Mladinska izmenjava RIPTIDE 2018 Wave of change

DSC_0355
26 jul2018
206

KRŠKO – Začetek julija je bil začinjen z izmenjavo “Riptide”, na kateri so sodelovali tako mladi Finci kot Slovenci. Izmenjava se je odvijala v Sloveniji, za razliko od lanske izmenjave, kjer je med istimi najstniki potekala na Finskem. Gostitelji Slovenci smo se še dodatno potrudili, da bi bilo Fincem udobno in zabavno.

Obiskali smo okoliško gasilsko postajo, kjer smo imeli predstavitev, glavna tema pa so bile poplave. Ogledali smo si njihovo opremo ter se dvignili z gasilsko lestvijo. Obiskali smo stari del Krškega ter si privoščili sladoled v Jagodi. Mladinski center smo kulturno obarvali s slovenskim in finskim večerom. Slovenci smo pripravili prave kmečke igre ter se na koncu posladkali s “šmornom”. Finski udeleženci so za nas odigrali gledališko igro o nastanku in zgodovini Finske, nam spekli njihovo tradicionalno torto, sami pa smo poskusili, nam že prej znane, tradicionalne finske sladkarije.

Na lep sončen dan smo odpeketali do bazena Brestanica, kjer smo vsi še posebej uživali. Vsi smo se veselili družinskega večera, kjer smo Fince povabili na dom, jim skuhali slastno kosilo ter se odpravili kopat v Krko oziroma Terme Paradiso, nekateri so si celo ogledali Kostanjeviško jamo, kjer so se zaradi hlada, Finci, počutili zelo domače.

Tekom izmenjave smo trdo delali na naših kampanjah, s katerimi smo želeli ljudi ozavestiti o pomembnosti vode. Izdelali smo brošuro s fotografijami, kratek film in na Bledu izvedli flash mob. Organizirali smo tudi dve debati, na temo naše izmenjave, kateri smo odlično izpeljali, ter od njiju veliko odnesli. Seveda smo si morali ogledati še našo prestolnico Ljubljano, kjer smo mimoidočim podarili našo brošuro, sproti pa smo odpotovali tudi do že prej omenjenega Bleda. Pika na i je bila vožnja po zeleni lepotici Krki, v kateri smo si privoščili kopanje.

Vsi udeleženci izmenjave smo v le dobrem tednu in pol pridobili nepozabno znanje, tako o pomembnosti vode v našem okolju, kot v svetu nasploh, postali smo pravi profesionalci v angleščini, predvsem pa je viden napredek v vodenju, razmišljanju, odločnosti in v skupinskem delu. To je bilo resnično nepozabno doživetje.

LOGO MC KRŠKO
LOGO ERASMUS, MOVIT

Lea Petretič, udeleženka izmenjave RIPTIDE: Wave of change

Vir in foto: Mladinski center Krško

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji