Iz strasti do glasbe v svet podjetništva Intervju s pevko in mlado podjetnico Anjo Pavlin

27 Jul2018
1,749

SLOVENIJA  – Večerni utrip v toplih mesecih marsikoga zvabi na obisk poletnih festivalov ali koncert priljubljene glasbene skupine. V sklopu mesečne teme “Mladi in urbane kulture“, smo na uredništvu mlad.si nekaj vprašanj zastavili mladi novomeški pevki Anji Pavlin, ki se je s skupino Indigo širši javnosti predstavila na letošnji prireditvi Ema. Na vprašanje, kaj bi kot uspešna mlada ženska svetovala mladim na začetku svoje kariere, je Anja odgovorila “Če se ti zapirajo vrata se ustavi in poglej na zadevo celostno.” Zaprta vrata na trgu delu pa so mladi pevki poleg glasbenega sveta, odprla vrata tudi v svet podjeništva…

Konec lanskega leta smo te imeli priložnost videti na Emi 2018, kjer ste z glasbeno skupino Indigo predstavili s pesmijo Vesna. Kakšni so bili vtisi nastopa na velikem odru?

Ema je bila zame in za Indigo ekipo svojevrstno doživetje, saj se na tovrstna tekmovanja nikoli nismo prijavljali. Sloveniji smo se predstavili z avtorsko skladbo, želela sem, da predvsem pripovedujemo zgodbo in da nam poslušalci resnično prisluhnejo. Mislim, da so nas začutili. Sicer pa je bil to kar en tak emocionalni vrtiljak. Veliko se naučiš o sebi. Tudi to, da sem bolj pogumna, kot se mi je morda zdelo. Sem pa imela za sabo čudovito ekipo. Ko se takole, ko začnejo odštevati sekunde do nastopa ozreš po odru, sem videla prijatelje. Povezalo nas je kot bend in lahko rečem, da je bila to zame sicer naporna, vendar pozitivna izkušnja.

FB_IMG_1532589660860

Anja Pavlin, foto: Tomaž Levičar

Si tudi avtorica besedil? Od kje črpaš navdih?

Različno. Iz zelo vsakdanjih stvari, veliko iz mojega osebnega doživljanja, največji navdih pa prihaja iz narave, s katero sem od vedno, skoraj mistično povezana. Kombinacija vtisov in razmišljanj, ki jih kot kratke zapiske napišem v kakšno zmečkano beležnico, potem v enem trenutku dobijo nekakšno obliko, ki jo s čudoviti ljudmi, s kateri sodelujem, tudi uglasbimo. Ugotovila sem, da si z napisanim večkrat postavim ogledalo. Ko stvari vidiš črno na belem, se človek kar zamisli. A tako je s tem, večkrat pravim. Pa tudi veliko domišljije imam, kar je seveda dobrodošlo pri pisanju.

Tvoja glasbena kariera pa se je začela že pred omenjeno skupino?

Od prvega razreda osnove šole sem pela v pevskih zborih in se tudi učila klavir v glasbeni šoli. Zborovsko petje mi je še vedno zelo pri srcu. Menim, da so harmonije in vibracije, ki nastanejo znotraj zbora zdravilne. Čudovito je biti del uglašenih glasov, ki skupaj tvorijo nekaj tako enkratnega.

Kdo je bil ključna oseba v tvojem življenju, ki te je navdušila nad glasbo ali si to strast odkrila sama?

V moji družini se z glasbo nihče ne ukvarja profesionalno ali ljubiteljsko. Očetova mami poje v upokojenskem pevskem zboru, sicer pa nihče ne igra kakšnega inštrumenta. V prvem razredu osnovne šole sem enostavno izrazilo željo, da bi šla v glasbeno šolo. Glede besedil pa lahko rečem, da me je navdihnila mamina mami, ki mi  za rojstni da vedno napiše čestitko v verzih. Morda pa iz tukaj izhaja moj talent za poetiko.

Poleg glasbene kariere si vstopila tudi v svet podjetništva. S čim točno se ukvarjaš in kako po svojih izkušnjah ocenjuješ možnosti, ki jih imajo v Sloveniji mladi, ki jih mika podjetniška pot?

Po izobrazbi sem magistra hortikulture, vendar me je, četudi je bil študij izjemno zanimiv, vleklo v glasbene poti. Ko sem bila po toliko zavrnjenih prošnjah iz svojega »foha« kar nekako razočarana, sem pomislila, da morda trkam na napačna vrata. Ko sem začela razmišljati iz drugega zornega kota, so se mi začele odpirati nove pot. Odprla sem SP za glasbeni PR, marketing, umetniško ustvarjanje, snemanje…. In prav sem se odločila.  V tem poklicu sem lahko kreativna, pa tudi izhajam iz lastnih izkušenj, kar je zelo dobrodošlo.

Prihajaš iz Novega mesta, kjer mladim priložnost za aktivno preživljanje prostega časa in razvoj dodatnih kompetenc ponuja tudi Lokal Patriot. Meniš, da se mladi danes dovolj aktivirajo in v zadostni meri udeležujejo kulturno-izobraževalnih dogodkov?

Menim, da se stvari obračajo v pravo smer, res pa je, da je včasih premalo samoiniciative. Priložnosti je veliko, tudi v obliki brezplačnih izobraževanj, izpopolnjevanj, zdi pa se mi, da mladi to premalo izkoriščajo. Novo mesto je vsekakor ugodno mesto za ustvarjanje, samo izboriti si moraš svoje mesto in čeprav se sliši pocukrano slediti svojim sanjam. Opažam pa vse večji obisk koncertov, tudi neuveljavljenih bendov in kulturnih dogodkov.

Kako je življenje v Novem mestu in tamkajšnja glasbena scena vplivala na tvoj razvoj umetniške plati?

V Novem mestu se dogaja nov preporod nove novomeške glasbe. Seveda je bilo Novo mesto vedno glasbeno mesto in iz našega okoliša prihaja veliko (tudi) komercialno uspešnih skupin. Z novim valom glasbe smo se opogumili in se iz garaže malo bolj medijsko izpostavili tudi novi ustvarjalci. Seveda  je vse skupaj vplivalo tudi na moje ustvarjanje. Nekaj je na teh krajih.

 Kaj bi kot uspešna mlada ženska svetovala drugim ženskam na začetku njihove kariere?

Če se ti zapirajo vrata se ustavi in poglej na zadevo celostno. Kaj te dvigne, ob čem ti zastane dih. Pri svojem poklicu moraš biti profesionalen, pa tudi strasten. Je pa potrebno veliko poguma, da greš na svoje. V posel moraš iti premišljeno vendar, se pred izzivi ne smeš ustavljati. Tudi zame je bilo včasih preveč, pa sem se naučila plavati. In plavam naprej. Le pogumno.

 Kaj te poleg petja še osrečuje?

Osrečujejo me ljudje, ki so tudi moja bojna oprema. Prijatelji, družina, pogovori ob kozarčku piva. Preproste stvari morda, pa vendar meni tako ljube. Rada imam drugačne ljudi. Z njimi širim obzorja in se veselim prihodnosti.

Nam lahko zaupaš, kje si boš čez poletje nabirala nove energije za prihajajočo jesen?

Trenutno počitnikujem na hrvaški obali, čez vikend sem bila v Londonu, naslednji teden pa se veselim Kolpa music festivala. Kolpa je zakon.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Osebni arhiv skupine Indigo

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji