Mladinska izmenjava – nora izkušnja

09 Jul2018
1,231

EVROPA – Med 24. in 30. 6. 2018 je v Palermu potekala mladinska izmenjava z imenom ‘Pride and Prejudice‘, v kateri je poleg udeležencev iz Italije, Španije in Madžarske sodeloval tudi Celjski mladinski center. Cilj projekta pa je bil pridobiti nova znanja in vedenja, katerih cilj je premagovanje predsodkov. Obravnavali smo tudi diskriminatorna vedenja proti različnim družbenim skupinam (migranti, LGBT skupnost, ženske itd.) in tako krepili vrednote, kot so prijateljstvo, strpnost in solidarnost, ter spodbujali izmenjavo informacij med različnimi kulturami. Že pred samim začetkom izmenjave so bili udeleženci polni pričakovanj, idej in vprašanj kaj, kako, kje, kdo, zakaj, in še več. Spodaj si lahko preberete, kako so vse skupaj doživljali.

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju ožjega kroga udeležencev iz posameznih držav. Sledile so dejavnosti za spodbujanje timskega dela in skupnega reševanja problemov, nato pa smo skupaj sestavili pravila obnašanja, ki so veljala za vse nas do konca izmenjave. Po večerji je sledilo neformalno druženje ob igranju različnih družabnih iger.

Drugi dan se je pričel z meditacijo (“mindfulness”), sledili so energizerji, nato pa smo izvedli dve aktivnosti v sklopu diskriminacije. Pri prvi smo se razdelili v skupine in vsakemu dodelili vlogo neke osebe, katero so poznali le drugi. Nato smo se do drug drugega morali obnašati skrajno diskriminatorno. Sledila je aktivnost, pri kateri smo morali preoblikovati povedi tako, da te ne bi užalile nikogar. Popoldan so se dejavnosti odvijale v bližnjem parku. Pridružile so se nam tudi skupine migrantov, katere smo najprej bolje spoznali z aktivnostjo »speed dating«. Nato smo skupaj sestavili zemljevid sveta, igrali pantomimo ter peli pesmi. Po koncu vodenega programa se je druženje nadaljevalo v hostlu, kjer so vse skupine predstavile svoje tradicionalne jedi.

Tretji dan je bil namenjen počitku. Izkoristili smo ga za obisk čudovitega mesteca Cefalù, kjer smo izvedli zgolj eno vodeno aktivnost. Sledilo je neformalno druženje na plaži, kjer smo skupaj čofotali v vodi, igrali odbojko in nogomet. Zvečer pa je v mešanih skupinah sledila refleksija o minulih dneh.

Četrti dan je bil namenjen lovu na zaklad. Vsaka skupina je dobila list z vprašanji o kulturnih, zgodovinskih in arhitektonskih znamenitostih v Palermo. Najti odgovor na vprašanja ni bilo enostavno, saj je bila uporaba telefonov prepovedana. Tako je morala vsaka skupina z obiskom vseh krajev ali znamenitost ter poizvedovanjem pri mimoidočih priti do želenih informacij. V popoldanskem času smo predstavili dobljene rezultate. Sledil je prosti čas, zvečer pa smo se udeležili zabave ‘Palermo Pride’.

Peti dan smo v skupinah pripravili in izvedli socialne eksperimente na temo rasizma, jezika, okolja itd. Dobljeni rezultati so bili precej šokantni, zato je po njihovi predstavitvi sledila intenzivna refleksija. Zvečer smo se udeležili zabave ‘Ragazzi Harraga’, kjer smo uživali v koncertih mladih migrantov, s katerimi smo se družili preko celotnega tedna.

Zadnji dan smo naredili evalvacijo celotnega tedna in ugotovili, da je bila to za vse zelo pozitivna izkušnja, saj smo se naučili veliko novega o drugih in o nas samih. Popoldanski čas pa smo izkoristili za poslednje druženje v bližnjem parku, kjer smo imeli kviz o naših državah, razne skupinske igre in zanimive delavnice.”

 

Pripravila: Manuela Korečič, vodja slovenske ekipe

Vir in foto: Celjski mladinski center

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice Projekti

Sorodni članki

Avtorji