Po nova znanja v CZM

DSC_9689
31 jul2018
161

DOMŽALE – Ob zaključku šolskega leta Center za mlade Domžale pripravi bolj lahkotne vsebine. Poleti se lahko kratkočasite na delavnicah naravne kozmetike, druženju v parku, ob risanju grafitov, ustvarjanju unikatnega nakita in majic in še bi lahko naštevali. Skozi leto pa CZM Domžale ponuja tudi bolj resne delavnice in tečaje, ki mladim omogočajo, da krepijo svoja znanja in kompetence ter si izven šolskega sistema nabirajo znanja za prihodnost.

Med najbolj obiskanimi so že vrsto let ustvarjalne delavnice. Te pod mentorstvom Mateje Absec potekajo vsako sredo, na njih pa imajo mladi priložnost, da krepijo svojo kreativnost, razvijajo veščine kulturnega in umetniškega izražanja in neformalno znanje in izkušnje delijo med sabo. Kako uspešni so pri tem, si lahko ogledate na razstavi, ki je v prostorih CZM na ogled do konca poletja.

Zelo obiskane so tudi fotografske delavnice, ki potekajo vsakih 14 dni pod mentorstvom Klemna Brumca. Mladi se učijo različnih fotografskih tehnik, pri čemer je poudarek na praksi. Mladi fotografi tako sodelujejo tudi na fotografskih natečajih in vsako leto pripravijo samostojno razstavo, dva izmed njih sta se letos udeležila tudi projekta Bit&Beat, ki je potekal v Ajdovščini.

Poleg razvijanja ustvarjalnosti CZM mlade tudi spodbuja k učenju tujih jezikov in spoznavanju mednarodnih priložnostih. Letos se je bilo mogoče učiti kar treh tujih jezikov. Potekala sta tako začetni kot nadaljevalni tečaj španskega in francoskega jezika, pa tudi začetni tečaj nemščine in konverzacija v nemškem jeziku. Mladi so lahko osvojili nova jezikovna znanja, hkrati pa nadgradili obstoječa. Ta jim bodo še kako prav prišla tudi med poletjem, ko se marsikateri mlad človek odloči za potovanje ali izobraževanje zunaj meja Slovenije.

Teh priložnosti je v Domžalah veliko. CZM je v aprilu je gostil 11 tujih prostovoljcev, marca se je za devet mesecev ekipi pridružila prostovoljska iz Estonije, takrat sta se za eno leto oz. devet mesecev v tujino odpravili dve mladi Domžalčanki, julija pa so se po prve mednarodne delovne izkušnje v Grčijo odpravili še štirje mladi. Delali so na medkulturnem festivalu, pri čemer so pridobili nova znanja, kompetence in veščine s področja sodelovanja v medkulturnem okolju, priprave in organizacije festivala in komunikacije v tujem jeziku.

Ena od glavnih aktivnosti CZM je ne nazadnje tudi spodbujanje zdravega načina življenja. Plac za mlade mladim ponuja priložnost, da se lahko družijo med sabo in pomerijo v različnih družabnih aktivnostih. Skozi leto poteka enkrat tedensko pilates, ki mladim ponuja priložnost za športno udejstvovanje in jih spodbuja k zdravemu načinu življenja. K spremembi življenjskega sloga so mladi spodbujeni še na eko delavnicah in delavnicah naravne kozmetike, kjer imajo priložnost spoznati alternative obstoječi industriji.

Vse to dokazuje, da Center za mlade Domžale skrbi za različne interese mladih in je to prostor, kjer lahko vsakdo najde nekaj zase se nauči česa novega. Če CZM ne ponuja katerih aktivnosti, ki jih želijo mladi, pa imajo mladi možnosti, da te ideje posredujejo mladinskim delavcem in jih z njihovo pomočjo uresničijo. Dve mladi Domžalčanki sta tako pred kratkim že uresničili eno svojo idejo in s pomočjo CZM prijavili svojo prvo mednarodno izmenjavo.

Vir in foto: Center za mlade Domžale

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji