Promocija mladinske mobilnosti in popotništva V Sloveniji za mlade z arabskega polotoka

Srečanje v Zagrebu - 1
23 jul2018
192

EVROPA – V petek, 20.7.2018 smo se v Zagrebu srečali predstavniki nacionalnih združenj mladinskih prenočišč iz Bahrajna, Egipta, Hrvaške in Slovenije.
Srečanje v Zagrebu - 2
Skupaj smo ugotavljali, da so prav razlike med državami tiste, ki nas delajo medsebojno privlačne in vsi smo soglašali, da so prav mladi popotniki, ki za svojo namestitev uporabljajo hostle v verigi mednarodne nevladne organizacije (ki je partner UNESCO-u in UNWTO-ju) IYHF (International Youth Hostel Federation) ali skrajšano HI (Hostelling International).

Puščave, arabska kultura in hrana ter tradicionalno gostoljubje so v veliki večini primerov tisto, kar mlade iz Slovenije ali pa Hrvaške odpelje na Arabski polotok, zmerom pa se pojavlja velik izziv, ko je potrebno zbrati finančna sredstva za takšno dogodivščino. Večina držav na Arabskem polotoku slovi po vrhunskih hotelih, katerih cene pa zdaleč presegajo zmožnosti tako slovenske, kot tudi hrvaške mladine.
???
Zavedanje pomena mobilnosti mladih, ki je izrazito močno v Evropi, je izjemnega pomena tudi v zalivskih državah, ki na podobne načine promovirajo mladinsko mobilnost in mladim pomagajo spoznavati druge kulture in običaje v želji po dolgoročnem sodelovanju in prijateljstvu. Navkljub pregovorno visokim cenam, lahko mladi popotniki v bližini Maname, prestolnice Bahrajna, ali natančneje v športnem mestu Isa, prenočijo v štiri-posteljni sobi že za 23, v dvoposteljni pa za 27 EUR naprej.

V Dubaju boste za nočitev odšteli med 20 in 30 EUR, v Katarski prestolnici Doha, pa že za 14 EUR v 2 in 3 posteljni sobi. Seveda v poletnih mesecih, ko temperature presežejo tudi 50 stopinj Celzija ob visoki vlažnosti. Zagotovo pa so države na arabskem polotoku zanimive med decembrom in marcem, ko se še zmerom brez težav sprehajamo v kratkih rokavih in kopamo v morju.

Tako kot je puščava zanimiva za mlade iz Slovenije in Hrvaške, pa mladina iz arabskih, predvsem zalivskih držav, hrepeni po zelenem, potokih, jezerih in zato so v Bahrajnu, ki ga je na srečanju predstavljal g. Rashid Al-Khalifa, predsednik združenja hostlov v Bahrajnu, za promocijo Slovenije izbrali fotografijo kajakašev na Ljubljanici, ki združuje mladost, zelenje, čiste vode in slovensko prestolnico.

Predvsem z namenom spoznavanja različnih kultur in zmanjšanja napetosti v svetu si v Popotniškem združenju Slovenije prizadevamo, da bi čim več mladih iz naših krajev obiskalo arabske države ter seveda čim več mladih iz arabskih držav Slovenijo. Tako se bodo spletle prijateljske in poslovne vezi, prav mladi popotniki pa so najboljša promocija Slovenije tudi med tistimi premožnejšimi, ki bodo namesto Youth Hostlov koristili najprestižnejše hotele.

Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije

Vir in foto: Popotniško združenje Slovenije

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji