“Osnove blaginje zastonj!” European Youth Event

csm_49_b6cdd428a2
26 jul2018
185

LJUBLJANA – V petek in soboto, 1. in 2. junija, se je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu odvil European Youth Event, na katerem je več kot 8000 mladih udeležencev iz cele Evrope dobilo priložnost izvedeti več in deliti svoje mnenje o širokem naboru tem – od prihodnosti poljedelstva prek naraščajočih razlik med revnimi in bogatimi do ekstremizma. Tako so se mladi dotaknili tudi teme idealnega modela države blaginje. In kakšen naj bi le-ta bil po njihovem mnenju?

Najprej beseda ali dve o tem, kaj sploh je država blaginje. Temeljna ideja v taki ureditvi je, da je država odgovorna za zaščito dobrobiti svojih državljanov. Osnovna načela države blaginje so enake priložnosti, enakomerna razporeditev bogastva in javna skrb za tiste, ki ne morejo poskrbeti sami zase. Vsaka država to razume po svoje, zato obstajajo tudi različni modeli države blaginje (v Evropi poznamo vsaj 4, odvisno katerega znanstvenika vprašaš).

Na delavnici na European Youth Event smo več kot 50 mladih iz vse Evrope povprašali, kakšno državo blaginje si oni želijo oz. kako bi to državo oblikovali sami, če bi imeli to možnost. Različne izkušnje, ozadja in pogledi udeležencev so se združili v zanimivo mešanico, ki jo na kratko predstavljamo tukaj.

Rdeča nit njihovega sanjskega modela blaginje bi lahko bila opisana kot »vse osnovno zastonj«. Z drugimi besedami, mladi Evropejci si želijo zastonj šolanja, vključno s študijem, ali vsaj univerzalni dohodek za študente, ki bi jim omogočil, da se v celoti posvetijo študiju namesto študentskim službam. Prav tako bi radi imeli univerzalen in brezplačen dostop do zdravstva, ki naj vključuje tudi plačan porodniški dopust. Delodajalci naj bi vplačevali del socialnih prispevkov, vključno z zdravstvenim zavarovanjem. Hkrati pa naj se skrajša delovni čas, ki bi zaposlenim omogočil bolj kvalitetno preživljanje delovnega časa in pozitivno vplival na njihovo zdravje, in določi obvezna minimalna plača. Šolajoči se otroci naj prejemajo univerzalni otroški dodatek. Davki naj se plačujejo na temelju enakosti, kar pomeni, da bi tisti, ki zaslužijo več, tudi plačevali več davkov. Socialni prejemki za najbolj ranljive naj bodo lažje dostopni, brez nepotrebne birokracije. Prav tako naj se bolj regulira in omogoča lažji dostop do stanovanj, tako za nakup kot za najem. Javni prevoz naj bo bolj dostopen, in to tako krajevni kot mednarodni, kar bi Evropejcem olajšalo potovanja in spoznavanje drugih držav in kultur. Družba naj bo sekularna. Podlaga za vse to pa naj bosta svobodna izbira ter transparentnost javnega delovanja in financiranja, ki bi npr. omogočila vpogled v to, od koder se financirajo posamezni zdravniki in odločitev za tistega, ki se nam zdi najbolj neodvisen od države in farmacevtskih podjetij.

To so torej spremembe, ki si jih želijo videti mladi Evropejci. Bomo v Sloveniji imeli veliko dela, če jih bomo želeli uresničiti?

EYE2018

Vir: Evropski parlament

Vir: Evropski parlament

Vir in foto: TiPovej!

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji