Spreminjanje negativnih sporočil v pozitivna

dav
24 jul2018
199

CELJE – V Celjskem mladinskem centru je od 12. do 19. julija potekala mednarodna mladinska izmenjava z naslovom E-ville skupnosti v boju proti sovražnemu govoru in radikalizaciji mladih.

Ste se kdaj povprašali, kaj sporočajo grafiti, ki kričijo iz mestnih fasad? Celjski mladinski center se je skupaj z 31 mladimi iz Slovenije, Italije, Španije in Latvije spraševal o sporočilni vrednosti negativnih grafitov v sklopu nove izmenjave. Motivacija za njeno izvedbo je izhajala iz opažanja povečanja sovražnega govora na spletu in visokega pojava radikalizacije mladih v Evropi. Idejna zasnova projekta je delo Ine Lednik, maturantke Gimnazije Celje Center, ki se je z izkušnjo sovražnega govora in radikalizacije že srečala ter jo podelila z MCC-jem, ki je izmenjavo izvedel s finančno pomočjo Erasmus+ programa*.

V času izmenjave so udeleženci prepoznavali načine in vzroke za radikalizacijo, iskali različne oblike sovražnega govora, prepoznavali in diskutirali o negativnih sporočilih na spletu ter iskali in našli ogromno oblik sovražnega govora v obliki grafitov po mestu. »Grafitov je v primerjavi z Latvijskimi mesti ogromno. In to čisto blizu šol!«, je šokiran ugotovil Germans Slubers, udeleženec izmenjave iz Latvije. Najdene grafite so v sklopu prireditve Živa knjižnica, ki je 16. 7. potekala v Lapidariju Osrednje knjižnice Celje, umetniško preoblikovali in tako pripravili predloge, kako se lahko na tovrstni govor odzivamo drugače – pozitivno.

Poleg sodelovanja na delavnicah, so si v osmih dneh med drugim ogledali Celje, se seznanili z legendami in zgodovino mesta ob pohodu na Stari grad, se podali na lov za zakladom do Drevesne hiške v mestnem gozdu, pripravili medkulturni večer, »supali« in uživali v vodnih športih na Šmartinskem jezeru, Celjskem bazenu in doživeli koncertni utrip poletja v mestu. Prav tako so pod vodstvom dramaturginje in celjske umetnice Katje Gorečan izdelali in uprizorili umetniški performans z naslovom Politics of shadows (»Politika senc«) ter ga postavili na ogled ob uradni otvoritvi Razstave preoblikovanih negativnih sporočil, ki je bila 17. 7. v Celjskem mladinskem centru. »Sovražni govor v Evropi je treba ustaviti. Takoj. Opažam namreč, da ga je vedno več.«, je ob otvoritvi dejala Emma Esini, udeleženka izmenjave iz Italije.

Rezultati projekta bodo združeni v e-priročniku, ki bo v angleškem jeziku in prosto dostopen vsem, ki bi si želeli okrepiti znanje na področju omenjene problematike. Udeleženci so postali e-ambasadorji proti sovražnemu govoru in radikalizaciji ter bodo tako nudili oporo drugim mladim v svojih lokalnih skupnostih preko projektnih E-ville Facebook skupin.

*Projekt se odvija v okviru programa Evropske unije Erasmus + »Mladi v akciji« (“Youth in Action”), za izvajanje katerega v Sloveniji skrbi Zavod Movit NA Mladina. Projekt 2018-1-SI02-KA105-014520 sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

logo sofinanciranje

Vir in foto. Celjski mladinski center

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice

Sorodni članki

Avtorji