Kulturna raznolikost v mladinskem delu

Diverse-group
13 jul2018
177

LJUBLJANA – Konec maja sta se mladinski delavki in dve prostovoljki odpravili v Latvijo na »Blended Mobility«, v kateri je sodelovalo pet partnerskih držav, in sicer Latvija, Italija, Španija, Slovenija in Velika Britanija. Tema delavnic je bila kulturna raznolikost kot učno orodje v mladinskem delu (”Cultural Diversity as a Learning Tool in Youth Work”). Posebnost te mobilnosti je bila predvsem v združitvi mladinskih delavcev in mladih udeležencev.

Udeleženci so skozi družabne igre, kreativno izražanje in neformalno učenje krepili timski duh in razvijali debate na temo kulturne različnosti. Prepoznavali so tipične stereotipe zakoreninjene v družbi in ugotavljali, kje lahko le ti omejijo naše predstave in vzajemno sodelovanje. Za pozitivno delovanje v družbi je namreč bistvenega pomena, da prepoznamo ljudi kot unikatne posameznike, ki niso le skupek kulturnih okvirov in narodnosti iz katere izhajajo. Ob koncu treninga so pripravili kratek video, v katerem so predstavili oseben pogled na religijo, prehrano in okolje države iz katere prihajajo. Mladinski delavci so medtem v mestu Tukums spoznavali dobre prakse javnih zavodov, ki bi jih lahko implementirali v matični državi.

Na skupni konferenci so nato predstavili področja na katerem delujejo in možnosti mednarodnih mobilnosti ter zaposlitvene priložnosti za mlade kot so EURES, EVS, SCI in GLEN. Njihov cilj je, da se po končanih izmenjavah v partnerskih državah, izdela priročnik dobrih praks, ki bi služil, kot vodilo kako še izboljšati delovanje organizacij in javnih zavodov pri kulturni raznolikosti. Projektu lahko sledite na tej strani.

Zapisala prostovoljka Teja Mazej

Vir: Voluntariat

Foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji