Anketa: Mladi in počitniške aktivnosti

09 Jul2018
694

SLOVENIJA – V sklopu mesečne teme »Mladi in urbane kulture«, smo na uredništvu mlad.si o počitniških aktivnostih in urbani kulturi, povprašali mladinske centre. Katere  aktivnosti pripravljajo, katere so njihove najbolj prepoznavne aktivnosti, kako pomembne so počitniške aktivnosti, ki jih organizirajo, in še več so nam zaupali Zavod BOB, Taborniki, Center mladih Koper, Mladi zmajiMladinska postaja MosteMC Hiša mladih Ajdovščina in MIKK Murska Sobota.

Katere aktivnosti pripravljate za mlade čez poletje?

Zavod BOB: Delavnice na različne teme, družabni dogodki, brezplačno kopanje na bazenu, pogovorna kavarna, delovne akcije, športne aktivnosti, druženje v mladinskih centrih (odprt prostor).”

Taborniki: “Med poletnimi počitnicami taborniški rodovi pripravljamo taborjenja in pohodne tabore po vsej Sloveniji ter manjše dnevne akcije, poleg tega pa je poletje tudi čas za taborniška izobraževanja, namenjena mladim prostovoljcem znotraj taborniške organizacije. Za ne-tabornike, ki želijo okusiti del naše dogodivščine, organiziramo taborjenje v Bohinju, ki pa ima zaradi velikega povpraševanja že zasedena vsa mesta.”

Center mladih Koper:Mladim ponujamo naslednje aktivnosti: poslikava sten, v okviru prenove mladinskega centra. Prav tako sodelujemo pri pripravi gledaliških delavnic JSKD ter festivalu Poletje z biseri.”

Zloženka (002)

Počitniški program Mladih zmajev

Mladi zmaji: “Pripravili smo pester in raznolik nabor počitniških aktivnosti za mlade – izlete: v Gardaland, Izolo, na Bled in Istralandijo; poletne šole: radijski šoli v Šiški in Zalogu ter plesno-improvizacijsko šolo v Zalogu – Plesa in iger!; tabore: potapljaški tabor, MEPI tabor preživetja v naravi ‘Hotel Modro nebo’ v Bohinjski Beli ter dekliški tabor No boyz allowed. Tekom poletja se bo odvilo tudi nekaj festivalov in drugih dogodkov: Kino pod smreko, Plesa in iger! fest v Zalogu in Biti mlad je zakon v naselju BS-3. Vsak dan od ponedeljka do petka se mladi lahko oglasijo v naših dnevnih centrih, v ponedeljek, sredo, četrtek in petek tudi na naših uličnih postojankah na različnih koncih mesta.”

Mladinska postaja Moste: Pripravljamo aktivnosti za starejše mlade (18+). Dobrodošli so seveda vsi, a bodo namenjene starejšim. Šli bomo v kakšen muzej, gledališče, imeli športne igre, kopanje na bazenu in zaključni piknik/žur ob dobri glasbeni spremljavi. Predvsem gre za koncept preprostih dejavnosti, za katere si v današnjem tempu ljudje ne vzamemo več časa. Ob spodbudi  več ljudi je potem lažje take stvari delati oziroma organizirati.

MIKK Murska Sobota:Med počitnicami pripravljamo/izvajamo sledeče aktivnosti: projekt Aktivno v poletje 2018; projekt je sklop aktivnosti na prostem za mlade, otroke in tudi širšo populacijo. Aktivnosti, ki se izvajajo so: kreativne delavnice, spretnostni poligoni, rekreacijske dejavnosti in predstavitev dejavnosti zunanjih organizacij, predvsem tistih ki delajo za mlade in ki izvajajo športno-rekreacijske aktivnosti; projekt Jö poletje: sestavni del projekta so aktivnosti kot je kino pod zvezdami, kultivator, koncerti na Grajskem dvorišču, ipd.; poletni tabor za otroke; ustvarjalne delavnice, animacija na bazenu; tridnevna delavnica na temo krepitve samopodobe z naslovom MIKK-a me spoznati sebe.

36766199_1624213261038631_7920604646618431488_n

Pestro v Zavodu BOB

MC Hiša mladih Ajdovščina:Poletno počitniško varstvo: Varstvo otrok od 1. do 4. razreda osnovne šole bo poteka vsak delovnik med počitnicami, med 6:45 in 16:15. Na voljo tudi možnost kosila za otroke. Minimalno število otrok v enem terminu varstva je 6, a so številke do 20 otrok. Od 26.6.2018 do 31.8.2018. KAŠ-ev letni vrt (partnerstvo): sobotne kreativne delavnice na tradicionalnem avgustovskem dogajanju Kluba ajdovskih študentov in dijakov, tokrat že 25. zapovrstjo. Četrtkovi filmski večeri, petkovi in nedeljski koncerti ter sobotne delavnice, so že stalnica v avgustovskem mestnem utripu Ajdovščine. Bit&Beat: 9. Letna razstava mladih umetnikov v Galeriji Vipavski Križ. Tokrat že 9 leto zaporedoma.

Ali se mladi udeležujejo aktivnosti, ki jih pripravljate?

Zavod BOB: Pripravljenih aktivnosti se udeležujejo tudi posamezniki, ki ne spadajo v ciljno skupino. Mladi se najraje udeležujejo aktivnosti, ki jih tudi sami organizirajo.

Taborniki:Seveda, veliko mladih se udeležuje naših aktivnosti, saj gre za zelo dinamičen in zanimiv način preživljanja prostega časa, ki sčasoma postane način življenja. Članstvo v Zvezi tabornikov Slovenije iz leta v leto raste.

Mladi zmaji:Največjo udeležbo je opaziti na izletih. Veliko povpraševanja je bilo za Gardaland, prav tako največ prijavljenih, zapolnjena je bila tudi čakalna vrsta. Veliko je zanimanja za Mepi in potapljaški tabor. Pričakujemo dober obisk dogodkov in festivalov, mladi pa radi pridejo tudi v naše mladinske centre, čeprav je med počitnicami obisk centrov manjši. Tudi odziv na ulične akcije je dober.

Mladinska postaja Moste: Mladi se naših aktivnosti udeležujejo vedno več, tudi v poletnem času.

MC Hiša mladih Ajdovščina:Poletno počitniško varstvo izvajajo dijaki oz. študentje pedagoških smeri, s stalnim bivališčem v občini Ajdovščina – to poletno prakso oz. počitniško delo v celoti financira občina Ajdovščina, ki moderatorje izbere s pomočjo javnega poziva. Sobotne kreativne delavnice KAŠ-evga letnega vrta izvajajo izključno mladi do 30. leta. Vseh 14 udeležencev avtorjev fotografij razstave v okvirju projekta Bit&Beat je mladih.

MIKK Murska Sobota: “Mladi se aktivnosti udeležujejo vse bolj, tako v vlogi obiskovalcev kot tudi v vlogi aktivistov.”

Katere so najbolj prepoznavne aktivnosti vašega mladinskega centra oz. mladinske organizacije?

Zavod BOB:Ročni nogomet, hip hop kultura, gledališče, družabne igre, skupnostni prostori za mlade, terensko delo, individualna podpora mladim, pravilo 0,0.

Taborniki_FotoPijaSarko

Foto: Pija Sarko, Taborniki

Taborniki: “Najbolj prepoznavna so zagotovo taborjenja, saj so nekakšen vrhunec našega taborniškega leta, po njih smo tudi poimenovani in šotor je močan simbol, ki je tudi del našega logotipa. Poleg tega nas lokalne skupnosti poznajo po humanitarni dejavnosti in različnih načinih pomoči sočloveku. Naši prostovoljci so aktivni, solidarni in angažirani člani skupnosti, ki si vsak dan prizadevajo za boljši svet.

Center mladih Koper: “Prepoznavni smo po CMoK FEST-u, Obalne rime, stand-upi, koncerti (punk, metal).”

Mladi zmaji: Med bolj prepoznanimi aktivnostmi tega poletja je zagotovo izlet v Gardaland in drugi kopalni izleti. Prav tako potapljaški tabor, ki ga pripravljamo z IPPA inštitutom in je že v prvi izvedbi aprila 2018 dosegel velik uspeh ter Mepi tabor, ki ga že leta soustvarjamo z društvom GAHA – letošnji bo že deseti. Prepoznavna aktivnost je tudi tradicionalni festival Biti mlad je zakon, ki vsako leto, v sodelovanju s Četrtno skupnostjo, poteka v bežigrajskem naselju BS-3. Največ obiskovalcev pa v poletnem času obišče dnevne centre.

Mladinska postaja Moste: Kreativne rokodelske delavnice, še posebej delavnice  izdelovanja izdelkov iz lesa. V naših prostorih imamo tudi lesarsko delavnico z orodji in stroji. Delamo pa tudi druge aktivnosti na prostem. Še posebej uspešni so glasbeni dogodki. Najbolj pa postajamo prepoznavni po naših tematskih mesecih, ki so zelo družbeno aktualne.

MIKK Murska Sobota: “Poletni tabor za otroke, projekt Jö poletje in projekt Aktivno v poletje.

Kako pomembne so počitniške aktivnosti, ki jih organizirate v okviru vašega mladinskega centra oz. mladinske organizacije?

Zavod BOB: Precej do zelo pomembne.

Taborniki: Naša poletna taborjenja so, kot že rečeno, vrhunec sezone, ki se ga veselijo prav vsi, od članov do prostovoljcev. Na taborjenjih lahko v praksi uporabimo vse, česar smo se čez leto naučili, tam imamo čas za preizkušanje svojih idej in sklepanje najlepših prijateljstev. Mladim na ta način nudimo varen prostor za preživljanje prostega časa in lasten razvoj, predvsem pa jih odpeljemo v naravo, ki je naš dom in naša učilnica.

Center mladih Koper: Trenutno poteka natečaj za mlade oblikovalce (septembra pripravljamo modno revijo). Ker bo mladinski center čez poletje zaprt, počitniške aktivnosti niso ravno naša najpomembnejša dejavnost.

Mladi zmaji: Mladi z vključitvijo v počitniške aktivnosti dobijo možnost, da poletje preživijo aktivno in s sovrstniki ter tako krepijo socialne vezi, samozavest, postajajo samostojnejši, pri vsem skupaj pa se tudi zabavajo ter tako ustvarjajo nepozabne spomine mladostniških dni. Pomembno je, da mesto mladim ponudi raznolike, kakovostne in cenovno dostopne aktivnosti, s pomočjo katerih iščejo in razvijajo svoje talente – tudi tisti, ki so morda ekonomsko ali socialno depriviligirani in drugače nimajo možnosti vključitve v tovrstne programe.

prenos

Počitniško varstvo v MC Hiša mladih Ajdovščina

Mladinska postaja Moste: Čez leto je težje se spraviti k bolj zaokroženemu programu za mlade, zato je priprava poletnih počitnic toliko pomembnejša, ker imamo takrat malo več časa se posvetiti svoji skupni uporabnikov. Skupaj z mladimi smo v zadnjem času tuhtali, kaj bomo poleti počeli. To pa je pomembno zato, da se mladi počutijo bolj slišane in da kaj organizirajo tudi sami.

MC Hiša mladih Ajdovščina: Vse počitniške aktivnosti so pomemben steber delovanja Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina.

Ali so mladi aktivno udeleženi pri organiziranju počitniških aktivnosti?

Zavod BOB: Da.

tabor_1+2

Poletni tabor za otroke v MIKK-u

Taborniki: V prvi vrsti smo taborniki mladinska organizacija, kjer mladi vodijo, organizirajo, poučujejo in se udeležujejo aktivnosti. Slovenski taborniki pa smo posebej ponosni na Program za mlade (PZM), ki smo ga razvili pred nekaj leti in ga trenutno izvajamo po svojih lokalnih društvih na vseh nivojih. Bistvo PZM je prav soustvarjanje programa, postopno prevzemanje odgovornosti in posledično organizacija posameznih aktivnosti. Nedavne raziskave so celo pokazale, da imajo najstniki, ki so taborniki, bistveno bolje razvite vodstvene in orgnanizacijske sposobnosti kot njihovi netaborniški vrstniki.

Center mladih Koper:Če želijo, so vedno dobrodošli, da organizirajo kakšno svojo aktivnost.

Mladi zmaji: “Mladi so aktivno udeleženi predvsem v sooblikovanje počitniškega programa posameznih mladinskih centrov. Skupaj z njimi sproti iščemo in ustvarjamo vsakodnevne aktivnosti (ogled tekem nogometnega svetovnega prvenstva, kuhanje, družabne igre itd.). Vključeni so tudi v pripravo in izvedbo nekaterih dogodkov (Biti mlad je zakon, Plesa in iger! fest, Kino pod smreko), ves čas pa težimo k temu, da bi bili v posamezne aktivnosti vključeni čim bolj aktivno, odprti smo tudi za njihove ideje in pobude.”

Mladinska postaja Moste: “Mladi so vključeni v počitniški program. Skupaj smo se pogovarjali in razmišljali, kaj bi si lahko poleti naredili v okviru naših skupnih zmožnosti in tako prišli do neke zaokrožene celote počitnic za naše uporabnike. Nekaj dejavnosti bodo tudi pomagali organizirati.”

MC Hiša mladih Ajdovščina: “Da.”

MIKK Murska Sobota: “Mladi v sklopu obstoječih projektov kreirajo dodaten program in vpeljujejo tudi nove aktivnosti.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete Članki

Sorodni članki

Avtorji