženci poskušali poiskati natančno definicijo socializma, kar se je izkazalo za precej zahtevno nalogo. Da bi lažje razumeli pomen socializma, se moramo zazreti precej v preteklost.  Zgodovinske politične lekcije socializma so izjemno pomembne in nam lahko služijo kot pomoč pri implementaciji demokratičnega socializma v sodobni družbi.

Vsako leto množično obiskani poletni kamp Mladih Evropskih socialistov dokazuje, da je socializem med mladimi še kako živ. Mladi politični aktivisti, ki se vsako leto zberejo na osrednjem dogodku, ki poteka pod okriljem Mladih Evropskih Socialistov, s svojim entuziazmom brezkompromisno borbenostjo za pravično družbo, predstavljajo najpomembnejši člen v verigi YES-a in so pomemben doprinos k enotnosti organizacije in njeni moči.

Mladi socialisti se zavedamo pomena skupnosti, skupnega oblikovanja idej ter prepoznavanja različnosti.  Delovanje v skupnosti prinaša družbeno odgovornost, odgovornost, da si izborimo Evropo po svoji meri, Evropo, ki je socialno pravična, solidarna in svobodna.

Nina Kos

Vir: Mladi forum SD

Foto: Summer Camp

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji